Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vláda po nočnom rokovaní mení veci na poslednú chvíľu: TOTO je nová verzia covid automatu!

Vláda zverejnila nový covid automat. Zobraziť galériu (8)
Vláda zverejnila nový covid automat. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vládny kabinet sa včera po rokovaní na pandemickej komisií odobral na svoje vlastné, večerné rokovanie na Úrade vlády SR. To skončilo bez brífingu a trvalo pravdepodobne do neskorej noci, keď ministri riešili novú verziu covid automatu a tiež návrat detí do škôl. Výsledky rokovania dnes predstavujú na tlačovej konferencii verejnosti.

  • Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť
  • Vláda nariaďuje home office, doteraz to bolo pre zamestnávateľov len vo forme odporúčania, home office pre zamestnancov chce od budúceho týždňa kontrolovať ministerstvo práce
  • Zákaz vychádzania bude platiť v podobe, v akej sme ho poznali doteraz, v čiernej a bordovej fáze covid automatu však treba počítať s pravidelným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19, najstarší test má mať 7 dní
  • Vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu bude potrebná 14-dňová karanténa pre ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Na ôsmy deň môžu absolvovať RTC-PCR test na ochorenie COVID-19. Test bude uhrádzaný zdravotnými poisťovňami

NAŽIVO Tlačová konferencia Branislava Gröhlinga:

Nové testy, ďalšia vakcína a pokus získať tú ruskú

Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) sa podarilo zaobstarať ďalších 8,4 milióna antigénových testov. Na Slovensku by tak mal byť dostatočný počet testov. Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca by sa mohla očkovať kritická infraštruktúra či chronicky chorí ľudia do 55 rokov. Vakcína by mohla na Slovensko prísť podľa ministra zdravotníctva Krajčího 9. februára. Malo by ísť o 150.000 dávok.

VIDEO Brífing vlády k schválenému covid automatu:

Vláda v boji proti koronavírusu predstavila nový covid automat a otvára školy (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko sa snaží zaobstarať ruskú vakcínu Sputnik proti ochoreniu COVID-19. Minister zároveň potvrdil, že Ministerstvo zdravotníctva SR môže vydať povolenie aj pre vakcínu, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Minister to však označil za jednu z hraničných možností, ktorú zvažujú.

Deti sa definitívne vracajú do škôl

Marek Krajčí hovorí, že rokovanie vlády skutočne trvalo do neskorých nočných hodín. "Som rád, že sme tu tento konsenzus s malými obmenami v podobe nového covid automatu schválili," začína minister Krajčí. Ten hovorí, že deti konkrétnych a už spomínaných ročníkov je potrebné dostať do škôl. "Rozhodli sme sa, že sprísnime kritériá na čiernu zónu, ktorá momentálne platí v covid automate. Týmito sprísnenými kritériami dovolíme, aby deti mohli chodiť do škôl," vysvetľuje Krajčí.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Som rád, že minister školstva teda môže od pondelka spustiť otvorenie škôl. V ostatných prípadoch platia všetky obmedzenia tak, ako to platilo doteraz," dodal Krajčí. Minister školstva hovorí, že nový covid automat vzišiel ako vnímanie toho, že deti nemôžu takýto dlhý čas ostávať doma.

Marek Krajčí, Milan Krajniak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Je dobré, že budeme mať predpokladané pravidlá, po ktorých sme žiadali v SaS. Je dôležité vysloviť, že nebudeme vypínať celý priemysel, keďže by to spôsobilo vysoké ekonomické škody. Už nebude ani nijaké celoplošné celoslovenské testovanie, kde sa budeme pozerať na ohniská. Po včerajšom rokovaní však nie je možné, aby sme pristupovali k akýmkoľvek uvoľňovaniam opatrení," hovorí Gröhling. Test podľa neho už nie je liek, ale je ním vakcinácia.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vláda nariadí home office

"Vláda nariadi home office pre všetkých, ktorým to zamestnanecký pomer dovoľuje. Doteraz sme o to žiadali zamestnancov. Teraz to nariaďujeme. Od budúceho týždňa bude rezort práce kontrolovať to, či niekto, kto môže mať home office, či mu to zamestnávateľ aj naozaj umožní," hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). "V čiernej a v bordovej farbe bude musieť byť testovanie každý týždeň. Najviac 7 dní starý test," priblížil Krajniak.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Rokovalo sa do noci

Od pondelka 8. februára by sa mohli otvoriť materské školy a prvý stupeň základných škôl. Podmienkou by malo byť pretestovanie rodičov takýchto detí. S podmienkou pretestovania žiakov by sa mohli do škôl vrátiť končiace ročníky stredných škôl, stredných odborných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísni COVID automat. V utorok po zasadnutí pandemickej komisie o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že odporúčanie predloží vláde SR.

KORONAVÍRUS Vláda po nočnom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Nový covid automat

Krajčí zopakoval, že situácia na Slovensku sa ani po niekoľkých týždňoch zákazu vychádzania nezlepšuje. Pandemická komisia sprísnila na základe návrhu konzília odborníkov prísnejší COVID automat. Slovensko nebude môcť prejsť z čiernej do miernejšej - bordovej fázy - v prípade, ak počet hospitalizovaných s novým koronavírusom neklesne v nemocniciach pod 3000. "Priemerný počet pozitívne testovaných osôb na území Slovenska a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 percent," informoval. Podľa Krajčího by sa na vláde mali zaoberať aj otázkou zabezpečenia hraníc.

Konzílium tiež odporúčalo, aby sa letná prax študentov prvých až štvrtých ročníkov lekárskych fakúlt a zdravotníckych odborov vykonávala už počas semestra. Test rodičov mladších detí či žiakov končiacich ročníkov by nemal byť starší ako sedem dní.

Viac o téme: OpatreniaBrífingKoronavírusMilan KrajniakMária KolíkováMarek KrajčíBranislav GröhlingCovid automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu