Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslankyňa Šuteková navrhuje upraviť využitie paragrafu 363 generálnym prokurátorom

Miriam Šuteková
Miriam Šuteková (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Právomoc generálneho prokurátora pri využití paragrafu 363 Trestného poriadku by sa mohla upraviť. Vyplýva to z návrhu novely Trestného poriadku, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložila poslankyňa zo Za ľudí Miriam Šuteková.

Generálny prokurátor by podľa návrhu mohol zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, okrem uznesenia o vznesení obvinenia, ak už bolo rozhodnuté o vzatí obvineného do väzby alebo o nahradení väzby. Paragraf 363 by tiež nemohol aplikovať pri uznesení o začatí trestného stíhania.

 "Zrušenie uznesenia o vznesení obvinenia zo strany generálneho prokurátora prostredníctvom využitia mimoriadneho opravného prostriedku podľa paragrafu 363 Trestného poriadku z dôvodu porušenia zákona vytvára v konaniach, v ktorých súd už rozhodol o vzatí obvineného do väzby a o nahradení väzby, neželanú kolíziu rozhodnutia generálneho prokurátora s rozhodnutiami súdov," argumentuje Šuteková v dôvodovej správe k návrhu.

Archívne video: Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363 Trestného poriadku

Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363 Trestného poriadku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Narušenie právny istôt

Takáto aplikácia paragrafu podľa nej spôsobuje zvýšenie rizika zneužitia, narušenia právnej istoty, ako aj porušenia práv poškodených, respektíve obetí trestnej činnosti.

"Zároveň vylúčenie uznesenia o začatí trestného stíhania z aplikácie paragrafu 363 Trestného poriadku reaguje na aktuálne výkladové nejasnosti, či platný právny stav, ktorý umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť aj tento druh rozhodnutia," uviedla. Návrh podľa nej reflektuje aj na upozornenia na neobvyklý postup pri aplikovaní paragrafu 363 v prípade, keď došlo k zrušeniu trestného stíhania ešte pred vznesením obvinenia "čo predstavuje z hľadiska aplikačnej praxe mimoriadne neštandardné konanie".

Poslankyňa tiež v novele navrhuje, aby sa porušením zákona rozumelo podstatné pochybenie, ktoré by mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci. Paragraf 363 Trestného poriadku hovorí, že generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Navrhovaná legislatíva by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. júla.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaZa ľudíMiriam ŠutekováParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu