Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najnebezpečnejšie obdobie roka je tu: Medvedia ruja je postrachom mnohých! TOTO radia odborníci

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Máj je tu a s ním aj jar. Pomaly sa všetko prebúdza zo zimného spánku - stromy, kvety, ale aj medvede. Tie minulý rok spôsobili ochranárom, ale aj ľuďom vrásky na čele, za celý rok bolo 9 napadnutí medveďov a ďalšie 3 nepotvrdené. Niekoľko útokov evidujeme už aj tento rok, ochranári preto nič nenechávajú na náhodu. Ľudí vyzývajú k opatrnosti.

Uplynulý rok vzbudili medvede neželaný záujem ľudí, a to z dôvodu viacerých útokov. Kým niektoré boli potvrdené a ochranári problémových jedincov usmrtili, iné boli vymyslené, prípadne príbehy boli "pritiahnuté za vlasy". Podľa oficiálnych štatistík Štátnej ochrany prírody bolo za celý rok 2022 potvrdených až 9 prípadov, ďalšie tri boli nepotvrdené. Išlo napríklad o údajný útok, kedy mala podľa šírených informácií medvedica pri Donovaloch v stredu 15. júna navečer napadnúť horského záchranára, ktorý sa počas služby vracal po turistickom chodníku z Novej hole.

Archívne VIDEO Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec

Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec (Zdroj: FB/K.K.)

Štátna ochrana prírody ho označila ako hoax. Rovnako tak označilo ministerstvo životného prostredia aj ďalší útok. Išlo o stret medveďa so ženou na bicykli, ktorá mala utrpieť zranenia ramena a pleca. Správu šíril aj poslanec parlamentu Filip Kuffa. Podľa envirorezortu k žiadnemu zraneniu nedošlo a nešlo ani o klasický útok medveďa.

Potvrdené prípady sa stali napríklad:

  • 3. marca 2022 v obci Tiefengrund v Strážovských vrchoch - medvedica napadla horára pri výkone práce, spôsobil mu viaceré poranenia, mal doškriabanú tvár a ruky, natrhnuté ucho, zahryznuté do ramena a bol v šoku.
  • 9. mája v obci Očová napadla medvedica ďalšieho horára, ktorý mal natrhnutý stehenný sval, bol poudieraný, na bedrách mal škrabance.
  • 11. mája pri Hriňovej - medvedica napadla dvoch mužov - jeden z nich utrpel vážne poranenia v oblasti tváre a hrudníka a bol vrtuľníkom prevezený do nemocnice, druhý mal ľahšie zranenia. 
  • 10. júna neďaleko Kremnice - medvedica v sprievode mláďat napadla miestneho obyvateľa. Utrpel vážne poranenia tváre a hlavy.
  • 13. júna pri kaplnke v obci Poruba - staršieho muža napadla medvedica - muž utrpel poranenia ruky, previezli ho do nemocnice.
  • 2. augusta v Domaniži v Strážovských vrchoch - medveď napadol lesného taxátora, utrpel poranenie stehna, zlomeninu a tržné rany. 
  •  12. októbra v Malej Fatre v blízkosti Valčianskej Javoriny - medveď napadol 38-ročného bežca, ktorý utrpel viaceré poranenia.

 

Podľa hovorkyne Štátnej ochrany prírody Kristíny Bockovej sa za tento rok udialo už päť potvrdených prípadov útoku medveďa na človeka. Posledný sa stal 1. mája pri obci Višňové, kedy medveď zaútočil na dvoch mužov - lesníka a poľovníka, ktorí na neho vystrelil. Obaja muži boli ošetrení vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline a sú mimo ohrozenia života. Jeden z nich zostal pre pozorovanie hospitalizovaný. Ochranári po medveďovi pátrajú, upozorňujú ľudí, že je postrelený a môže byť agresívny. 

Buďte obozretní, je medvedia ruja

Uplynulé dni však boli mimoriadne pekné a lákali ľudí do prírody. Ochranári preto nenechali nič na náhodu a ľudí upozornili, že od polovice apríla trvá v lesoch medvedia ruja, ktorá trvá do konca júla.  "Vo vzťahu ku konfliktným stretom s človekom je najmenej rizikové obdobie hibernácie, a naopak, najrizikovejšie je práve obdobie medvedej ruje. Samotársky žijúce medvedie samce v tomto čase intenzívne vyhľadávajú rujné medvedice," poukázali ochranári. Podľa ich slov sú medvede počas ruje mimoriadne opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú. Ich aktivita počas dňa stúpa, a preto sa počas ruje zvyšuje pravdepodobnosť stretu s človekom, upozornili.

Archívne VIDEO Ministerstvo životného prostredia sa vyjadrilo k incidentu pri Hriňovej: Trestné oznámenie! TOTO je podľa nich problém

Ministerstvo životného prostredia sa vyjadrilo k incidentu pri Hriňovej: Trestné oznámenie! TOTO je podľa nich problém (Zdroj: FB / Ministerstvo životného prostredia - Pavol Féjer)

ŠOP vysvetľuje, že medveď hnedý patrí k polygamným druhom. Samec nasleduje medvedicu, pri ktorej v niektorých prípadoch zostáva aj viac ako tri týždne. Samicu potom celý čas sprevádza, pričom ju bránia pred inými samcami a aj pred človekom. "Medvedia ruja je veľmi stresujúca pre vodiace samice, ktoré chránia svoje mláďatá. Samci totiž mláďatá bežne napádajú, prípadne zabijú s cieľom dostať medvedicu opäť do ruje," povedali ochranári. Vodiace medvedice preto dočasne opúšťajú svoje domovské okrsky a vyhľadávajú nové územia bez dospelých samcov.

Medvedica v prípade stretu s človekom upozorní medvieďatá varovným fučaním, aby sa schovali. "Sú však prípady, keď medvedica nestihne varovať mláďatá a blížiaceho sa človeka nezavetrí. Človek sa tak nechtiac dostane medzi mláďatá a matku do kontaktnej vzdialenosti a vtedy môže dôjsť k samotnému útoku," uviedla ŠOP. Je to podľa ochranárov štatisticky najčastejšia príčina útoku medveďa na človeka. V drvivej väčšine prípadov však medvedica zaregistruje ľudí skôr a ku kontaktu vôbec nedôjde. "Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad - varovanie, aby sa človek vzdialil. Toto môže byť človekom chápané ako útok. Vtedy je potrebné pomaly ustúpiť a vzdialiť sa," odporučila štátna ochrana prírody. Ďalej v prípade útoku radí ľahnúť si na zem, kryť si rukami krk, hlavu a počkať, kým útok nepominie a medvede sa nevzdialia. Aktívna obrana človeka počas útoku len zhorší situáciu.

Medvede strašili Slovákov

O tom, že medvede sa vo veľkom pohybujú po lesoch, upozorňujú aj Slováci na sociálnych sieťach. V skupine Turistika na Slovensku na výskyt našej najväčšej šelmy upozorňovali mnohí. "Ja som maca videla v diaľke minulý víkend keď sme boli na turistike na Vtáčniku," napísala ešte 24. apríla Michaela. Ján, naopak, uverejnil fotografiu stopy medveďa zo Strážovských vrchov z 23. apríla. Iveta rovnako zverejnila fotku stôp medveďa, tentokrát však z Malej Fatry z 22. apríla. 

Najnebezpečnejšie obdobie roka je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook / Turistika na Slovensku)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu