Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollár prehovoril o nájomných bytoch: Investori sú pripravení začať stavať, čakajú len na zákon

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – S masívnou výstavbou lacných nájomných bytov majú dlhoročné skúsenosti v susednom Rakúsku a investori z krajiny sú pripravení spustiť výstavbu aj na Slovensku. Čaká sa iba na schválenie legislatívy, ktorá zatiaľ stojí v parlamente. V diskusii to povedal predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Dodal, že o téme sa bude rozprávať aj na stretnutí s predsedom rakúskeho parlamentu Wolfgangom Sobotkom a primátorom Viedne Michaelom Ludwigom. „Ak by mi to začiatkom budúceho roka v parlamente prešlo, do leta by sa začali stavať prvé byty,“ uviedol Kollár. Systém má byť podľa neho nastavený tak, aby investori, vrátane rakúskych, mohli financovať výstavbu zo súkromných zdrojov.

„Ja to neodsúvam preto, že by som chcel. Ale keďže ešte nemám súhlasné stanovisko koaličných partnerov, tak mi nič iné neostáva. Máme to už v parlamente, ale potrebujeme to odrokovať a stále nám to brzdí jeden koaličný partner,“ vyhlásil Kollár. Reforma výstavby nájomných bytov je podľa neho spolu s exekučnou amnestiou hlavným cieľom hnutia Sme rodina v nasledujúcom roku. Zásadné výhrady nemajú ani proti daňovej reforme ministerstva financií či reformným plánom rezortu školstva.

Kollár odmieta nálepku antireformnej strany

Hoci poslanci hnutia Sme rodina v parlamente nepodporili zdravotnícku reformu, Kollár odmieta nálepku antireformnej strany. „Určite nie sme strana, ktorá chce všetko pochovať, ale tu boli jasné výhrady. Chceli sme, aby boli zapracované, a keďže neboli, tak sme za to nezahlasovali,“ skonštatoval Kollár.

Na margo pandemických opatrení počas tretej vlny predseda Sme rodina povedal, že sú neprehľadné a ľudia sa v nich nevyznajú. Mrzí ho tiež, že lockdown nebol prísnejší a ostali otvorené školy. „Už sme mohli mať pokoj a všetko otvorené. Aj odborníci potvrdili, že nákaza sa najviac šírila medzi deťmi v školách. Vlastne sme ničomu nezabránili, mali sme síce nejaké obmedzenie pohybu, ale choroba sa šírila cez školy ďalej.“ Iniciatívu s cieľom motivovať seniorov nad 60 rokov k očkovaniu 200 alebo 300 eurami považuje Kollár za správnu. „Výrazne to stúpa a ľudia sa registrujú. Cieľ, ktorý sme si vytýčili, asi splníme.“

Viac o téme: StavbaZákonInvestoriNájomné bytyBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu