Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podpásovka pre Kolíkovú od bývalej strany: Za ľudí jej poslalo jasný odkaz! Takto nech podporu nečaká

Mária Kolíková Zobraziť galériu (4)
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Po Borisovi Kollárovi a jeho strane Sme rodina odmieta súdnu mapu v súčasnej podobe podporiť ďalšia koaličná strana. Reforme z dielne Márie Kolíkovej sa otočil chrbtom aj najmenší koaličný subjekt Za ľudí, ktorého bola ministerka spravodlivosti ešte do nedávna súčasťou.

Poslanec Juraj Šeliga tvrdí, že v súvislosti so súdnou mapou stále prebiehajú rokovania, keďže sa na nich obracajú občania, ktorí nerozumejú krokom ministerky Kolíkovej. "V súvislosti so súdnou mapou stále prebiehajú rokovania, keďže sa na nás obracajú občania, ktorí nerozumejú krokom pani ministerky Kolíkovej," uviedol.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková k protestom voči reforme súdnej mapy (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

O výsledku týchto rokovaní a záverečnej podobe predkladaného materiálu budú ešte informovať. Jedno je však jasné. "Ak by však ´súdna mapa´ mala byť predložená tak, ako bola zverejnená, tak ju podporiť nevieme," odkázal svojej bývalej straníckej kolegyni. "Úprimne však verím, že príde k dohode, pretože občania si zaslúžia čo najlepší prístup k spravodlivosti," dodal.

Strana má aktuálne v parlamente štyroch poslancov - Alexandru Pivkovú, Miriam Šutekovú, Janu Žitňanskú a Juraja Šeligu. 

Kritika z každej strany

Do súdnej mapy sa z ich radov ešte začiatkom týždňa "pustil" Tomáš Meravý. Okrem iného uviedol, že navrhnutá radikálna reorganizácia súdnictva zbytočne rozdeľuje spoločnosť. Okrem toho by viedla aj k narušeniu práce súdov a sudcov a k zhoršeniu dostupnosti súdov pre ľudí regiónoch.

Podpásovka pre Kolíkovú od
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

So zmeny v súdnej mapy z dielne ministerky Márie Kolíkovej však nesúhlasia ani samotní sudcovia a zamestnanci súdov. V stredu sa uskutočnil pred budovou rezortu spravodlivosti v poradí už druhí protest. Členovia Základnej organizácie Odborového zväzu zamestnancov justície pri Krajskom súde v Bratislave totiž s navrhovanými zmenami nesúhlasia a požadujú zachovanie súčasného stavu. Okrem toho sa protestovalo aj pred súdmi v ďalších slovenských mestách.

Podpásovka pre Kolíkovú od
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Súčasne prebehli aj rozporové konania k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape vznesené krajskými a okresnými súdmi.  "Prišla som aj s novými alternatívami, ale nebola tu snaha rozprávať sa o ďalších kompromisoch, aby sa vyriešili pripomienky. Nebol tu priestor na debatu, napriek mojej snahe. Snahou zástupcov súdov bolo stiahnutie návrhu a až potom sa môžeme baviť o ďalších návrhoch," zhodnotila po včerajšom proteste Kolíková. Dodala však tiež, že v najbližšej budúcnosti chce verejnosti predstaviť alternatívy, ktoré by sa mohli zapracovať do súdnej mapy.  

Podpásovka pre Kolíkovú od
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V aktuálnej podobe odmieta reformu podporiť aj predseda parlamentu a koalične Sme rodina Boris Kollár.

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Počíta tiež so vznikom troch správnych súdov.


 

 

Viac o téme: Mária KolíkováZa ľudíSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu