Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Mečiarove amnestie sú opäť otvorené: Rozhodol o tom európsky súd, čo bude s Lexom a spol?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Rudolf Bihary, Ivan Rychlo)

LUXEMBURG - Zásada "ne bis in idem" (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Uviedol to vo štvrtkovom rozsudku Súdny dvor EÚ (CJEU).

"Zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie nepredstavujú prekážku vydaniu zatykača, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb," uviedol CJEU. Vo svojom rozsudku Súdny dvor najprv uviedol, že "na spor vo veci samej sa vzťahuje právo Únie, keďže na konanie o vydaní európskeho zatykača, ktoré má vnútroštátny súd v úmysle začať, sa môže uplatniť rámcové rozhodnutie o európskom zatykači", a teda aj ustanovenia Charty základných práv Európskej únie týkajúce sa zásady "ne bis in idem", ktorú toto rámcové rozhodnutie osobitne vykonáva.

Archívne VIDEO Pred viac ako štyrmi rokmi zrušil parlament amnestie Vladimíra Mečiara a milosť Michala Kováča: Potlesk po hlasovaní

Pred viac ako štyrmi rokmi zrušil parlament amnestie Vladimíra Mečiara a milosť Michala Kováča: Potlesk po hlasovaní (Zdroj: TASR / Martina Kriková)

Súdny dvor ďalej pripomenul, že na spomínanú zásadu sa možno odvolávať "len vtedy, ak došlo k preskúmaniu trestnoprávnej zodpovednosti dotknutej osoby a bolo voči nej vydané rozhodnutie".  Len takýto výklad je totiž podľa CJEU v súlade s "legitímnym cieľom", ktorým je zabrániť beztrestnosti osôb, ktoré spáchali trestný čin. V tejto súvislosti Súdny dvor podotkol, že rozhodnutie z 29. júna 2001, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania voči dotknutým osobám, má podľa vnútroštátneho práva účinky oslobodzujúceho rozsudku.

Spor sa dostal do Luxemburgu – sídla Súdneho dvora EÚ – po tom, ako Okresný súd Bratislava III oznámil, že na jedného z obžalovaných zvažuje vydanie európskeho zatykača. Slovenský súd chcel vedieť, či je vydanie zatykača i zrušenie amnestie v súlade s právom Európskej únie. Slovenský súd svoje pochybnosti založil najmä na zásade "ne bis in idem", keďže trestné konanie voči danej osobe už bolo právoplatne zastavené. "Ne bis in idem" znamená doslovne "nie dvakrát o tom istom". Ide o latinské vyjadrenie právneho princípu, podľa ktorého nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát, či už za trestný čin alebo za priestupok.

Ivan Lexa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ivan Kríž)

Podľa Denníka N tak nič nebráni v prípade, ak by niektorí z obžalovaných ušli pred stíhaním do zahraničia, mohli by na ich vydať európsky zatykať. Bývalému riaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi a ďalším 12 ľuďom tak znova hrozí väzenie. Lexa sa podľa svojho advokáta Michala Mandzáka "hodlá zúčastňovať všetkých úkonov." Povedal to pre TV Markíza.

"Po doručení rozhodnutia Súdneho dvora EÚ sa s ním senát Okresného súdu Bratislava III najprv podrobne oboznámi a následne bude pokračovať v zmysle jeho intencií a podľa príslušných ustanovení Trestného poriadku (účinného do 31. decembra 2005)," vyjadril sa na rozhodnutie súdu predseda senátu Karol Posluch. 

Mečiarove amnestie

Kauza Mečiarových amnestií sa po dlhých rokov opätovne otvorila v roku 2017. V danom prípade bolo z podielu na únose syna vtedajšej hlavy štátu Michala Kováča do Rakúska obžalovaných 13 ľudí, vrátane Ivana Lexu. Ten v čase únosu prezidentovho syna viedol Slovenskú informačnú službu (SIS). Ich odsúdeniu za čin z 31. augusta 1995 však zabránili o tri roky neskôr amnestie vydané vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý dočasne vykonával aj niektoré prezidentské funkcie.

Prezident Kováč vystupoval pred únosom syna voči vtedajšiemu premiérovi kriticky a mnohí pripisovali zodpovednosť za únos tajnej službe, ktorej úmyslom malo byť zastrašenie Kováča. Prelomiť Mečiarove amnestie sa poslancom podarilo až 5. apríla 2017, keď ich svojím uznesením zrušili aj spolu s milosťou bývalého prezidenta, ktorú udelil svojmu synovi. Poslanci sa tiež uzniesli, že skutky, ktoré boli amnestované, nebudú premlčané. 

Vladimír Mečiar.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Dobrá správa, reagujú politici

K rozhodnutiu Európskeho súdneho dvoru sa začali vyjadrovať aj viacerí politici. Medzi nimi aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Mečiarove amnestie boli hanebným príkladom zneužitia práva. Roky sa občianska spoločnosť aj mnohí naši politici snažili dosiahnuť ich zrušenie a tým pádom aj vyšetrenie zodpovednosti SIS a ďalších osôb pri únose syna prezidenta Michala Kováča," konštatovala prezidentka na sociálnej sieti, ktorá rozhodnutie Európskeho súdneho dvoru považuje za prelomové. A to z dôvodu, že sa pre naše súdy otvorila príležitosť vyšetriť kauzu "ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných."

K celej veci sa vyjadril aj premiér Eduard Heger. Podľa jeho slov sme opäť bližšie k dosiahnutiu spravodlivosti. "Sme zase bližsie k zaceleniu rany na našej spravodlivosti. Je to pre našu krajinu dôležitá správa, ktorá nám umožní vyšetriť krivdy minulosti. Zaslúži si to naša spoločnosť, ale aj pamiatka po zavraždenom Róbertovi Remiášovi," konštatoval na sociálnej sieti. 

Podľa ministerky pre investície, regionálny rozvoj a informatizácie Veroniky Remišovej sú Mečiarove amnestie traumou, ktorá sa musí uzavrieť. "Súdny dvor EÚ rozhodol, že v prípade škvrny našej demokracie, Mečiarových amnestií sa môže pokračovať v trestnom konaní. Trauma, spojená s prípadom únosu prezidentovho syna, vraždou Róberta Remiáša a neschopnosťou justície a prokuratúry potrestať vinníkov sa musí spravodlivo uzavrieť. Rozhodnutie súdu opäť otvára dvere stíhaniu šéfa Mečiarovej SIS Lexu a ďalších, pri ktorých celé desaťročia naše justičné orgány nedokázali konať," napísala na sociálnej sieti predsedníčka strany Za ľudí. Ako dodala, v prípade, ak sa spravodlivo nerozhodne o týchto kauzách, sa bude trauma spoločnosti naďalej opakovať.

K celej veci sa vyjadril aj minister financií a expremiér v jednej osobe Igor Matovič (OĽaNO). Ten však na sociálnej sieti nezverejnil žiadne slová, len emotikon so zdvihnutým palcom.

K informácii sa vyjadril aj poslanec za stranu Za ľudí Juraj Šeliga. Ten verí, že sa prípad konečne po rokoch pohne správnym smerom a verejnosť sa dozvie pravdu. Rozhodnutie súdu označil za dobrú správu. "Obštrukcia, ktorú skúsili advokáti s Luxemburgom im nevyšla. Bývalý riaditeľ SiS Lexa a ďalší obvinení budú stáť pred súdom," napísal.

„Únos Michala Kováča mladšieho dlhé roky traumatizoval slovenskú spoločnosť a jeho páchatelia sa nám spolu s Ivanom Lexom a Vladimírom Mečiarom vysmievali do očí. Vražda Róberta Remiáša je čiernou škvrnou na dejinách demokratického Slovenska a preto vítame toto zásadné rozhodnutie Súdneho dvoru EÚ, ktoré môže napomôcť potrestať všetkých páchateľov,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

"Spravodlivosť čaká 26 rokov. V roku 1995 uniesla SIS prezidentovho syna so súhlasom vtedajších najmocnejších ľudí v krajine. Únos štátu dokonali Mečiarove amnestie, aby sa skutky ani nemohli vyšetrovať. KDH od začiatku stojí v čele tohto zápasu o charakter právneho štátu," povedal šéf mimoparlamentného KDH. Ako následne dodal, súdy tak majú voľné ruky a dostali tak nádej na nápravu krívd minulosti. 

Súdy dostali voľné ruky. Spolu s nimi nádej na nápravu krívd minulosti.

Viac o téme: RozhodnutieVladimír MečiarEurópsky súdny dvorMečiarkove amnestieNe bis in idem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu