Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V týchto oblastiach čakajte popoludní intenzívne búrky! Od stredy meteorológovia sľubujú zmenu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Po slnečnom víkende sa v pondelok na našom území v niektorých regiónoch začala vytvárať kopovitá oblačnosť, ktorá sa formovala do prehánok a búrok. Situácia je rovnaká aj počas dnešného dňa. Kým väčšina Slovenska si užíva príjemné počasie, v jednom kraji krátko popoludní začali úradovať búrky.

archívne video

Bezpečnostná kamera zachytila príchod ničivej búrky v Taliansku (Zdroj: Facebook/Francesco Morandi)

V pondelok na našom území udrelo okolo dvesto bleskov, ktoré sa vyskytli najmä v oblasti hôr. Dnes sa búrkové prehánky vyskytujú najmä v Banskobystrickom kraji a na východe Podunajskej nížiny. Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia do 20.00 v Banskobystrickom kraji, tiež v okresoch Rožňava, Levice, Nitra, Nové Zámky a Zlaté Moravce.

Utorok je zrejme posledným dňom, kedy sa nachádzame vo vlhšom prúdení a môžeme sa tešiť na zmenu.

V týchto oblastiach čakajte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Nasledujúce dni sa dostaneme pod vplyv tlakovej výše, ktorá spôsobí stabilné a prevažne jasné až polooblačné počasie na celom území krajiny, píše iMeteo. Na viacerých miestach sa očakávajú teploty +25 °C. V južných regiónoch sa môžu vyšplhať až k hranici +30 °C a druhá polovica týždňa bude takmer letná.

Ako sa správať pri búrke

Počas búrky je dôležité si čo najskôr nájsť bezpečný úkryt. Ideálne v budove chránenej bleskozvodom, prípadne v aute. Preventívne sa odporúča vypnúť elektronické zariadenia ako mobil, rádio či televízor. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pokiaľ sa osoby nachádzajú vo voľnom priestranstve, radí vyhľadať znížené miesto alebo priehlbinu, podľa možností so suchou pôdou. "Zaujmite zníženú polohu, nohy držte čo najbližšie," doplnili odborníci.

Pri pobyte v prírode zároveň odporúča vyhýbať sa okoliu vodných plôch i vrcholom či hrebeňom hôr. "Postupujte do nižších polôh a dolín, vzdiaľte sa od vysokých stromov, stožiarov, kovových reťazí, plotov či zábradlí," odporúča ÚVZ SR. Radí tiež nezdržiavať sa pri vodivých predmetoch ako dáždnik či turistické palice.

Počas turistiky by mali ľudia vyhľadať a prečkať búrku napríklad v chate, útulni alebo pod prístreškom, ktorý nevyčnieva nad okolitý terén. "Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte končatiny," podotkol úrad. V prípade väčšej skupiny ľudí radí rozptýliť sa na vzdialenosť aspoň tri metre. "Pri ústupe pred búrkou sa snažte robiť menšie kroky a ruky držte pri tele, aby ste minimalizovali riziko krokového napätia," doplnili odborníci.

ÚVZ upozorňuje aj na riziká spojené s krupobitím. "Chráňte si predovšetkým povrch hlavy, napríklad taškou, batohom, rozprestretou bundou alebo aspoň rukami, pokým sa dostanete do bezpečia," odporučil. 

Viac o téme: PočasieBúrkyZrážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu