Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pellegrini reaguje: Výzva premiérovi! Má zvolať bezpečnostnú radu k situácii v polícii

Tlačová konferencia strany Hlas-SD Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia strany Hlas-SD (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby urýchlene po odchode pápeža Františka zvolal bezpečnostnú radu štátu.

Situácia sa dostala do takého stavu, že musíme hovoriť o rozvrate právneho štátu, tvrdí Hlas-SD (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Venovať by sa mala situácii v bezpečnostných zložkách. Prezidentka Zuzana Čaputová by mala podľa Pellegriniho potom iniciovať stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov a predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) by mal zvolať schôdzu, kde by mali o záveroch informovať poslancov.

Pellegrini poznamenal, že ak premiér vedel konať a zvolať k situácii stretnutie predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS), mal by vedieť využiť aj legálne právomoci a zvolať bezpečnostnú radu. "Ako predseda vlády v akejkoľvek inej krajine má konať. To znamená nerobiť pokútne stretnutia v podivnom zložení, ale použiť orgán na to určený," uviedol Pellegrini. Poznamenal, že premiér sa nemôže zbaviť politickej zodpovednosti, pretože je zodpovedný za ministrov a nominuje šéfa SIS. Heger mal podľa neho už dávno odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pellegrini tvrdí, že existuje dostatok legálne získaných dôkazov a zvukových nahrávok, ktoré potvrdzujú závažnosť situácie. Zatiaľ hovorí len o "kuloárnych rečiach" o drastickom obsahu zvukových nahrávok. Naznačil, že by na nich mali niektorí vyšetrovatelia rozprávať o tom, čo idú ktorému svedkovi či zadržanému urobiť, aby vypovedal. Ak sa tieto informácie potvrdia a vyjdú na povrch obáva sa, ako bude verejnosť vnímať policajtov.

V súvislosti s výzvou prezidentke na zvolanie stretnutia najvyšších ústavných činiteľov poznamenal, že práve prezident krajiny ba mal v ťažkých časoch prevziať iniciatívu a "robiť poriadky" aj s predsedom vlády a parlamentu. "Hoci nie zákonne, pretože na to prezident nemá právomoci, ale morálnou autoritou to vie urobiť kedykoľvek," povedal.

Pellegrini reaguje: Výzva premiérovi!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň apeloval na prezidentku, aby zbavila funkcie svojho poradcu Petra Kubinu, ktorý podľa jeho slov ako advokát zastupuje i osoby zadržané pri pondelkovom zásahu Úradu inšpekčnej služby. Pýta sa, či sa hlava štátu cíti komfortne v tejto situácii, či to považuje za normálne a či sa bude cítiť nestranná v takejto situácii.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Bezpečnostná radaPeter PellegriniEduard HegerHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu