Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko v zajatí snehu! VIDEO Najhoršia situácia je na východe: Vodiči bojujú s kalamitou

Snehová kalamita na cestách v Trebišove Zobraziť galériu (15)
Snehová kalamita na cestách v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

SLOVENSKO – Naše územie je aktuálne pod vplyvom silného vetra a nízkej teploty. Najnepriaznivejšie počasie panuje na východe. Cesty v Košickom kraji zasypal sneh, vodičov trápi snehová kalamita. Silné sneženie potrápilo aj hasičov, ktorí v tomto súvise evidujú už desiatky výjazdov.

Aktualizované 18:15

Na celom území Slovenska sa môžu počas noci zo štvrtka na piatok (12.2.) tvoriť snehové jazyky a záveje. Pre väčšinu krajiny platí výstraha prvého stupňa, výnimkou je východ územia, pre ktorý meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zvýšený stupeň varovania pred snehovými jazykmi a závejmi platí pre okresy Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Sobrance, Michalovce, Trebišov a  Košice-okolie. "Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varoval SHMÚ. Varovanie platí do piatka (12.2.) druhej hodiny rannej.

SHMÚ upozorňuje počas noci
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ ďalej upozorňuje na nízke teploty vo večerných hodinách, ktoré môžu dosiahnuť až mínus 19 stupňov Celzia. V tejto súvislosti platí od 18.00 h výstraha prvého stupňa pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Vo vyšších polohách stredného Slovenska tiež platí výstraha pred vetrom na horách, ktorý môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť 125 kilometrov za hodinu.

Aktualizované o 15:45

Pretrvávajúce sneženie a nízke teploty naďalej komplikujú dopravu v Prešove. Hlavné ťahy sú aktuálne zjazdné, všetkým vodičom však radnica odporúča, aby zvýšili opatrnosť. „Niektoré vedľajšie komunikácie sú naďalej ťažko prejazdné. V priebehu uplynulých hodín prešovskí cestári odpluhovali a posypali viac ako 420 kilometrov ciest a viac ako 370 kilometrov chodníkov. Posypového inertného materiálu je dostatok, objednaných je aj ďalších 150 ton posypovej soli. Viaceré chodníky sú už momentálne upravené, niektoré však boli z dôvodu nepriaznivého počasia nanovo zasnežené. Pracovníci údržby chodníkov ručne odstraňujú aj sneh, ktorý cestárske autá opakovane nahrnuli na priechody pre chodcov a autobusové zastávky,“ avizoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Aktualizované o 14:25

V okresoch Krupina, Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie je vyhlásený I. kalamitný stupeň z dôvodu silného sneženia a silného vetra.

Znížená dohľadnosť z dôvodu silného sneženia, prípadne aj silného vetra do 50 metrov, je v celom okrese Trebišov, do 100 metrov zas v lokalitách Branisko, Levoča, Haniska, Košice - krematórium, Milhosť, Fričovce, Bertotovce, Poprad, Iliašovce, Ludvíkov dvor. „Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica,“ pripomína SSC.

Poľadovica sa vyskytuje na cestách I. a II. triedy na území Bratislavy a na úseku medzi Banskou Bystricou a obcou Kordíky.

Aktualizované o 14:10

Cesta 1/68 v úseku Pusté Pole – Kamenica je neprejazdná v oboch smeroch. Polícia tvrdí, že vozovka je uzatvorená a obchádzka nie je možná. V danom úseku navyše silno fúka a je mimoriadne zlá viditeľnosť.

Pre nákladnú dopravu je neprejazdný horský priechod Branisko.

Ťažko prejazdné sú z dôvodu sneženia a silného vetra tiež cesty v severnej časti okresu Košice-okolie. Neprejazdná je cesta pri obci Ploské, kde navialo približne pol metra snehu.

„Z dôvodu silného vetra sneh opätovne nafúkava na komunikáciu a znemožňuje prejazd. Nakoľko sa v tomto úseku vytvorili záveje a vozovka je zľadovatená, v závejoch zapadol aj sypač Správy ciest KSK. Na sprejazdnenie cesty bola použitá snehová fréza,“ informoval Úrad KSK. Polícia uzatvorila aj cestu medzi Budimírom a Družstevnou pri Hornáde, kde bude rovnako na sprejazdnenie použitá snehová fréza.

Na celom Slovensku mrazivo a väčšinou aj veterno

Aktuálne je vplyvom silného vetra a nízkej teploty (-12/-5, na juhu do -2 °C) na pocit veľmi chladno. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) odhaduje pocitovú teplotu na väčšinou -10/-16, ojedinele aj menej. Napríklad v Gánovciach, Telgárte či Kremnických Baniach je aj pod -20 °C.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Naopak, o čosi vyššia teplota je v Banskobystrickom kraji a na Gemeri, kde fúka slabší vietor. „V priebehu dňa sa bude ďalej ochladzovať,“ pripomenuli meteorológovia na sociálnej sieti.

Aktuálny radar

Cesty v Košickom kraji zasypal sneh, fúka silný nárazový vietor

Od skorého rána husté sneženie a silný nárazový vietor komplikuje aj prejazd cestami na území Košického kraja. „Momentálne najhoršia situácia je na Zemplíne, v michalovskom a trebišovskom okrese, kde sa tvoria snehové jazyky a záveje,“ informovala krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

VIDEO snehového pekla na Zemplíne

Snehové peklo na Zemplíne, vodičov trápi kalamita (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

K viacerým nehodám podľa jej slov došlo v úseku od Sečoviec na Michalovce, kde je doprava riadená v jednom pruhu. Pre nákladnú dopravu je úsek neprejazdný v obci Trhovište. 

V úseku cesty Veľaty – Čerhov na štátnej ceste I/79  sa skrížili kamióny, doprava je možná iba pre osobnú dopravu v jednom pruhu.

V úseku cesty Slovenské Nové Mesto – Trebišov sú obmedzenia v doprave pre nákladnú dopravu. 

S okrese Spišská Nová Ves sú momentálne cesty zjazdné.

V rožňavskom okrese sú nateraz horské priechody prejazdné, na vozovke sa však nachádza súvislá vrstva snehu.

Dobšinský kopec je aktuálne neprejazdný pre nákladnú dopravu.

Košickí policajti na sociálnej sieti navyše upozornili, že štátna cesta I/19 v úseku Hriadky – Michalovce je pre nákladnú dopravu úplne neprejazdná. Úsek cesty Michalovce – Petrovce nad Laborcom, Voľa, Nacina Ves a Strážske je momentálne úplne neprejazdný pre všetky druhy vozidiel, momentálne sú tam skrížené tri kamióny.

Jedna z užívateliek sociálnej siete dokonca uviedla, že v smere zo Zámutova do Čaklova zasypalo aj cestárske vozidlo.  

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook)

Zástupcovia zákona apelujú na verejnosť, aby nevychádzala do nepriaznivého počasia. „Cesty sú v zasnežené a zamrznuté. Nechoďte von, ak nemusíte,“ podčiarkli policajti. Nehoda autobusu v Hažíne sa podľa ich slov zaobišla bez zranení.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Košický kraj)

Cestári v okrese Michalovce pre množstvo snehu povolali externé sypače

V okrese Michalovce vyhlásili prvý situačný stupeň a mimoriadne podmienky. „Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) má na cestách všetky svoje mechanizmy, stredisko v Michalovciach muselo z dôvodu hustého sneženia a nárazového vetra povolať aj pomoc externých sypačov,“ informovala o situácii hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Najmä na otvorených úsekoch ciest sa tvoria snehové jazyky a záveje. Podobná situácia je aj v okrese Sobrance a Trebišov. „Cestári počas celej noci a rána čistia najmä hlavné úseky ciest, ale keďže vietor nafúkava sneh na cestu a znehodnocuje aj posyp, prosíme vodičov o trpezlivosť a zvýšenie opatrnosti na cestách,“ uviedla hovorkyňa.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Pre okres Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie bol už predtým pre silné sneženie a vietor vyhlásený prvý situačný stupeň, ktorý naďalej trvá. Pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony je uzatvorená cesta z obce Dedinky po Ostrú skalu, takisto horský priechod Dobšiná aj cesta z Úhornianskeho sedla po Krásnohorské Podhradie.

„Počas uplynulých 24 hodín minuli krajskí cestári vyše 800 ton posypového materiálu a absolvovali takmer 260 výjazdov, z toho najviac v okrese Rožňava. V teréne je aktuálne viac než 100 mechanizmov. Podľa plánu zimnej údržby sú ako prvé udržiavané cesty prvej triedy, následne cesty druhej a tretej triedy,“ doplnila Terezková.

Snehová kalamita na cestách v Trebišove
Zobraziť galériu (15)
Snehová kalamita na cestách v Trebišove  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Na nohách sú aj hasiči

Viac ako 250 technických výjazdov zaznamenali hasiči počas včerajšieho dňa a dnešnej noci z dôvodu nepriazne počasia.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Silné sneženie potrápilo najmä hasičov v Banskobystrickom kraji, ktorí zasahovali až 163-krát. Na východe Slovenska v Košickom kraji pomáhali v 59 prípadoch, hasiči v Prešovskom kraji zasahovali 22-krát.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

„Až v 95 % prípadov išlo o odstraňovanie popadaných stromov a následné sprejazdňovanie cestných komunikácií,“ spresnila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Energetici evidujú tisícky odberných miest bez elektriny

Východoslovenská distribučná (VSD) zaznamenala vo štvrtok k 11.00 h v Prešovskom a Košickom kraji výpadky v distribúcii elektriny s dosahom na približne 3400 odberných miest. Ako uviedla Andrea Forbergerová z VSD, príčinou je silný vietor a mokrý sneh, ktoré lámu konáre a zhodili aj celé stromy na elektrické vedenia, ktoré buď strhli, alebo poškodili.

K nepriaznivým podmienkam sa podľa jej slov pridali nízke teploty. Námraza vytvára dodatočnú záťaž na stromy aj elektrické vedenia. „Najzasiahnutejšie sú lokality Drahňov, Vojany, Smolník, Úhorná, Stuľany, Koprivnica, Šemetkovce, Vagrinec, Chotča, Varechovce,“ uviedla Forbergerová.

Dopravný podnik mesta Košice avizuje mimoriadne opatrenia

Vodiči košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD) nebudú otvárať všetky dvere na každej zastávke pri teplote nižšej ako mínus päť stupňov Celzia. Vzhľadom na aktuálnu meteorologickú predpoveď má toto mimoriadne opatrenie platiť do odvolania. Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová.

Slovensko v zajatí snehu!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

„Dôvodom je zachovanie aspoň minimálnej teplotnej pohody vo vozidle MHD, rovnako aj možná poruchovosť dverných mechanizmov pri veľmi nízkych teplotách. Prosíme cestujúcich o otváranie dverí pomocou dopytového tlačidla vo vozidlách,“ vysvetlila. Následne DPMK odporúča použiť dezinfekciu rúk pomocou nainštalovaných dezinfekčných stojanov vo vozidlách MHD.

Cestujúcej verejnosti pripomína, že košická MHD premáva do odvolania podľa cestovných poriadkov platných v režime "školské prázdniny". Nočné linky N1 – N7 premávajú naďalej v obmedzenom režime.

Viac o téme: SlovenskoSnehKalamitaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu