Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SaS víta podanie prezidentky na ÚS pre paragraf 363: Opozičný Smer to kritizuje, vidí v tom pomoc vláde

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičná SaS víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej podať na Ústavný súd (ÚS) SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Naopak, opozičný Smer-SD to kritizuje a vidí v návrhu pomoc dočasne poverenej vláde. Šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) by bol radšej, keby Čaputová podporila návrh OĽANO a SaS v tejto veci.

SaS dúfa, že návrh prezidentky urýchli rozhodnutie o návrhu, ktorý inicioval poslanec Alojz Baránik (SaS) a podal ho na ÚS so 42 podpismi poslancov ešte v decembri 2021. Žiadali pozastavenie platnosti paragrafu 363 a tiež to, aby ÚS posúdil jeho súlad s ústavou. "Generálny prokurátor ho totiž už vtedy a aj doteraz používa spôsobom, ktorý môže byť protiústavný," uviedol v stanovisku Baránik. Ústavný súd je podľa neho jediný, ktorý dáva cestu k náprave zneužívania paragrafu v prospech mocných.

VIDEO Odvolaná vláda chce voľby až 30. septembra, aby mohla pozatvárať opozíciu, tvrdí Robert Fico

Odvolaná vláda chce voľby až 30. septembra, aby mohla pozatvárať opozíciu, tvrdí Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Smer-SD kritizuje prezidentku Čaputovú

Vetrák je rád, že prezidentka dospela k názoru, že nadužívanie paragrafu 363 zasahuje do nezávislosti súdnej moci. Myslí si však, že jej návrh rozhodnutie ÚS v tejto veci oddiali. "Oveľa lepšie ako podanie samostatného návrhu v tejto veci by bola jej podpora identického konania podaného poslancami OĽANO a SaS v roku 2021. Ňou podaný návrh totiž rozhodnutie Ústavného súdu v tejto veci len oddiali," uviedol v stanovisku.

SaS víta podanie prezidentky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Smer-SD tvrdí, že Čaputová sa týmto krokom otvorene pridala k "odhodlaniu odvolanej vlády nezákonne pozatvárať opozičných predstaviteľov, aby nezavadzali pri najbližších parlamentných a prezidentských voľbách." Strana ju kritizuje aj za to, že súhlasí so septembrovým termínom predčasných volieb. Návrh podala prezidentka vo štvrtok. Argumentuje, že terajšie znenie paragrafu a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDSaSZuzana ČaputováParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu