Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké stretnutie v Bruseli: Nový americký prezident bol s Čaputovou, hlava štátu sa pochválila s FOTO

Zuzana Čaputová a Joe Biden sa stretli v Bruseli. Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová a Joe Biden sa stretli v Bruseli. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/AP Photo/Evan Vucci)

BRUSEL - Takéto stretnutia sa nevidia každý deň a už vôbec nie na diplomatickej úrovni. Reč je o novom americkom prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý včera prišiel na summit NATO v Bruseli a nečakane sa tam súkromne stretol aj s našou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Mali vážnu debatu!

Naša prezidentka o stretnutí aj s fotografiou informovala na sociálnej sieti Twitter. "Bolo skvelé stretnuť Joea Bidena a hovoriť o našich spoločných záväzkoch a demokratických hodnotách a základe právneho štátu - sú skutočným základom našej Transatlantickej aliancie NATO," píše naša hlava štátu po stretnutí s Bidenom.  

Vyjadrila sa aj k novej koncepcii aliancie

Nová strategická koncepcia Severoatlantickej aliancie známa ako Agenda 2030 má predovšetkým dbať na ochranu a záujmy občanov spojeneckých krajín. Povedala to prezidentka SR Zuzana Čaputová po skončení summitu NATO v Bruseli.

Veľké stretnutie v Bruseli:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

Cieľom novej koncepcie, na potrebe ktorej sa spojenci dohodli na summite NATO v roku 2019, je  výhľadovo sa pozrieť na to, kde by mala byť Aliancia o desať rokov. Tento proces bude prebiehať počas celého tohto roku a jeho výsledkom bude nová koncepcia, ktorú by mali lídri NATO prijať na budúci rok na summite NATO v Madride.

Na otázku ako vníma vstup slovenskej strany  do tohto procesu Čaputová uviedla, že Slovensko má za hlavný cieľ, aby nová agenda zohľadnila potrebu ochrany a bezpečnosti občanov. "Je potrebné aktualizovať naše stratégie vzhľadom na nové hrozby, ktorým čelíme. Aj počas môjho vstupu som uviedla, že sa treba rozhodovať podľa nových hrozieb a ich závažnosti. A nie podľa potrieb dneška, ale podľa vyhliadok a očakávaní do budúcna," opísala situáciu.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová o výsledkoch a témach summitu NATO

Prezidentka Zuzana Čaputová o výsledkoch a témach summitu NATO (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa jej slov to znamená aktualizáciu bezpečnostnej stratégie aj na hrozby, ako sú dezinformácie a propaganda, pričom sa treba zamerať aj na ochranu kritickej infraštruktúry, udržanie jednoty medzi spojencami a podporu kolektívnej obrany.

A upozornila, že "v neposlednom rade" pred členmi NATO stojí aj nová hrozba, ktorá spočíva v klimatických zmenách. Tá núti spojencov na to, aby sa pripravili na     bezpečnostné dôsledky klimatických zmien a zároveň, aby sa v rámci vlastných aliančných činností stavali zodpovedne k životnému prostrediu. 

Archívne video

Čaputová udelila medaily za statočnosť vojačkám a vojakom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Viac o téme: StretnutieNATOJoe BidenZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu