Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Košice bojujú s britskou mutáciou: Desivé správy! Pribudli detskí pacienti, najmenší má mesiac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Koronavírus ohrozuje len seniorov či ľudí s pridruženými zdravotnými ťažkosťami - práve týmito informáciami sa upokojuje nejeden Slovák. No realita je iná. V nemocniciach sa liečia aj detskí pacienti. Nie všetci majú ľahký priebeh. Strašiakom je aj syndróm, ktorý sa môže objaviť po prekonaní ochorenia.

Počet hospitalizovaných detí nakazených novým koronavírusom sa v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach za posledné dva týždne zvýšil približne o tretinu. Ako povedala riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová, k 6. februáru mali hospitalizovaných desať detí s ochorením COVID-19.

„Vo všeobecnosti je priebeh ochorenia u detí ľahký až stredne ťažký, ojedinele máme dieťa aj s ťažkým priebehom, najmä u detí s pridruženými zdravotnými ťažkosťami,“ uviedla.

Ilustračná foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa prodekanky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a prednostky ústavu epidemiológie Moniky Halánovej môže byť za nárastom počtu detských pacientov s ochorením COVID-19 aj britská mutácia nového koronavírusu, ktorá sa v Košiciach šíri. „Sú hospitalizované deti, čo predtým nebolo,“ povedala pre TASR.

Britskú mutáciu podľa jej slov diagnostikovali aj u trojročného dieťaťa, ktoré bolo asymptomatické. „Nie je celkom pravda to, že deti nepredstavujú riziko pre šírenie. Práve pri tejto britskej mutácii zohrávajú dosť veľkú úlohu v šírení,“ vysvetlila s tým, že tento typ mutácie je infekčnejší než pôvodný variant nového koronavírusu, no deti sú väčšinou bezpríznakové.

Najmenší pacient má mesiac

Košický Korzár priblížil, že uplynulú stredu (10. februára) bolo v DFN hospitalizovaných deväť detí s koronavírusom. Oproti minulému týždňu sa teda situácia nezlepšila ani nezhoršila.

Na infekčnom oddelení majú aj infikované jednomesačné dieťa. To prijali pre hnačky. Dieťa vo veku 16 rokov potrebuje kyslíkovú liečbu. Štyri deti majú okrem koronavírusu aj pridružené ochorenia.

Na Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny sú dve deti, z ktorých jedno vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Ďalšie potrebuje neinvazívnu ventiláciu. 

V prípade detí sa môže po prekonaní koronavírusu prejaviť aj syndróm PIMS. Ide o pediatrický multisystémový zápalový syndróm. Ako zjednodušene vysvetlil Korzár, jedná sa o poruchu imunitného systému. Za posledné dva mesiace v košickej nemocnici evidujú 13 detí, ktoré sa vyliečili, no trápi ich práve spomínaný syndróm.

Ten sa po niekoľkých týždňoch od vyliečenia podpisuje pod horúčky či bolesti brucha, v horších prípadoch môže nastať postihnutie srdca a srdcových ciev. Dôležitá je v takýchto prípadoch najmä včasná diagnostika, následná intenzívna starostlivosť, monitorovanie pacienta a komplexná liečba.

Viac o téme: DetiVýchodKoronavírusBritská mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu