Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf Smeru-SD Fico tiež tvrdí, že prezidentka oklamala občanov

Róbert Fico Zobraziť galériu (2)
Róbert Fico (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Traja najvyšší ústavní činitelia by sa mali zúčastniť referenda a ukázať ľuďom úctu voči tomuto inštitútu i voči nim. Apeloval na nich predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Tvrdí, že referendum je jediná cesta k predčasným voľbám, pretože v parlamente nie je vôľa na zmenu Ústavy SR a odsúhlasenie termínu. Podotkol, že v prípade úspešnosti referenda by mohli byť predčasné parlamentné voľby už v júni, pretože by na ich odsúhlasenie stačilo len 76 a nie 90 poslancov Národnej rady (NR) SR.

 "Traja najvyšší ústavní činitelia majú povinnosť ukázať verejnosti rešpekt a úctu k referendu," vyhlásil Fico s tým, že ide o najvyššiu formu priamej demokracie. Apeloval na hlavu štátu, predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) aj dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby "prestali hrať smiešne hry" a aby na referendum išli.

VIDEO Strana Smer sa vyjadruje k aktuálnej politickej situácii

Strana Smer sa vyjadruje k aktuálnej politickej situácii. (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Šéf Smeru-SD tiež tvrdí, že prezidentka oklamala občanov

Podľa jeho slov ešte nedávno vyhlásila, že ak do 31. januára nebude zmenená ústava a nebudú zvolané predčasné voľby do konca júna, preberie zodpovednosť a zostaví úradnícku vládu. Stredajšie (18. 1.) vyjadrenie hlavy štátu o rešpektovaní septembrového termínu volieb podľa Fica znamená, že bude "rešpektovať túto nefunkčnú a rozpadnutú vládu".

Podotkol tiež, že bývalá koalícia sa ani v stredu na ničom nedohodla a stále nevie, aký má byť obsah zmeny ústavy potrebnej na predčasné parlamentné voľby. "Nemajú ani predstavu, kedy by sa mali konať. Len pustili do éteru nejaký dátum," poznamenal.

Róbert Fico
Zobraziť galériu (2)
Róbert Fico  (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Fico kritizoval aj vyjadrenia lídra SaS

Tvrdí, že bývalá koalícia si dá pri zmene ústavy buď podmienky neprijateľné pre opozíciu, alebo vytvorí taký stav, že nebude možné dosiahnuť väčšinu hlasov. Smer-SD bude podľa jeho slov trvať na júnovom termíne volieb a na tom, aby bolo možné dosiahnuť ich aj referendom, nielen tzv. samorozpustením parlamentu.

Fico kritizoval aj vyjadrenia lídra SaS Richarda Sulíka, že voľby v septembri by boli dobré aj preto, aby orgány činné v trestnom konaní stihli uzavrieť niektoré kauzy. Skonštatoval, že koalícia si s nimi nevedela poradiť po odbornej a profesijnej stránke, preto sa snaží o ich kriminalizáciu.

Viac o téme: ReferendumVýzvaRóbert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu