Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Máte covid a zotavujete sa doma? Šéf lekárnikov prezradil, ako zmierniť príznaky a na čo si dávať POZOR

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Väčšina infikovaných covidom-19 sa z tohto ochorenia zotavuje v domácom prostredí. Ak nejde o bezpríznakový priebeh a dostavia sa nepríjemné symptómy, podľa šéfa lekárnikov zo Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa pomôžu viaceré voľnopredajné lieky. Ktoré to sú?

Ľuďom s potvrdením covidom-19 odporúča Ondrej Sukeľ, ktorý stojí na čele Slovenskej lekárnickej komory, užívanie vitamínu C, D a zinku, pretože pomáhajú štandardnej funkcii imunitného systému. Potrebný je podľa neho aj pokoj, ľahká, vyvážená a výživná strava, zvýšený príjem tekutín a dostatočné vetranie miestnosti. „Pri tráviacich problémoch (hnačky, zvracanie) je vhodné s lekárom konzultovať doplnenie (prípadne dočasnú náhradu stravy) nutrične kompletnou tekutou výživou,“ zdôraznil šéf lekárnikov.  

Máte covid a zotavujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo na horúčku a bolesť?

Bez lekárskeho predpisu sú dostupné viaceré lieky s obsahom paracetamolu, ibuprofenu a kyseliny acetylsalicylovej. Tá však nie je vhodná pre deti do 15 rokov. Sukeľ dáva do pozornosti aj lieky s obsahom naproxenu a diklofenaku. „Pri vysokých horúčkach je vhodné zníženie telesnej teploty pomocou vlažnej sprchy,“ uviedol.

Paracetamol síce nemá protizápalový účinok, no ostatné menované liečivá áno. Šéf lekárnikov odvolávajúci sa na zrealizované štúdie potkol, že sa ukazuje užitočnosť ich podania vo včasných fázach infekcie, pri ktorej dokážu znížiť rozvoj zápalového procesu, zabrániť komplikáciám a zlepšiť prognózu pacientov. „Paracetamol sa s ostatnými liečivami môže kombinovať, avšak kombinácie ostatných protizápalových liekov neposkytujú zásadný prospech v porovnaním s výskytom nežiadúcich účinkov,“ doplnil odborník a dodal, že u všetkých týchto liečiv je dôležité správne dávkovanie.

Šéf lekárnikov priblížil dávkovanie liekov u dospelých  

Paracetamol: 10 - 15 mg/ kg telesnej hmotnosti, maximálne 4 x 1000 mg v priebehu 24 hodín

Ibuprofen: 400 mg v minimálne štvorhodinových intervaloch, denná dávka by nemala prekročiť 1200 mg.

Kyselina acetylsalicylová: 500 - 1000 mg v 4 – 8 hodinových intervaloch, maximálne 4 gramy denne

Naproxen: 275 mg sa podáva 2 - 3x denne

Diklofenak: 25 - 50 mg sa podáva 3 - 4 x denne, pričom denná dávka by nemala prekročiť 150 mg.

Ako liečiť kašeľ?

Ešte pred silnejším rozvinutím príznakov ochorenia je podľa Sukeľa vhodné užívať lieky s obsahom ambroxolu alebo bromhhexinu. „Okrem toho, že podporujú vylučovanie a zriedenie hlienu v laboratórnych podmienkach preukázali schopnosť znížiť prienik vírusu do buniek, avšak v tomto smere prebiehajú ďalšie štúdie,“ uviedol odborník. Dospelým v prípade potreby odporúča užívať 24 – 48 mg bromhexinu rozdelených do troch dávok resp. 60 – 75 mg ambroxolu denne.

Máte covid a zotavujete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prezident Slovenskej lekárnickej komory súčasne doložil, že komfort pacientov zlepšujú aj lieky s obsahom acetylcysteínu a erdosteínu. Pri rozvinutom suchom kašli považuje za vhodné podávať antitusiká, ktoré sú dostupné v rôznych liekových formách. „Avšak, niektoré výskumy poukazujú na to, že často užívané antitusikum dextrometrofan môže spôosobať zhoršenie infekcie, preto je vhodnejšie konzultovať s farmaceutom iné vhodné a dostupné liečivá,“ podčiarkol Sukeľ.

Lieky na bolesť hrdla

V súčasnosti je proti bolesti hrdla dostupné veľké množstvo liekov v rôznych formách – kloktadlá, spreje a žuvacie tablety. „Užívanie lokálnych dezinficiencií – iódovaný povidón, chlorhexidin, benzydamín a iných – jednak zníži bolestivé pocity pacienta, ale zároveň redukuje nákazlivosť vydychovanými kvapôčkami,“ skonštatoval šéf lekárnikov.

Sukeľ na záver doplnil, že všetky jeho odporúčania týkajúce sa samoliečenia by mal každý konzultovať minimálne s farmaceutom v lekárni. Na tiesňovú linku 155 treba volať len v prípade kolapsového stavu a problémov s dýchaním. „Napríklad, keď sa neviete poriadne nadýchnuť, prípadne neviete dokončiť vetu, pretože sa zadýchavate,“ dodal.

Viac o téme: LiekyBolesťLiečbaKašeľHorúčkaCovid-19KoronavírusDomáca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu