Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Oficiálne čísla potvrdili to, čo vidíme aj v našich peňaženkách! Enormné zdraženie: TAKTO išli hore potraviny, bývanie aj palivá

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Platíme stále viac. Štatistický úrad potvrdil to, čo každý z nás už nejaký čas pociťuje na svojich peňaženkách. Hore išli potraviny, energie, bývanie či palivá. Nejde pritom o zanedbateľný nárast, v niektorých prípadoch totiž oproti vlaňajšku ceny stúpli aj o viac ako 10 percent.

Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie na Slovensku za viac ako sedemnásť rokov. "Medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najdôležitejšie položky spotrebného koša slovenských domácností, a to rastúce ceny potravín o viac ako 8 percenta, bývania a energií, palív o 12,6 percenta. Január však pohol cenami naprieč celým spotrebným košom a zvyšovanie sa prejavilo pri mnohých službách a tovaroch," informoval štatistický úrad.

Oficiálne čísla potvrdili to,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Ceny oproti januáru 2021 boli vyššie vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Na tejto vysokej hodnote sa podieľali najmä rasty cien potravín, ktoré boli oproti minuloročnému januáru vyššie o 8,4 %. "Potraviny boli medziročne drahšie vo všetkých 9 sledovaných potravinových triedach, najvýznamnejšie vzrástli ceny mlieka, syrov a vajec o 9,4 %, olejov a tukov o 24,6 %, ale tiež zeleniny o 15,3 % či chleba a obilnín o 9,1 %. Z nealkoholických nápojov sme viac zaplatili za minerálne vody, nealko nápoje a šťavy viac o 4,7 %, za kávu, čaj a kakao o 3,6 %. Potraviny a nealkoholické nápoje sú druhou najvýznamnejšou položkou vo výdavkoch slovenských domácností," uvádza štatistický úrad.

Mäso.
Zobraziť galériu (9)
Mäso.  (Zdroj: Getty Images,)

Vysoký bol aj rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tvorí najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností. Dosiahol až 12,6 %. "Pod vysoký rast sa podpísali úpravy cien energií v rámci regulovaných sieťových odvetví, aj skutočnosť, že pred rokom tieto ceny klesali. Ceny plynu vzrástli o 19,6 %, elektriny o 11,7 %, tepelnej energie o 11,8 % aj pevných palív o 9,2 %. Okrem toho, aj vplyvom naštartovaného rastu cien stavebných materiálov, naďalej rástlo imputované nájomné (o 14,7 %) aj údržba a oprava obydlia (14 %)," vysvetlili.

Dynamickejšie sa zvýšili aj ceny alkoholických nápojov a tabaku. Destiláty vzrástli v porovnaní s januárom 2021 o 5,4 %, víno o 2,6 % a pivo o 2,2 %.

Oficiálne čísla potvrdili to,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Celkovú medziročnú hodnotu inflácie stále ovplyvňovali aj ceny palív v odbore doprava, v januári boli medziročne vyššie o 23,2 %.

Vyššie ceny sú aj v hoteloch a reštauráciach a najmä štyri mesiace sú tiež výrazne vyššie ceny v závodných jedálňach, čo bol dopad zmien v štátnom financovaní obedov na základných školách v septembri 2021.

Rast zaznamenali okrem toho aj ďalšie tovary a služby naprieč spotrebným košom, ktoré jednotlivo síce tvoria menej významné položky z hľadiska váhy vo výdavkoch slovenských domácností, ale v súhrne nie sú zanedbateľné. Patria sem napríklad poistenia, ktoré sa medziročne zdvihli o 2,9 %, ceny ambulantných služieb, ktoré narástli o 5 % a napríklad služby osobnej starostlivosti ako kaderníčky či kozmetičky išli hore o 5,2 %.

Oficiálne čísla potvrdili to,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Ceny vzrástli aj oproti decembru

Rozdiel nie je však markantný iba v medziročnom porovnaní. Ceny išli v januári nahor aj oproti decembru 2021 a to celkovo o 2,7 %. "Spomedzi 12 hlavných zložiek (odborov) spotrebného koša ceny vzrástli v jedenástich, medzimesačný rast zmiernil iba pokles cien odevov a obuvi," uviedli.

Najvýznamnejšie k rastu prispeli vyššie ceny potravín a nealkoholických nápojov. "Vyššie ceny v odbore ovplyvňoval nielen rast cien potravín o 2,9 %, čo bol najvyšší rast za posledné tri roky (od januára 2019), ale po novom aj rast nealkoholických nápojov o 6,7 %. Spomedzi potravín rástli všetky položky, najvýznamnejšie však ceny mlieka, syrov a vajec o 3,2 %, ovocia o 6,2 %, zeleniny o 5,4 %, ale tiež mäsa o 1,1 % či olejov a tukov o 6,3 %. Oproti decembru sme si výraznejšie priplatili aj za kávu, čaj a kakao o 4,7 %, ako aj za minerálne vody a nealko nápoje o 8,2 %," zhrnul štatistický úrad.

Oficiálne čísla potvrdili to,
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Getty Images)

Oproti decembru išli hore aj ceny bývania aj energií. Podiel na tom mali nielen drahšie stavebné materiály, ale aj úprava cien energií. "Energie zvýšili ceny v priemere o 13 %, z toho elektrina o 11,7 %, plyn o 19,4 % a tepelná energia o 11,3 %. Imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) oproti decembru zdraželo o 2 % a súčasne boli vyššie ceny aj za údržbu a opravy obydlia o 3,1 %," uviedli.

Zdvihli sa aj ceny alkoholu, a to najmä piva o 4,5 percenta. Pohonné hmoty zasa narástli o 1,2 percenta.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Môžeme čakať lepšie zajtrajšky?

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská zhodnotila, že kým v januári 2021 dosahovala inflácia úroveň 0,7 %, v máji 2021 spoľahlivo prekročila 2 % , pričom v decembri 2021 dosiahla až 5,8 %. Celoročná inflácia pre rok 2021 tak dosiahla úroveň 3,2 %. "Očakávame, že v prvom štvrťroku 2022 bude ešte vyššia, dokonca vyššia ako 7 %. V ďalších kvartáloch tohto roka by zdražovanie malo postupne spomaľovať. Priemernú infláciu za rok 2022 momentálne očakávame na úrovni 5 – 6 %, zrejme bližšie k 6 %. Podobný cenový vývoj očakávame aj v prípade potravín. Najvyššiu úroveň by inflácia potravín mala dosiahnuť v prvom kvartáli a to okolo 7 %," uviedla.

Následne by už malo prísť k spomaleniu medziročného tempa rastu cien potravín a nealkoholických nápojov. "Kým v v roku 2021 boli energie (elektrina, plyn a teplo) medziročne lacnejšie, v roku 2022 sa tento trend otočil a to pod vplyvom rastúcich cien energií na svetových trhoch počas vlaňajšieho roka. Slovákom tak náklady na bývanie v tomto roku rastú aj z dôvodu vyšších cien elektriny a plynu," poukázala. Najbližšie mesiace budeme ešte pociťovať drahšie stavebné materiály, pohonné hmoty aj tabak.

Supermarket.
Zobraziť galériu (9)
Supermarket.  (Zdroj: Getty Images,)

Rásť podobným tempom by mali aj platy

Analytička však tiež uviedla, že očakávajú, že podobným tempom, ako rástli ceny, by mali tento rok rásť aj platy. "To v praxi znamená, že zamestnanci by si mali zo svojich tohtoročných miezd dovoliť rovnaké množstvo tovarov a služieb ako vlani. Zdražovanie výraznejšie ale pocítia domácnosti seniorov, ktorým sa v tomto roku valorizovali dôchodky v priemere o 1,3 %, čo je podstatne menej v porovnaní s  očakávanou infláciou," uviedla.

Pripomenula tiež, že zdražovaním sú ohrozené aj nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, domácnosti jedného rodiča s deťmi, domácnosti s viacerými deťmi a v neposlednom rade domácnosti so zdravotne znevýhodnenými členmi.

Rátať treba tiež s tým, že vysoká inflácia nielenže oslabuje reálny rast platov, ale znehodnocuje aj úspory obyvateľov na účtoch v bankách.

Viac o téme: CenyPotravinyEnergieBývanie ZdražovaniePaliváInfláciaPohonné látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu