Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Taraba útok na Čaputovú obhajuje: Sociologička to vidí inak! Bolo to hulvátske, chcel zraniť prezidentku

Poslanec Tomáš Taraba a modelka Emma Čaputová Zobraziť galériu (4)
Poslanec Tomáš Taraba a modelka Emma Čaputová (Zdroj: TASR, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Odídenec od kotlebovcov Tomáš Taraba zverejnil na sociálnej sieti fotografiu 17-ročnej Emmy Čaputovej z módnej šou. K tomu pridal ironický komentár a kauza bola na svete. Pod jeho statusom sa spustila vlna nechutných útokov. Poslanec hovorí, že za to nemôže.

Emma Čaputová na módnej prehliadke

Takto to vyzeralo na módnej šou Borisa Hanečku (Zdroj: Martin Bublavý)

Poslanec Tomáš Taraba sa do parlamentu dostal na kandidátke ĽSNS. Verejnosť o ňom dlho nepočula, no poriadne sa zviditeľnil až vtedy, keď si na paškál zobral dcéru prezidentky Zuzany Čaputovej. Taraba zverejnil jej fotografiu na sociálnej sieti s popisom "Po včerajšku vieme, že Slovensko má novú topmodelku". Na pohľad nevinný príspevok vyvolal obrovské vášne. Okrem množstva nechutných útokov na výzor 17-ročného dievčaťa, sa ozvala aj sama prezidentka. 

Poslanec Taraba prerazil dno: Šikana 17-ročného dievčaťa! K útoku na dcéru prezidentky sa vyjadrila aj polícia

"Útok na politika alebo političku cez jeho deti je politické dno. Poslanec Taraba by sa o moju dcéru nikdy nezaujímal, keby to nesúviselo s mojou funkciou. Ľudskej zlobe a hlúposti musím v živote čeliť, ale moje deti z toho vynechajte!" odkázala poslancovi hlava štátu a matka Emmy. 

Poslanec Tomáš Taraba prerazil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Tomáš Taraba)

Taraba neskôr zverejnil video, v ktorom povedal, že nerozumie tomuto vyhláseniu a on nič zlé neurobil, len napísal, že Slovensko má novú topmodelku. "Ak môj syn bude niekedy odfotený v novinách ako veľa gólov nastrielal na zápase a budú sa tam k nemu vyjadrovať odborníci, aký je šikovný a talentovaný, určite sa nenahnevám na pani prezidentku, ak dá jeho fotku z verejnej webstránky na svoj profil a napíše, že na Slovensku máme novú hokejovú hviezdu. Za taký status budem rád, pretože ja svoje deti vnímam pozitívne a určite ma to neurazí," napísal Taraba s tým, že obvinil médiá, ktoré podľa neho vytvárajú akúsi virtuálnu realitu. 

Tomáš taraba obhajuje svoj status o prezidentkinej dcére (Zdroj: FB/Tomáš Taraba)

Sociologička hovorí o rafinovanom útoku

Sociologička Silvia Porubänová pre televíziu Markíza povedala, že ak by išlo o niekoho iného a nie o status poslanca o dcére prezidentky, takéto vyjadrenie by nestálo za zmienku a v balaste a hejte, ktorý je denne na sociálnej sieti, by zaniklo.

Emma Čaputová na módnej šou
Zobraziť galériu (4)
Emma Čaputová na módnej šou  (Zdroj: Ján Zemiar)

"Odhliadnuc od zjavne ironického podtónu, nešlo prvoplánovo o výsmech, znevažovanie vzhľadu, make-upu, či štylizácie modelky, ktorá bola primerane udalosti i predvádzaciemu mólu zámerne dramatická. Priehľadným zámerom však bolo znevážiť a dotknúť sa hlavy štátu, ženy a matky Zuzany Čaputovej na jej najzraniteľnejšom mieste, spôsobiť jej bolesť. Ide o hrubosť a hulvátstvo a všetci vieme, že akákoľvek iná či dodatočná interpretácia bude falošná," uviedla pre televíziu sociologička.Porubänová ďalej dodala, že aj keď nejde o trestnoprávnu zodpovednosť, ide hlavne o ľudskú neslušnosť a hulvátstvo. Taraba chcel podľa nej, aj keď nepriamo, ale rafinovane, uraziť prezidentku. 

Na hrubé vrece, hrubá záplata

K statusu poslanca sa vyjadrila aj Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá si rozhodne nedávala servítku pred ústa. 

"Doposiaľ som ani netušila, že existuje nejaký poslanec Taraba. Bude to jeden z tých mužíkov, ktorí sú takí priemerní, že Taraba môže byť prakticky hocikto, 9 z 10-tich náhodne vybratých mužov z ulice. Čím to je, že pekné ženy najviac urážajú tí najmenej šarmantní úbožiaci? Podľa mňa strašnými komplexami, ktorými tarabovia trpia. Aj by chceli mať pri sebe peknú a inteligentnú ženu, aj sa im nie a nie zadariť," napísala Ďuriš Nicholsonová.

"Podľa niekoľkých odborníkov sa takíto tarabovia niekedy z frustrácie nad vlastným zlyhaním alfa samca utiekajú aj k rovnakému pohlaviu. Skúšajú. Navonok však vystupujú ako homofóbni odporcovia LGBT, ktorí chcú rozhodovať o ženských materniciach. Často sa pridávajú k hnutiam so silným khaki lídrom, ktoré sa napríklad stretávajú vo vani a hajlujú. Predtým, ako dnes pôjdeme spať, pomodlime sa krátku modlitbu za každého tarabu, ktorého poznáme. Keď bude Taraba šťastný, už nebude urážať mladé a krásne ženy," dodala. 

Vyjadrila sa aj Emma 

K samotnej kauze sa v utorok večer vyjadrila aj Emma Čaputová na Instagrame. "Ďakujem všetkým za obrovskú podporu, ktorú ste mi prejavili. I keď to zosmiešňovanie mierilo na mňa, chápem, že to mnohých z vás pohoršilo, lebo to má väčší dosah. Týka sa to všetkých, ktorí si už útoky a šikanu na internete zažili. Veľmi mi vaša podpora pomohla, posielam ju ďalej každému, kto si zažil niečo podobné," napísala 17-ročná Emma. 

Za svoju modelku sa postavil aj tím Fashion Live! 2021, z ktorého fotografia, ktorú Taraba zverejnil, pochádza. "Odsudzujeme verejné ataky poslanca NR SR Tomáša Tarabu (ex ĽSNS) na 17-ročnú dcéru prezidentky Zuzany Čaputovej. Emma Čaputová prešla pred podujatím Fashion LIVE! castingom a nebola nijakým spôsobom protežovaná. Svojej úlohy modelky sa zhostila profesionálne a prispela k vysokému umeleckému zážitku tohto podujatia. Rovnako odmietame urážlivé poznámky k jej vzhľadu a umeleckému make-upu. Za podujatím Fashion LIVE! stojí tím etablovaných odborníkov z oblasti vlasového stylingu a vizážistiky, ktorých práca reflektuje vizuálnu predstavu samotných dizajnérov. Považujeme za absolútne neprijateľné, že poslanec Taraba verejne ponížil prezidentkinu dcéru a vyzývame ho, aby sa verejne ospravedlnil," napísal tím Fashion Live.

Viac o téme: ŠikanaLucia NicholsonováZuzana ČaputováEmma ČaputováTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu