Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zoznam omamných látok by sa mohol rozšíriť, napríklad o koncentrát konopy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/PrathanChorruangsak)

BRATISLAVA - Zoznam omamných a psychotropných látok by sa mohol rozšíriť, doplniť by sa mal napríklad o koncentrát konopy. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

Zoznam by sa mal rozšíriť o dve omamné látky pre marcové rozhodnutie Komisie pre omamné látky Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu. Ďalších 12 psychoaktívnych látok chce doplniť ministerstvo vnútra. Rezort zdravotníctva doň navrhol zaradiť aj koncentrát konopy, čo je poloprodukt získaný z konopy technologickým procesom koncentráciou kanabinoidov.

Zmena má prispieť k prevencii vzniku závislosti

Cieľom zmeny je podľa rezortu zdravotníctva umožniť pružnejšie trestno-právne postihovať nezákonnú činnosť subjektov zameraných na nezákonnú výrobu a predaj omamných či psychotropných látok. "Návrh má výrazný potenciál prispieť k zvýšeniu sociálnej ochrany obyvateľstva a prispieť k prevencii vzniku závislosti od užívania omamných látok a psychotropných látok, vrátane prevencie liečby zdravotných následkov osôb závislých od užívania týchto látok," doplnil. Účinnosť by mohla novela nadobudnúť od 1. decembra.

Viac o téme: KonopeZoznamRozšírenieOmamné látkyNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu