Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Cigániková chce upustiť od celoplošného testovania: Význam má iba v ohniskách

Janka Bittó Cigániková
Janka Bittó Cigániková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby upustilo od celoplošného antigénového testovania. Testovať by sa malo len v určitých prípadoch. Myslí si to predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Poukázala na to, aké náklady si antigénové testovanie vyžaduje a akú mieru pozitivity pritom odhaľuje.

Koaličná poslankyňa uviedla, že na Slovensku sa počas posledného víkendu vykonalo 909.187 antigénových testov, z ktorých bolo 2644 pozitívnych. "Ak vykonanie jedného testu stojí štát desať eur, minuli sme za tieto dva dni viac ako deväť miliónov eur. Nájdenie jedného jediného pozitívneho človeka nás teda vychádza na 3438 eur, a to ešte neberieme do úvahy, že pri pozitivite 0,29 percenta testov zásadne vstupujú do hry chybovosť testov a falošná pozitivita," zdôraznila.

Za riešenie by považovala to, keby sa pozornosť sústredila na lepšiu starostlivosť o pozitívnych a chorých. Celoplošné testovanie má podľa jej názoru svoj význam iba v ohniskách pri oveľa vyšších číslach, v kombinácii s obmedzením pohybu, alebo vo fabrikách, kde sa pracovne stretáva veľa ľudí. Rovnako jeho zmysel vidí v prípade ľudí, ktorí majú príznaky či podozrenie ochorenia COVID-19 alebo chcú chrániť svojich blízkych. Dodala, že ušetrené finančné prostriedky by sa tak mohli vynakladať na záchranu ľudských životov.

Viac o téme: TestovanieReakciaKoronavírusJana Bittó CigánikováCeloplošné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu