Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci nezvolili šéfa RTVS, do ďalšej voľby idú Machaj a Rezník: Ani jeden kandidát nezískal potrebný počet hlasov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu nezvolili nového generálneho riaditeľa RTVS. Ani jeden zo siedmich kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Do druhého kola voľby postupujú Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Za Machaja hlasovalo z prítomných 137 poslancov 67 a Rezníka podporilo 41 zákonodarcov. Výsledky oznámili v pléne NR SR. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) informoval, že ďalšie kolo voľby bude vo štvrtok (30. 6.) po 11.00 h.

Za Machaja hlasovalo z prítomných 137 poslancov 67 a Rezníka podporilo 41 zákonodarcov. Výsledky oznámili v pléne NRSR. Tibor Búza získal 22 hlasov, Peter Janků a Vladimír Seman dostali po jednom hlase, Peter Badač ani Ivan Golian nezískali žiaden hlas. Zvolený je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

VIDEO Poslanci nezvolili šéfa RTVS, vo štvrtok budú vyberať medzi Machajom a Rezníkom

Poslanci nezvolili šéfa RTVS, vo štvrtok budú vyberať medzi Machajom a Rezníkom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Do opakovanej voľby postúpili dvaja kandidáti

Keďže sa šéfa RTVS nepodarilo zvoliť, do opakovanej voľby postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa je päť rokov. Možno ho zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla.

Poslanci nezvolili šéfa RTVS,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Voľba je verejná

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu volia nového generálneho riaditeľa RTVS. Voľba je verejná. Na funkciu kandiduje sedem uchádzačov. Sú nimi Peter Badač, Tibor Búza, Peter Janků, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Jaroslav Rezník a Vladimír Seman. Pôvodne sa uchádzal o kreslo šéfa RTVS aj Daniel Živica, ktorý sa kandidatúry vzdal.

Poslanci nezvolili šéfa RTVS,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zvolený je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak by sa nepodarilo zvoliť v stredu žiadneho kandidáta, voľba sa bude opakovať. Postúpili by do nej dvaja kandidáti, ktorí by získali najvyšší počet hlasov.

Okrem voľby šéfa RTVS plénum volí aj člena Rady Slovenského pozemkového fondu

Funkčné obdobie generálneho riaditeľa je päť rokov. Možno ho zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla. Okrem voľby šéfa RTVS plénum volí aj člena Rady Slovenského pozemkového fondu (SPF). O post sa uchádzajú Michaela Rakovická a Richard Šmída.

Viac o téme: PoslanciŠéf Kandidát NR SRRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu