Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na nové predpisovanie liekov sa zniesla kritika: Výzva ministrovi! Odborníci požadujú zastavenie

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odmietajú novelu upravujúcu podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok, prijatú začiatkom roka. V liste vyzývajú ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil jej účinnosť a inicioval diskusiu dotknutých strán s cieľom jej úpravy.

List podpísalo viac ako 30 prezidentov odborných lekárskych spoločností a 14 hlavných odborníkov rezortu zdravotníctva. Upozorňujú, že novela zákona bude mať negatívny vplyv na kvalitu zdravotnej starostlivosti. Kritizujú aj to, že nebola predmetom riadneho pripomienkového konania a názor lekárov i zástupcov nemocníc bol ignorovaný.

Odborníci podotkli, že podľa novej úpravy všeobecný lekár nemôže predpísať ani preskripčne neviazané lieky, ktoré indikoval špecialista, a teda liek či pomôcku má vždy predpisovať indikujúci lekár. "Dosah takto zmenenej legislatívy považujeme za veľmi nepriaznivý, pretože spôsobí pacientom závažné organizačné i zdravotné komplikácie," uviedli v stanovisku.

Kľúčové ZMENY v zdravotníctve: Lieky predpíše aj špecialista! Štát preberá zodpovednosť, chystá sa aj reforma

Upozorňujú napríklad na to, že pacienti, ktorí navštevujú viac odborníkov, budú nadmerne zaťažení, čo môže viesť k zníženiu adherencie k liečbe. Varujú tiež pred znížením dostupnosti liekov. "Varujeme pred situáciou, keď špecialisti, ktorí majú v porovnaní s všeobecnými lekármi v starostlivosti niekoľkonásobne viac pacientov, nebudú z kapacitných dôvodov schopní preskripciu adekvátne zabezpečiť," doplnili.

Uvedená úprava podľa nich vedie k tlaku na špecialistov používať pri preskripcii liekov repetatur, teda pokyn na opakované užívanie lieku, čo môže viesť k horšej kontrolovanosti pacientov a terapeutickému chaosu.

Kritizujú tiež nariadenie, podľa ktorého sú nemocnice povinné pri prepustení pacienta zabezpečiť preskripciu liekov a pomôcok na 30 dní. "V mnohých zdravotníckych zariadeniach nie sú špecialisti vo všetkých odboroch, a preto nebude možné novú, pre pacienta potrebnú liečbu predpísať," priblížili. Za kritickú chybu novely považujú napríklad aj fakt, že lieky, ktoré pacient po prepustení obdrží, nebude mať ďalej v ambulantnej starostlivosti kto predpisovať.

Kritika aj od lekárov

Aj Slovenská lekárska komora (SLK) a Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR kritizujú prijatie novely, ktorá mení podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok. Vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o pozastavenie jej účinnosti a odbornú diskusiu s dotknutými stranami.

Obe spoločnosti kritizujú, že novela neprešla riadnym pripomienkovým konaním a dotknuté strany sa k nej nemali možnosť vyjadriť. ASL konštatuje, že zmena sa týka viacerých strán, ako sú pacienti, lekári, nemocnice či lekárne, a preto jej mala predchádzať široká diskusia.  

SLK poukázalo na to, že prijatím novely zákona je delegovaný predpis cestou ambulancie všeobecného lekára výrazne obmedzený, až nemožný. ASL dodala, že úprava poškodzuje všeobecného lekára, ktorého vylučuje z procesu starostlivosti napríklad pacientov s viacerými ochoreniami.

"Vytratí sa napríklad možnosť všeobecného lekára posúdiť pacienta komplexne, zhodnotiť jeho problémy v súvislostiach, zhodnotiť možné duplicity liečby a zamedziť negatívne vplyvy na pacienta, lebo práve všeobecný lekár sa dostane ku všetkým informáciám o pacientovi v elektronickej zdravotnej knižke," priblížila ASL. Podľa SLK ide o obmedzenie prístupu pacienta k zdravotnej starostlivosti. Upozorňuje tiež na to, že úprava môže viesť k neúmernému zaťaženiu pacientov a chaosu.

Novela podľa ASL nevyrieši záťaž všeobecných lekárov ani lekárov špecialistov. "Naopak, znamená zbytočné napätie medzi lekármi navzájom a zároveň aj napätie medzi lekármi a pacientmi, ktorým sa radikálne zhorší dostupnosť liekov," uviedla asociácia v stanovisku.

SLK dodala, že na takúto zmenu nie sú pripravené ani ústavné zdravotnícke zariadenia. "Mnohé z nich nemajú napríklad špecialistov vo všetkých odboroch a nebudú tak môcť pacientovi po prepustení z nemocnice predpísať potrebnú liečbu. Všeobecný lekár nebude mať povinnosť a už ani možnosť zabezpečiť preskripciu liekov, ktoré indikoval lekár počas hospitalizácie," spresnili.  

ASL uviedla, že o veci už intenzívne komunikuje s rezortom zdravotníctva a so zdravotníckym výborom Národnej rady SR. Cieľom týchto diskusií je podľa asociácie doriešenie statusu nemocníc ako predpisujúceho subjektu či doriešenie právnych vzťahov pri predpisovaní liekov medzi lekármi jednotlivých segmentov na základe vzájomnej diskusie tak, aby bol mechanizmus čo najvýhodnejší pre všetky strany.

Jeden zo signatárov, prezident Slovenskej spoločnosti pre ultrazvuk v medicíne Jozef Beňačka, podotkol, že novela prináša konflikt pre všetkých a najmä pre pacientov. "Je totiž úplne jedno, či pacientovi predpíše chronickú liečbu špecialista (na kontrole) alebo všeobecný lekár medzi kontrolami," uviedol s tým, že ak by všeobecný lekár videl pacienta medzi kontrolami u špecialistu, bolo by to len v prospech veci. "Lebo adherencia pacienta k užívaniu liekov je trvalý problém," doplnil.

Viac o téme: LiekyKritikaPredpisovanieVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu