Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký protest pod Kolíkovej oknami: VIDEO Sudcovia a zamestnanci súdov sú na nohách! Tvrdé odkazy a ostré slová

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Reforma súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyvolala v našej justícii hotovú búrku. Nielenže na nej nie je politická zhoda naprieč koalíciou, ale odmietajú ju aj tí, ktorých sa dotkne najvýraznejšie – samotní sudcovia a zamestnanci súdov.

V priebehu niekoľkých dní prebehol pred budovou ministerstva spravodlivosti už druhý protest namierený práve voči zmenám v súdnej mape. Sudcovia a zamestnanci Krajského súdu v Bratislave a siedmich bratislavských okresných súdov totiž s navrhovanou reformou nesúhlasia.

Vvyzbrojení rapkáčmi, trúbkami a transparentmi s nápismi ako "Stop súdnej mape", "Dosť bolo ignorácie" či "Biznis so súdnymi budovami" dali svoj nesúhlas so zmenami hlasne najavo.

Ďalší protest pred ministerstvom spravodlivosti: Dôvodom je nová súdna mapa (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Vyjadrenia, že druhý návrh súdnej mapy vznikol na základe pripomienok vznesených voči prvej súdnej mape, sú nepravdivé. Pre súdy v obvode Krajského súdu Bratislava sa nič nezmenilo. Druhý návrh je identický s prvým a predstavuje zrušenie Krajského súdu v Bratislave. Predstavené zmeny sú len politickým rozhodnutím, nie sú riešením problémov v justícii ani akceptáciou našich pripomienok," vyhlásila podpredsedníčka odborového zväzu Krajského súdu Bratislava Viera Habová.

Veľký protest pod Kolíkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Reformu súdnictva treba podľa nás riešiť modernizáciou súdov, výmenou výpočtovej techniky, zdokonaľovaním systémov. To sú prekážky, ktoré bránia v rýchlosti, modernizácii a rozvoju justície. Žiadame vás o stiahnutie celej súdnej mapy," doplnila.

Tvrdenia, že súdy v súčasnosti nefungujú efektívne, odmietla predsedníčka odborového zväzu zamestnancov justície SR Ingrid Vrkočová. Pripomenula množstvo práce zamestnancov súdov a nedostatok pracovníkov. "Je to náročná práca, veľa vecí treba rozhodovať do 24 hodín, ľudia zamestnancom súdov nadávajú," skonštatovala.

Veľký protest pod Kolíkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Sudcovia a zamestnanci súdov tiež tvrdia, že rozporové konania k desiatkam vznesených pripomienok sa konajú v krátkom čase od ich doručenia na ministerstvo. Sú presvedčení, že oboznámenie sa s pripomienkami preto nemohlo byť plnohodnotné.

Galéria: Protest pred ministerstvom spravodlivosti kvôli novej súdnej mape

"Prítomnosťou pred budovou MS chcú sudcovia a zamestnanci súdov vyjadriť svoj nesúhlas s postupom ministerstva vo vzťahu k vyhodnoteniu vznesených pripomienok k návrhu novej súdnej mapy a k ignorovaniu požiadaviek súdov, sudcov a zamestnancov jednotlivých súdov," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Veľký protest pod Kolíkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Kolíková prišla s alternatívami

V budove sa v rovnakom čase uskutočňovali rozporové konania k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape vznesené krajskými a okresnými súdmi. 

Ministerka Mária Kolíková zišla pred novinárov až po skončení samoného protestu. "Prišla som aj s novými alternatívami, ale nebola tu snaha rozprávať sa o ďalších kompromisoch, aby sa vyriešili pripomienky. Nebol tu priestor na debatu, napriek mojej snahe. Snahou zástupcov súdov bolo stiahnutie návrhu a až potom sa môžeme baviť o ďalších návrhoch," zhodnotila po dnešnom stretnutí Kolíková.

Témou rozporového konania boli najmä krajské súdy, v rámci ktorých ministerstvo  navrhuje zväčšenie obvodov a zníženie počtu súdov z ôsmich na štyri. "To znamená zachovanie všetkých pracovísk súdov len s tým, že sa zväčšia obvody. Z tohto pohľadu preto neviem, prečo je tu obava zo straty zamestnania," povedala.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková k protestom voči reforme súdnej mapy (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Podľa ministerky sa zamestnanci súdov nemusia obávať ani častého cestovania do práce a presunov spisov. Pripomenula, že vo viacerých právnych oblastiach nie je potrebné osobné prejednanie veci. "Neviem tiež, z čoho vyplýva obava, že 300 zamestnancov príde o prácu, je tu skôr vytváraná emocionálna predstava, ktorá nie je v súlade s tým, čo je navrhované," vysvetlila ministerka.  

Zároveň odmietla tvrdenia protestujúcich, že by sa s pripomienkami dostatočne neoboznámila. V najbližšej budúcnosti chce verejnosti predstaviť alternatívy, ktoré by sa mohli zapracovať do súdnej mapy.  

Veľký protest pod Kolíkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Protestné akcie, vyjadrujúce nesúhlas so súdnou mapou, sa uskutočnili zároveň aj vo viacerých iných slovenských mestách.

Reforma predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Vzniknúť majú tiež tri správne súdy.

Viac o téme: ProtestSudcoviaReformaMária KolíkováSúdna mapaZamestnanci súdov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu