Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Nitre leží pacient s neznámou mutáciou: Lekár Visolajský sa obáva najhoršieho

Peter Visolajský (vľavo) Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Peter Visolajský (vľavo) Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, TASR/AP)

BRATISLAVA – Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí zatiaľ nevie potvrdiť, že by sa u nás nachádzala juhoafrická mutácia nového koronavírusu. V nemocnici v Nitre však leží covidom infikovaný muž, ktorý sa vrátil z egyptskej Hurgady a britská verzia vírusu u neho bola predbežne vylúčená. Lekár Visolajský bije na poplach. Chce, aby vláda uzavrela hranice a zabezpečila prísne kontroly.

V nitrianskej nemocnici je hospitalizovaný muž z okresu Nové Zámky, ktorý sa mal podľa ministra zdravotníctva vrátiť z letoviska Hurgada v Egypte. Denník Nový čas uviedol, že Slovák mal byť v cudzine kvôli pracovnej ceste a počas návratu na Slovensko ho nikto nekontroloval. Kontroly ho minuli aj na hraniciach. Dokonca nemal absolvovať ani karanténu.

Máte covid a zotavujete sa doma? Šéf lekárnikov prezradil, ako zmierniť príznaky a na čo si dávať POZOR

„Pacient prišiel z Hurghady, jeho vzorka bude podrobená expertíze v Biomedicínskom centre SAV. Pasažieri mali vyplnenú e-hranicu. Na základe nej sa dohľadali pasažieri tej linky a boli dotrasovaní. Mali by byť všetci v izolácii. Podľa všetkého sa necítil dobre, už keď šiel do lietadla, to je problém tej egyptskej aerolinky, to sa nemalo stať a bol už chorý, keď prišiel. Kontaktov mal minimum,“ citoval Krajčího denník. Dosiaľ nie je známe, či ide o veľmi infekčnú juhoafrickú mutáciu covidu-19. Variant vírusu z Británie bol ale predbežne vylúčený.

V Nitre leží pacient
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Lekár Peter Visolajský sa však obáva najhoršieho. „Keďže bol v Afrike, zrejme to tak bude. Žiaľ, nemáme ešte výsledky. Testy museli ísť do zahraničia a až v týchto dňoch potvrdia, o čo presne ide,“ povedal Visolajský. „Určite by som chcel, aby vláda okamžite uzavrela hranice a zabezpečila prísne kontroly. Tiež by bolo dobré začať kontrolovať aj leteckú dopravu. Ak tento typ mutácie neustrážime, tak to bude mať fatálne následky. Je riziko, že by nám mohli výrazne narásť počty infikovaných, čo by mohlo znamenať aj preplnené nemocnice. Nehovoriac o tom, že nemocnice budú preplnené,“ dodal.

Viac o téme: SlovenskoCovid-19KoronavírusMutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu