Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Biskupi povzbudzujú veriacich: Po uvoľnení opatrení by sa mali vracať do kostolov

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenskí biskupi povzbudzujú veriacich, aby sa po uvoľnení protipandemických opatrení primeraným spôsobom začali vracať do kostolov. Poukazujú na COVID automat, podľa ktorého by Slovensko malo čoskoro prejsť z čiernej do bordovej fázy. V nej by sa už mohli konať bohoslužby s čiastočnou účasťou veriacich. Na svojom webe o tom informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

"Teší nás, že situácia na Slovensku sa postupne zlepšuje a stabilizuje, a tak sa podľa platného COVID automatu čoskoro budeme môcť stretnúť, hoci s obmedzeniami, pri slávení svätých omší v kostoloch. Som vďačný veriacim za veľkú trpezlivosť, ktorú prejavili, keď celé mesiace museli vydržať bez možnosti osobnej účasti na bohoslužbách," uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský.

K verejnému sláveniu svätých omší s účasťou veriacich sa bude podľa jeho slov znovu možné vrátiť pri dodržaní hygienickým opatrení. Veriaci si pri vstupe do kostolov majú dezinfikovať ruky dezinfekčným prostriedkom umiestneným v bezdotykových nádobách. V kostole majú mať prekryté dýchacie cesty respirátorom a sväté prijímanie dostanú na ruku.

Zvolenský zároveň informoval, že veriaci budú naďalej, z dôvodu limitovanej účasti, oslobodení od povinnosti byť prítomní na nedeľných bohoslužbách. Tie budú až do úplného uvoľnenia opatrení pokračovať aj cez médiá či sociálne siete.

Veriaci sú podľa predsedu KBS s malými prestávkami viac ako rok bez možnosti zúčastniť sa na svätej omši. Ako pripomenul, v lete 2020 sa opatrenia uvoľnili, ale od 31. decembra 2020 sa omše konajú opäť bez účasti veriacich.

Viac o téme: OpatreniaUvoľnenieBiskupiKostolyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu