Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výstraha pred búrkami na Slovensku: Blížia sa prívalové dažde a ohrozia mnohé obce na Slovensku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: GettyImages)

BRATISLAVA - Na celom Slovensku platia podľa SHMÚ v stredu od 9.00 h do polnoci výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Aj keď sa búrky vyskytli na západnom a južnom Slovensku už včera, meteorológovia varujú, že aktuálne hrozia na celom území Slovenska. Búrky by mali byť dnes ešte početnejšie a nebezpečnejšie. Vyskytnúť sa môžu opäť aj stacionárne búrky, a zaplaviť obce na Slovensku.

Počasie aktuálne ovplyvňuje brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá prináša teplejší, no veľmi vlhký vzduch. Ten spôsobuje na pocit veľmi dusné počasie a prináša so sebou búrky a intenzívny dážď, informuje imeteo.sk. Odborníci však varujú, že zatiaľ čo búrky zvyknú mať dynamický charakter a viazať sa do výraznejších celkov, tentokrát je pohyb búrok veľmi pomalý, nemá žiadnu dynamiku a tak môžu vznikať ešte silnejšie stacionárne búrky. Znamená to, že búrka sa udrží aj niekoľko desiatok minút na jednom mieste a prináša obrovské množstvo zrážok. O nebezpečenstve vzniku tejto situácie sa včera presvedčili aj obyvatelia obce Hrubá Borša, ale aj v ďalších obciach v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

BSK a IPčko spúšťajú projekt zameraný na duševné zdravie detí a mladých ľudí (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

V obci Hrubá Borša zaznamenali zrážkomery 50 až 85 mm zrážok, čo predstavuje extrémny úhrn za veľmi krátky časový úsek. Obec tak musela vyhlásiť krízovú situáciu a uzavrieť niektoré cesty. Niektorí vodiči sa pokúšali cez vodu prebrodiť, no mnohí zostali uväznení v autách.  Meteorológovia upresnili, že najväčšie nebezpečenstvo nás čaká najmä popoludní a tentokrát na celom území Slovenska. V nížinách hrozí zaplavenie ciest a pivníc, v kopcovitých oblastiach vzostup potokov ale aj prívalová povodeň so zrážkami z kopcov a lesov v okolí.

Vo všetkých krajoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami."Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia. Intenzívny dážď môže zároveň vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Na celom Slovensku platia počas stredy výstrahy prvého stupňa pred búrkami
Zobraziť galériu (3)
Na celom Slovensku platia počas stredy výstrahy prvého stupňa pred búrkami  (Zdroj: shmu.sk)

Vietor môže zase spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, ako je lámanie konárov stromov, pád slabších stromov či menšie škody na strechách budov. "Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie," poukázal SHMÚ. Doplnil, že súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu