Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ceny nehnuteľností išli rapídne hore: Za rozdiel by ste si kúpili drahé auto! Analytici nemajú dobré správy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR / Jaroslav Novák, Michal Svítok)

BRATISLAVA – Situácia s nehnuteľnosťami v súčasnosti nie je dobrá, ponúk na bývanie nie je dosť a ak sú, sú pre bežného človeka cenovo nedostupné. Okrem toho, v súčasnosti za posledné mesiace rapídne stúpli ceny nehnuteľností. Podľa analytikov však ceny nehnuteľností stúpli na toľko, že pri trojizbovom byte by si ľudia mohli kúpiť drahé auto. Dokedy analytici bude takýto stav?

Národná banka Slovenska to nedávno povedala jasne. V štvrtom kvartáli minulého roku narástli ceny nehnuteľností o viac ako 22 percent. A to na 2 262 eur za meter štvorcový. Pritom najrýchlejší nárast zaznamenali v Prešovskom kraji, kde v priebehu jedného kvartálu narástla cena za meter štvorcový o 150 eur. Podľa portálu hnonline to doteraz bolo presne naopak.

Archívne VIDEO Všetci v koalícii vraj chcú, aby boli na Slovensku byty, no túto tému podľa premiéra Hegera prebíjajú vyššie karty

Všetci v koalícii vraj chcú, aby boli na Slovensku byty, no túto tému podľa premiéra Hegera prebíjajú vyššie karty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Dlhodobo bol najslabší s najnižšími cenami. Teraz dobieha zameškané, v ponuke je tam skôr pôvodný bytový fond,“ vysvetľuje Peter Porubský, analytik z Nehnuteľnosti.sk. Ako noviny dodali, celkovo u nás zdraželi aj nájmy, a to o 2,6 percenta. Vyššie ceny nehnuteľností a nájmov však analytici národnej banky pripisujú dopytu, ktorý je vyšší, ako ponuky. Voľných nehnuteľností je totiž veľmi málo. Okrem toho, makroekonóm z VÚB banky Michal Lehuta dodáva, že ceny nastavuje aj pomalá výstavba a zdĺhavé procesy stavebných konaní.

Nízke úroky = vysoký dopyt

Slováci však v súčasnosti zháňajú nehnuteľnosť, ktorú by kúpili, kvôli nízkym úrokovým sadzbám na hypotékach. Tie už dlhší čas drží Európska centrálna banka rekordne nízko, na úrovni zhruba 0,8 percenta. Podľa Lehutu by však v najbližšom období drasticky rásť nemali.

Ceny nehnuteľností išli rapídne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák, Michal Svítok)

Avšak, u našich susedných susedov – v Českej republike, úroky začali rásť, a to úroveň zhruba troch percent. Ak by sa takýto scenár udial aj na Slovensku, podľa odborníka na reality Viktora Obtuloviča by to spôsobilo len krátkodobý útlm v hone po nehnuteľnostiach. Následne by sa reality kupovali ako predtým. A to z jedného pochopiteľného dôvodu.

„Ľudia potrebujú niekde žiť a Slováci milujú bývať vo vlastnom,“ tvrdí odborník. Ak by sme si zvyšovanie cien premietli do praxe, tak v roku 2020 stál meter štvorcový bytu takmer 2500 eur, koncom minulého roku to bolo už vyše 3000 eur. Ak by si teda človek kúpil byt v súčasnosti, zaplatil by vyše 247-tisíc eur, kým v roku 2020 to bolo necelých 200-tisíc. Rozdiel tak je takmer 50-tisíc, za ktorý by ľudia mohli kúpiť napríklad Mercedes Benz v C-čkovej triede.

Ceny nehnuteľností išli rapídne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák, Michal Svítok)


Ďalšie zlé správy

A ako to bude s nehnuteľnosťami v najbližšom období? Vyhliadky analytikov nie sú vôbec dobré. Jediným riešením by bola výstavba nájomných bytov, ktoré by zabránili masívnemu zadlžovaniu sa obyvateľov Slovenska, no takáto možnosť je doslova hudba budúcnosti a veľmi nepravdepodobná. Svetlom na konci tunela by však mohol byť fakt, že v roku 2021 bolo rozostavaných takmer 80-tisíc obytných jednotiek, čo je podľa analytika NBS Romana Vrbovského druhý najvyšší počet rozostavaných bytov v histórii. Najvyšší počet bol v roku 2019, a aj to len o 150 bytov.

Na druhej strane Vrbovský uvádza, že na konci tretieho štvrťroka 2021 bolo na Slovensku rozostavaných takmer 80-tisíc obytných jednotiek. Ide o druhý najvyšší počet rozostavaných bytov v histórii, pričom rekord drží tretí kvartál 2019. A aj to iba rozdielom 150 bytov. Aktuálny vývoj poskytuje signály smerom k stabilizácii rastu cien nehnuteľností na strednodobom horizonte.


 

Viac o téme: RealityNehnuteľnostiZlé správyBratislavaNárodná banka SlovenskaMakroekonóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu