Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrôza, čo sa na nás valí: ANDREAS mieri do Európy a prináša so sebou niečo, čo vás nepoteší! Už v piatok bude zle

(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Tlaková níž s názvom Andreas ovplyvní počasie v mnohých štátoch Európy. Výrazné zmeny by mala dokonca priniesť aj v tých krajinách, v ktorých doteraz bojovali s extrémnym suchom. Zhoršenie počasia čaká aj Slovensko. Meteorológovia sa obávajú hroziacich povodní a zosuvu pôdy.

Výrazná tlaková níž s názvom Andreas zasiahne širokú oblasť Álp od Stredozemného mora až po severné Nemecko, informuje imeteo.sk. Zhoršenie počasie zaznamenajú v štátoch ako Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko, celý Balkán, ale aj juhozápadné Česko, Maďarsko a postupne aj Slovensko. Tento komplex tlakových níží prinesie mimoriadne daždivé počasie. V Alpách by mohlo dokonca aj snežiť.

Ešte uvidíme, či podporíme úradnícku vládu, poznamenal Heger (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Západné Slovensko zaznamená zmenu počasia už v piatok, no od nedele by malo zrážok pribúdať a počasie bude ešte búrlivejšie. Aj keď najviac zrážok by sa malo vyskytnúť v oblasti severného Jadranu, na našom území by ich úhrn mohol lokálne dosiahnuť viac ako 100 mm. Odborníci sa preto obávajú hroziacich povodní. Najviac zrážok by malo spadnúť na západnom Slovensku v piatok, no v rovnakom duchu by sa mala niesť aj sobota. Dážď sa v sobotu vyskytne už aj na strednom Slovensku. V nedeľu by Slovensko mala zasiahnuť ďalšia tlaková níž, ktorá prinesie zrážky na juhu a západe, kde naprší od 30 do 65 mm.

Zrážky by však mohli potešiť severnú oblasť Talianska, ktorá bojuje s extrémnym suchom už dlhé mesiace. Doplniť by mohli vodné zásoby v jazerách ale aj vodné nádrže. Úhrn zrážok do 200 mm však môže znamenať aj hroziace povodne a zosuvy pôdy. Tlaková níž prinesie aj výrazné ochladenie, ktoré posunie hranicu sneženia lokálne aj na 1500metrov. Sneh môže napadnúť vo viacerých alpských regiónoch, najviac na rakúsko-talianskom pohraničí. V niektorých oblastiach Rakúska by tak mohlo ísť aj o meter nového čerstvého snehu.

Viac o téme: SnehZrážkyPovodne zosuv pôdyTlaková nížAndreas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu