Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pokiaľ poslanca vyvedú z rokovacej sály, má prísť o dva platy: Na mimoriadnom rokovaní bude čeliť odvolávaniu Ján Budaj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali siedmy rokovací deň 66. schôdze diskusiou k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia. Predložil ju minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Popoludní o 14.00 h čaká poslancov tradičná štvrtková Hodina otázok. Po hlasovaní o 17.00 h sa má začať mimoriadna schôdza, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Týkať sa má riešení dosahov zvyšovania cien potravín a základných potravinových komodít.

Po jej skončení má nasledovať ďalšie mimoriadne rokovanie, na ktorom má čeliť odvolávaniu minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Z funkcie ho chcú odvolať nezaradení poslanci okolo Miroslava Suju. Ministrovi vyčítajú viacero vecí, okrem iného zlyhanie pri manažmente v oblasti medveďa hnedého.

Podmienky preplácania moderných inovatívnych liekov sa zmenia

Národná rada (NR) SR vo štvrtok schválila zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom ich tak po novom nebudú schvaľovať zdravotné poisťovne na výnimky. Zmeny prináša novela o rozsahu a podmienkach úhrady liekov z dielne ministerstva zdravotníctva.

Rezort už pri predstavení návrhu upozornil, že väčšina nových a inovatívnych liekov na Slovensku je pacientom uhrádzaná v tzv. výnimkovom režime, v ktorom je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí a v akej výške. Má tak dochádzať k markantným rozdielom v prístupe pacientov k liečbe. "Podporiť ich presun z tzv. výnimkového režimu do režimu kategorizácie bolo nevyhnutné aj preto, lebo liek je z prostriedkov verejného zdravotného poistenia bez akýchkoľvek rozdielov uhrádzaný všetkými zdravotnými poisťovňami, iba ak je zaradený v zozname kategorizovaných liekov," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO).

Posudzovanie nákladovej efektívnosti inovatívnych liekov pri ich vstupe na slovenský trh sa má naviazať na hrubý domáci produkt. Má sa tiež zmeniť spôsob vyjednávania s ich výrobcami. Novela má priniesť efektívnejší proces uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrad liekov.

Novela má tiež pomôcť vstupovať na trh generickým liekom. "Zrušili sme trojprahový vstup. Myslíme si, že to zvýši konkurenciu, ale zároveň zvýši možnosti ich centrálneho nákupu, a teda aj ďalších úspor," ozrejmil poslanec NR SR Marek Krajčí (OĽANO). K zákonu sa schválilo viacero pozmeňujúcich návrhov, napríklad o cene zdravotníckych pomôcok. "Zdravotnícke pomôcky tiež zápasia s určitou infláciou, a tak sme zákonne umožnili ministerstvu zdravotníctva, aby mohli byť prehodnotené ich ceny," priblížil Krajčí.

Upozornil tiež na to, že pacientom mohli hroziť od 1. augusta doplatky za lieky, na ktoré doteraz nedoplácali, až do výšky 39 eur za krabičku. "Toto sa nám zdalo v súčasnej situácii neúnosné, preto sme dovolili farmaceutickým firmám, aby skompenzovali tento doplatok v prípade, že lekár ich neodporučí na inú liečbu," dodal. Zákonom sa podľa Krajčího naširoko otvárajú nožnice pre vstup nových a drahých liekov na slovenský trh. Skonštatoval, že proces preto bude pod dohľadom MZ a bude obsahovať viacero bŕzd. "Jednou z nich je, že poisťovne, ak identifikujú nedostatok prostriedkov systéme, mohli po dohode všetky tri naraz vetovať vstup lieku," vysvetlil. Účinnosť má novela nadobudnúť od 1. augusta. Niektoré ustanovenia majú začať platiť neskôr.

Pčolinský nepredpokladá, že by Sme rodina hlasovalo za odvolanie Budaja

Sme rodina zrejme nepodporí odvolanie šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) z funkcie na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Uviedol to predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga označil návrh opozície za bizarný.

"Nepredpokladám, že by hnutie Sme rodina hlasovalo za odvolanie Budaja, stále sme súčasťou koalície," povedal Pčolinský s tým, že osobne má k jeho práci výhrady. "Ako obyvateľ Zemplína hovorím, že tam máme obrovskú environmentálnu záťaž, odkalisko Poša, ktoré je explicitne uvedené v programovom vyhlásení vlády, musím konštatovať dva roky nečinnosti ministra a jeho flagrantný prístup k tejto téme," podotkol.

Podľa Šeligu Budaj nemôže za problém s medveďmi, situácia sa podľa neho dlhodobo v minulosti podceňovala. Pripomenul, že sa už zriadili zásahové tímy, ktoré majú možnosť odstrelu problémového medveďa. Rozumie obavám ľudí aj potrebe upokojiť ich. Poukázal na ich možnosť obrátiť sa na zásahový tím cez svoje obecné úrady. Riešiť podľa neho treba v tejto súvislosti aj problém s prikrmovaním aj s premnožením.

Pokiaľ poslanca vyvedú z rokovacej sály, má prísť o dva platy

Poslanec Národnej rady (NR) SR, ktorého budú musieť pre narúšanie poriadku vyviesť z rokovacej sály, príde o dva mesačné zárobky. Podľa koaličných poslancov je to motivácia, aby sa zákonodarcovia správali slušne. Zmeny prináša schválená novela zákona o rokovacom poriadku NR SR. Zavádza sa ňou aj parlamentná stráž. "Verím, že toto nikdy nebudeme musieť použiť, je to hanba. Na parlament sa pozerajú ľudia, je to zneváženie inštitúcie," vyhlásil poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský pripomenul prípady, keď mnohí poslanci robili "cirkus" a odmietali odísť spred mikrofónu, blokovali rokovanie schôdze či púšťali hlasnú hudbu. "Po schválení tohto návrhu si rozmyslia, či tento cirkus bude pokračovať," dodal. Vyvedeniu poslanca bude predchádzať napomenutie predsedajúcim. Pokiaľ ho poslanec neuposlúchne, predsedajúci ho zo sály vykáže, pričom ak vykázaný poslanec neopustí sálu ani po opätovnej výzve, predsedajúci preruší schôdzu "na čas nevyhnutne potrebný na obnovenie poriadku" a vykázaného poslanca môže dať vyviesť.

Úlohy parlamentnej stráže má riešiť nový zákon. Kým bude prijatý, majú vyvedenie poslancov riešiť policajti prostredníctvom služby ochrany určených osôb. Predsedajúci bude môcť podľa Šeligu požiadať políciu, aby vošla do sály a vyviedla poslanca. "Vtedy verejnosť pôjde preč z balkóna, vypínajú sa kamery, je prerušené rokovanie a poslanci vstúpia do sály," priblížil Šeliga s tým, že policajti požiadajú poslanca, aby s nimi šiel von. "Keď to odmietne, policajti majú právo využiť hmaty a chvaty rovnako ako voči každému občanovi na Slovensku," dodal. Vylúčením verejnosti chcú predísť tomu, aby si poslanci z tejto procedúry robili šou či kampaň.

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini reagoval, že by si "vychutnal", keby bol prvým "klientom" parlamentnej stráže minister financií Igor Matovič (OĽANO) vzhľadom na jeho vulgárne a nemiestne vystupovanie. "On je prvý adept na to, aby ho táto stráž vyviedla," povedal na tlačovej konferencii. Nová legislatíva týkajúca sa parlamentnej stráže má byť účinná od januára 2023.

Podporíme vyslovenie nedôvery Budajovi, a to nielen pre medvede, poznamenal Raši

Nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podporia návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) pri hlasovaní v Národnej rade (NR) SR. Informoval o tom poslanec a podpredseda strany Richard Raši. Nezvládnutie situácie s medveďom hnedým nie je podľa jeho slov jediný dôvod, strana hovorí o viacerých manažérskych zlyhaniach vo vedení rezortu. "S prácou ministra životného prostredia sme dlhodobo nespokojní, preto všetci poslanci Hlasu-SD budú hlasovať za a podporia návrh na vyslovenie nedôvery voči jeho osobe," povedal Raši. Doterajšie pôsobenie Budaja vo funkcii označil za smutný príbeh, ktorý pri jeho zotrvaní vo vedení rezortu môže mať tragický koniec. Podotkol, že Budaj dlhodobo nezvláda systémové riešenia pri rozšírení populácie medveďa, problém necháva "vyhniť", aby nemusel robiť nepopulárne kroky. 

Pokiaľ poslanca vyvedú z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Krajský predseda strany Hlas-SD v Banskej Bystrici Roman Malatinec kritizoval ministra aj v súvislosti so stredajším (22. 6.) rokovaním parlamentného hospodárskeho výboru. Hovorí o monológu Budaja, ktorý s ľuďmi z regiónu nechce diskutovať. Myslí si, že minister k odstrelu medveďov nepristúpi napriek ich premnoženiu. Poukázal na štatistický každoročný nárast populácie medveďa hnedého a pýta sa, dokedy chce Budaj čakať. Aj štúdia a dáta, na ktorých potrebu sa Budaj odvoláva, budú podľa Malatinca len štatistiky s možnými odchýlkami, pretože sa nedá zrátať všetky medvede. Žiada napríklad, aby sa napĺňal vypracovaný program starostlivosti o medveďa.

Poslanec Róbert Puci pôsobiaci v Hlase-SD dodal, že Budaj zlyhal ako manažér aj pri odstraňovaní environmentálnych záťaží, ale aj pri reforme národných parkov, ktorú považuje za nedotiahnutú. Vyčíta ministrovi aj zlyhania pri riešení protipovodňových opatrení, viaznutie čerpania eurofondov a ďalšie. 

Viac o téme: PoslanciDiskusiaNR SRúhrada liekov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu