Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úspešný deň v parlamente, koalícia sa raduje: Reforma nemocníc prešla, Záborskej interrupčný zákon dostal stopku

Vláda na čele s Hegerom víta posunutie nemocničnej reformy do druhého čítania Zobraziť galériu (6)
Vláda na čele s Hegerom víta posunutie nemocničnej reformy do druhého čítania (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok neschválili zákon na pomoc tehotným ženám. Zo 134 prítomných za zákon hlasovalo 67 poslancov, proti bolo 38 a zdržalo sa 28 poslancov. Nová legislatíva mala priniesť predĺženie lehoty na rozmyslenie o podstúpení umelého potratu. Chcela tiež zaviesť osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením a ďalšie zmeny.

Návrh zákona podporili takmer všetci poslanci OĽANO okrem ôsmich, niekoľkí sa aj zdržali. Klub SaS bol proti. Zo Sme rodina väčšina poslancov návrh podporila, proti boli Boris Kollár, Zuzana Šebová a Petra Krištúfková. Návrh zákona tiež podporili nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu, takisto aj poslanci zo strany Za ľudí okrem Alexandry Pivkovej, ktorá bola proti. Poslanci Smeru-SD sa väčšinou zdržali, návrh podporili Vladimír Faič, Marián Kéry a Juraj Blanár. Všetci poslanci za ĽSNS návrh podporili.

Vláda na čele s Hegerom jasá z posunutia nemocničnej reformy (Zdroj: Topky/Maarty)

Legislatíva, ktorú predložili poslanci z OĽANO a Sme rodina, hovorila aj o tom, že zariadenie núdzového bývania by mohli využívať aj tehotné matky, a to po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú.

Lehota na rozmyslenie o potrate sa mala predĺžiť zo 48 na 96 hodín. Poslanci to odôvodňovali tým, že žena by si mohla pokojne a bez časového tlaku premyslieť rozhodnutie umelo ukončiť tehotenstvo. Poslanci chceli zaviesť aj osobitný príspevok vo výške 3170,14 eura pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Zaviesť chceli tiež tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine.

Úspešný deň v parlamente,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zákon mal vytvoriť žene možnosť požiadať o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. Súčasťou zákona bolo aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na umelé potraty.

Chýbal jeden hlas

Záborská po hlasovaní uviedla, že chýbal jeden hlas, aby zákon prešiel. Verí, že keď sa v spoločnosti bude hovoriť o pomoci hendikepovaným či núdznym, nezabudne sa ani na rodiny, respektíve ženy, ktoré sa "vo veľmi kritickej chvíli rozhodujú, či dieťa donosia alebo pôjdu na potrat". Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) neschválenie návrhu privítalo. Simona Petrík z PS uviedla, že ženy na Slovensku by potrebovali dostupnejšiu antikoncepciu a zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Úspešný deň v parlamente,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Návrh Záborskej kritizovala aj organizácia Amnesty International. V stanovisku uviedla, že ženy a dievčatá, ktoré chcú alebo potrebujú podstúpiť interrupciu, na ktorú majú legálny nárok, už dnes narážajú na Slovensku na viaceré škodlivé prekážky. Po schválení návrhu by sa podľa organizácie prekážky ešte znásobili. Návrh, naopak, podporili desiatky mladých, ktorí v liste uviedli, že zákon neobmedzuje priamo dostupnosť potratov, "ale prináša najmä mechanizmy podpory pre tehotné ženy v núdzi". Návrh rozdelil aj lekárov a zdravotníkov na dva tábory. Niektorí totiž vydali podporný list k zákonu, ďalší ho zase otvorene kritizovali.

Mimoparlamentné KDH si myslí, že je poľutovaniahodné, že v NR SR sa nenašiel dostatok poslancov na to, aby "Slovensko mohlo viac pomôcť tehotným ženám". "Naopak, umiernenejší návrh poslaneckého zákona sprevádzala namiesto vecnej neprimeraná diskusia v réžii liberálov a progresívcov, ktorí si z nej urobili politickú zbraň," skonštatovalo hnutie v stanovisku.

Reformu nemocníc posunuli do druhého čítania

Reforma nemocníc ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí v štvrtkovom hlasovaní podporili návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Za bolo 76 zo 145 prítomných poslancov, proti bolo 68, nikto sa nezdržal a jeden poslanec nehlasoval.

Úspešný deň v parlamente,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa reformy by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Nemocnice, ktoré budú v zozname, majú mať nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia. MZ SR zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa majú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života.

Lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci budú podľa rezortu pracovať vďaka reforme s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta. Reforma by mala zvýšiť bezpečnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti.

OĽANO, SaS i Za ľudí vítajú posun reformy nemocníc

Premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽAON) sa spolu so zástupcami SaS a Za ľudí poďakovali poslancom, ktorí vo štvrtok posunuli reformu nemocníc do druhého čítania. Hovoria o kroku k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. Veria v úspech reformy aj v druhom čítaní.

"Zdravie je pre každého z nás najvyššou hodnotou," povedal premiér s tým, že je to aj najvyššou prioritou jeho vlády i tohto parlamentu. Poslancov, ktorí ju podporili, označil za hrdinov. Tvrdí, že legislatívna zmena má priniesť lepšiu zdravotnú starostlivosť. Poďakoval sa aj súčasnému ministrovi zdravotníctva, ktorý reformu predložil, i exministrovi Marekovi Krajčímu (OĽANO), ktorý podľa neho zmenu odštartoval.

Úspešný deň v parlamente,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Lengvarský prisľúbil, že so svojím tímom bude v reforme i rokovaniach s regiónmi pokračovať. Deklaroval, že budú pracovať na tom, aby priniesli ľuďom to, čo sľúbili, teda lepšiu zdravotnú starostlivosť. Krajčí je rád, že z balíka financií z fondu obnovy sa im podarilo vybojovať peniaze aj na tento účel. "Chceme investovať do každej jednej nemocnice. Nejdeme rušiť nemocnice. Naopak, reforma má priniesť pre pacienta lepšiu starostlivosť," deklaroval. Jana Bittó Cigániková (SaS) rozumie obavám občanov zo zmeny, no hovorí o zmene k lepšiemu. Juraj Šeliga (Za ľudí) skonštatoval, že 76 poslancov sa vo štvrtok rozhodlo správne, keď dali hlas lepšej zdravotnej starostlivosti. Poďakoval sa aj nezaradeným kolegom, ktorí boli medzi nimi.

Podľa Pellegriniho bude výsledkom menej dostupná starostlivosť v regiónoch 

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini si, naopak, myslí, že hoci Slovensko reformu potrebuje, výsledkom vládnej zmeny bude menej dostupná zdravotná starostlivosť v regiónoch. Trvá na tom, že stratifikácia nemocníc z dielne jeho vlády mala byť iná, pričom plánom bola výstavba a obnova špičkových koncových nemocníc s vysokou kvalitou. "Zároveň sa mali dva roky podrobne vyhodnocovať dáta o regionálnych nemocniciach, a nie od zeleného stola v Bratislave rušiť lôžka či celé oddelenia," reagoval s tým, že ide o nepoctivú a neférovú hru s občanmi.

Mimoparlamentná strana Aliancia si uvedomuje naliehavosť reformných krokov v oblasti zdravotníctva, optimalizácia siete nemocníc by však podľa jej názoru nemala byť prvým krokom reformy. Obáva sa degradácie dobre fungujúcich a potrebných nemocníc v južných a východných regiónoch Slovenska. "Dúfame, že vládna koalícia a koaliční poslanci si pred rokovaním o tomto vládnom návrhu v druhom čítaní sadnú za rokovací stôl so zástupcami inštitúcií, ktorých sa reforma nemocníc týka," dodala hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Viac o téme: PoslanciZákonReformaNemocnicePotratyNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu