Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zrušenie paragrafu 363? Viedlo by to k ohrozeniu práv obvinených i poškodených, uviedla SAK

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prípadné zrušenie ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) by bez jeho adekvátnej náhrady viedlo k vážnemu ohrozeniu práv obvinených, ale aj poškodených a ďalších osôb, ktoré by stratili možnosť brániť sa proti nezákonným rozhodnutiam v prípravnom konaní. Slovenská advokátska komora (SAK) to uviedla na svojom webe.

"Odstránenie paragrafu 363 TP bez náhrady by znemožnilo nielen brániť sa voči nezákonným postupom proti obvineným, ale napríklad aj voči nezákonnému zastaveniu stíhania, ktorým sa zmarila možnosť poškodených domáhať sa spravodlivosti," priblížila advokátska komora. V prípade akýchkoľvek možných budúcich úprav paragrafu 363 TP je preto podľa SAK potrebné bezpodmienečne trvať na nevyhnutnej miere ochrany zákonnosti celého trestného procesu.

Kontrola ústavnosti tohto paragrafu

Predsedníctvo SAK sa na februárovom zasadnutí zaoberalo otázkou zákonnosti prípravného konania v kontexte prebiehajúcich konaní pred Ústavným súdom SR, ktorých predmetom je kontrola ústavnosti paragrafu 363 TP.

VIDEO Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363 Trestného poriadku

Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363 Trestného poriadku (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"SAK ako nezávislá stavovská organizácia nateraz nevidí dôvod na osobitné komentovanie prebiehajúcich konaní pred Ústavným súdom SR. Tento postoj je zároveň prejavom úcty k nezávislému postaveniu Ústavného súdu SR, erudícii jeho sudkýň a sudcov, a zároveň rešpektu k postaveniu účastníkov konania pred týmto súdom," doplnila komora.

Ústavný súd SR prijal v stredu 8. februára na ďalšie konanie návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti paragrafu 363 TP. Zároveň ho spojil s konaním, v ktorom daný paragraf napadla ešte koncom roka 2021 aj skupina poslancov Národnej rady SR.

Viac o téme: ZrušenieTrestný poriadokParagraf 363Ohrozenie práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu