Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hlas-SD chce umožniť referendum v skrátenom konaní: Premiér na to nevidí dôvod

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzvala troch najvyšších ústavných činiteľov, aby urobili kroky na podporu návrhu legislatívy, ktorá má umožniť čo najskoršie konanie sa referenda o predčasných parlamentných voľbách. Návrh má umožniť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách. Hlas-SD žiada vládu, aby požiadala o rokovanie o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii informoval, že jeho strana sa obrátila listom na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), v ktorom ho vyzýva, aby vláda požiadala o skrátené legislatívne konanie o návrhu legislatívy. Obrátili sa aj na predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby vládna koalícia takéto zmeny podporila.

Hlas-SD chce zmenu rokovacieho poriadku: Ľudia majú právo mať referendum (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Bol to práve Boris Kollár, ktorý chcel po výroku Ústavného súdu urobiť všetko pre to, aby sa slovenská ústava čím skôr zmenila, a rovnako sme počúvali aj predsedu OĽANO Igora Matoviča, ako ľudia majú právo na referendum," povedal. Strana sa obracia aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú, pričom sa odvoláva na jej slová, že inštitút referenda podporuje a navrhla spôsob, ako by bolo možné ho uskutočniť.

Hlas-SD chce umožniť referendum
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Najvyšším ústavným činiteľom prikladajú aj deklaráciu, ktorú prijali 1. septembra, a predkladajú ju aj na rokovanie najbližšej schôdze parlamentu. V dokumente strana Hlas-SD zdôrazňuje, že moc pochádza z ľudu a občania majú právo korigovať činnosť politikov aj počas volebného obdobia.      

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Pellegriniho podali do parlamentu novelu rokovacieho poriadku NR SR. Chcú, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opätovne aj skôr ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách. Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. O novele by sa malo rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 16. septembra.

Hlas-SD chce umožniť referendum
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak by navrhovaná zmena rokovacieho poriadku prešla, predseda parlamentu by vo výnimočných situáciách mohol zaradiť na schôdzu aj taký návrh, od ktorého predchádzajúceho odmietnutia neuplynula stanovená šesťmesačná lehota na jeho opätovné prerokovanie. Poistkou pred prípadnou svojvôľou šéfa NR SR má byť schvaľovanie programu schôdze poslancami.

Ústavný súd SR nedávno rozhodol, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR je protiústavná. Petíciu za referendum o predčasných voľbách iniciovala opozícia s odborármi, podporilo ju viac ako 585.000 ľudí.

Hlas-SD chce umožniť referendum
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Legislatívny návrh na zmenu ústavy v súvislosti s referendom do NR SR predložil už opozičný Smer-SD. Ústavnoprávny parlamentný výbor však skonštatoval, že o návrhu možno rokovať až v decembri. Návrh je totiž podľa výboru v tej istej veci ako návrh nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorý poslanci odmietli v júni. Do decembra tak plynie polročná lehota, počas ktorej o podobnom návrhu nemožno rokovať.

Kolíková už nemá nárok byť ministerkou, zvažujeme návrh na odvolanie, tvrdí Pellegrini

Vzhľadom na to, že post ministra spravodlivosti patrí strane Za ľudí, Mária Kolíková by mala z tejto funkcie odísť. Vyhlásil to líder Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini, ktorý zvažuje podanie návrhu na jej odvolanie v parlamente.

"Myslím si, že po tom, čo pani Kolíková nastvárala nielen v rezorte súdnictva, čo všetko vyplávalo na povrch o tejto osobe a ešte čo urobila teraz, by svoju stoličku mala opustiť dobrovoľne sama. Ak nie, budeme musieť zvažovať, či jej nepomôžeme aj tu v parlamente. Strana Hlas ide o tom veľmi intenzívne diskutovať," povedal Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Hlas-SD chce umožniť referendum
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Šéf Hlasu-SD pripomenul, že keď odišiel zo Smeru-SD, ktorý mal nárok na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR, odišiel z tohto postu aj on. Preto by podľa neho mala odísť aj Kolíková z funkcie. Dodal, že je logické sa pýtať, či tam má ostať, keď tento post patrí strane Za ľudí.

Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD preto zvažujú podanie návrhu na odvolanie Kolíkovej. "V tejto neprehľadnej situácii možno nebude od veci nastaviť opäť zrkadlo, nech koalícia hlasovaním ukáže, či Kolíková má alebo nemá dôveru," povedal Pellegrini, ktorý nerozumie, ako môže v tejto funkcii sedieť žena, ktorej mal líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič povedať, že spáchala podvod. Podľa Pellegriniho by mal aj poslanecký klub OĽANO v hlasovaní ukázať, či Kolíková má dôveru vládnej koalície. "Možno sa naozaj pokúsime rokovať dnes, zajtra s kolegami z opozície, či priložia podpisy pod návrh a či si takúto hru s koalíciou nezahráme," dodal.

Hlas-SD chce umožniť referendum
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf Smeru-SD Robert Fico reagoval, že bude pre nich "cťou a potešením" Kolíkovú odvolávať. Dodal, že Kolíková ani nemala byť ministerkou spravodlivosti.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že prípadným odvolávaním Kolíkovej sa budú zaoberať, keď to "bude na stole". "Musíme si pozrieť, aký bude dôvod odvolávania. Ak to budú závažné informácie, budeme sa tým seriózne na klube zaoberať," povedal s tým, že zatiaľ to vnímajú ako hry opozície.

Kolíková v stredu (8. 9.) spolu s členmi jej frakcie v rámci strany Za ľudí oznámila odchod z tejto strany. Odchádzajúci poslanci sa stanú súčasťou klubu SaS. Predseda SaS Richard Sulík deklaroval záujem udržať vládnu koalíciu aj to, že si SaS nechce nárokovať ďalšie posty v rámci koalície. Jedinou požiadavkou strany má byť zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti. Vysvetlil, že Kolíková bude členom ministerského klubu SaS a bude aj jedným z troch zástupcov, ktorí za stranu chodia na koaličné rady.

Premiér nevidí dôvod na skrátené konanie pri návrhu Hlasu-SD

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) nevidí dôvod, aby sa o návrhu poslancov parlamentu pôsobiacich v mimoparlamentnom Hlase-SD rokovalo formou skráteného legislatívneho konania. Navrhovaná zmena nemá parametre, ktoré by vyžadovali skrátené legislatívne konanie. Uviedla to hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Pripomenula, že Heger nie je za to, aby sa konali predčasné voľby.

Skrátené legislatívne konanie sa podľa premiéra využíva za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd, alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody.

Hlas-SD chce umožniť referendum
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Strana Hlas-SD argumentuje aj tým, že ich návrhom sa urýchli zmena Ústavy SR tak, aby sa mohlo konať referendum o predčasných parlamentných voľbách. V tejto súvislosti treba povedať, že premiér Eduard Heger nie je za to, aby sa predčasné voľby mohli konať na základe referenda," dodala Janíková.

Hlas-SD vo štvrtok informoval, že trom najvyšším ústavným činiteľom zaslal listy žiadajúce o podporu ich návrhu legislatívy, ktorá by mohla umožniť, aby sa referendum konalo čo najskôr. Premiéra žiadala, aby vláda požiadala o skrátené legislatívne konanie o návrhu.

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho podali do parlamentu novelu rokovacieho poriadku NR SR. Chcú, aby plénum o odmietnutých návrhoch zákonov mohlo rokovať opätovne aj skôr, ako o pol roka. Ale len vo výnimočných situáciách. Takto chcú dosiahnuť, aby sa čo najskôr dalo opätovne rokovať o zmenách ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách, a nie až v decembri. O novele by sa malo rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 16. septembra.

Ak by navrhovaná zmena rokovacieho poriadku prešla, predseda parlamentu by vo výnimočných situáciách mohol zaradiť na schôdzu aj taký návrh, od ktorého predchádzajúceho odmietnutia neuplynula stanovená šesťmesačná lehota na jeho opätovné prerokovanie. Poistkou pred prípadnou svojvôľou šéfa NR SR má byť schvaľovanie programu schôdze poslancami.

Viac o téme: ReferendumPoriadokPeter PelleginiHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu