Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pre KORONAVÍRUS je v nemocniciach viac ako 3-tisíc ľudí: Situácia je vážna v Bratislave

Marek Krajčí Zobraziť galériu (8)
Marek Krajčí (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Počet pacientov v slovenských nemocniciach v súvislosti s ochorením COVID-19 už nerastie podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) tak rýchlo ako doteraz. Pacientov však neubúda, v nemocniciach je aktuálne 3626 ľudí.

Minister Marek Krajčí informuje o pandemickej situácii na Slovensku (Zdroj: Topky - Maarty)
Za relatívne vážnu označil situáciu najmä v Bratislave. Oznámil to na brífingu k aktuálnej epidemiologickej situácii, ktorá bude po novom namiesto piatka bývať každý utorok, ako s tým počíta COVID automat. "Hospitalizácie nám stále rastú. Stále nemôžeme hovoriť, že by nám hospitalizácie v našich nemocniciach klesali, a to je, samozrejme, veľmi vážna situácia," povedal Krajčí.

Slovensko sa podľa ministra nachádza stále v čiernej farbe, kde platia najprísnejšie opatrenia. Za veľmi vážnu označuje aj situáciu v regiónoch. "Máme viac červených regiónov, prevahou sú bordové regióny. Potom sú tmavočervené regióny a svetločervený je len región Veľkého Krtíša," poznamenal. Najvážnejšia epidemiologická situácia je podľa neho v deviatich okresoch, a to v okrese Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom. Tieto okresy sú aktuálne v štvrtom stupni varovania. Najviac regiónov, 41, sa aktuálne nachádza v treťom stupni varovania, v druhom stupni varovania je 20.

"Vo väčšine okresov došlo k zlepšeniu epidemickej situácie, ale ide len o 22,3-percentnú hrubú redukciu prevalencie, čo je oveľa menej, ako sme očakávali," skonštatoval Krajčí. Poukázal na to, že pri jesennom celoplošnom testovaní sa podarilo mieru infekčnosti znížiť o 58 percent. Spôsobené to je podľa neho zrejme novým, infekčnejším variantom nového koronavírusu. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa zlepšuje stav personálu v nemocniciach, počet zdravotníkov a zdravotného personálu v karanténe už nie je taký vysoký, aj keď sa v niektorých nemocniciach objavujú opäť PN. Nemocnice však nápor hospitalizovaných zvládajú. Oproti koncu minulého roka sa situácia medzi severnými a južnými okresmi vymenila, najnovšie je situácia lepšia v severných ako v južných okresoch.

Pre KORONAVÍRUS je v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Vážna situácia v hlavnom meste

Situácia je podľa ministra relatívne vážna najmä v hlavnom meste. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) prijala počas stredy minimálne 35 nových pacientov, čo nevníma ako dobrý prognostický stav. UNB tak má v súčasnosti viac ako 400 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo suspektných na toto ochorenie. "Bratislava zažila enormný nárast prípadov dovezených na urgentný príjem," zhodnotil Krajčí.

Z UNB tak budú presúvať niektorých pacientov aj do iných nemocníc, ktoré majú voľnejšie kapacity. Bratislave bude pomáhať červená nemocnica v Galante. Minister poznamenal, že sa podarilo stabilizovať situáciu v Nitre, transport pacientov do iných nemocníc tak už nebude potrebný. Minister tiež informoval, že spoločnosť AstraZeneca nedodrží dohodnuté dodávky vakcín na Slovensko. Celkové objemy dodávok vakcín sa podľa neho menia každý deň, nebude to však 58.000 dávok, ako avizoval. Zároveň oznámil, že nemocnice dostali kontakt na nákup od slovenského výrobcu injekčných striekačiek, aby vedeli z vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech získať šesť namiesto piatich dávok.

Pre KORONAVÍRUS je v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Profesionálny šport COVID automat nestopne

Zavedenie COVID automatu by nemalo znamenať stopku pre profesionálne športové ligy. Potvrdil to minister zdravotníctva Marek Krajčí. COVID automat, ktorý v stredu schválila vláda, hovorí pri súčasnej pandemickej situácii o zákaze profesionálneho športu. Krajčí predpokladá, že nezrovnalosť vyrieši uznesenie vlády.

"Nemyslím si, že sa to stopne. Profesionálne ligy podľa mňa pôjdu ďalej. Hráči sú pretestovaní, mnohí prekonali to ochorenie, je to bez divákov, je to ich profesia, ich zamestnanie, tak ako aj iní chodia do zamestnania, tak aj títo ľudia budú chodiť do svojho zamestnania a realizovať športové činnosti," povedal Krajčí. Podľa schváleného COVID automatu, ktorý sa do praxe zavedie od pondelka (8. 2.), je v čiernej fáze profesionálny šport zakázaný. Pri zlepšení situácie sa má hrať bez divákov.

AstraZeneca nedodrží dohodnuté dodávky vakcín

Spoločnosť AstraZeneca nedodrží dohodnuté dodávky vakcín na Slovensko. Krajčí o tom informoval s tým, že celkové objemy dodávok vakcín sa menia každý deň. Zároveň oznámil, že nemocnice dostali kontakt na nákup od slovenského výrobcu injekčných striekačiek, aby vedeli z vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech získať šesť namiesto piatich dávok.

V ružových a červených regiónoch nebude do práce potrebný test

Zamestnanci v regiónoch s lepšou epidemiologickou situáciou by do práce nemali potrebovať negatívny test na ochorenie COVID-19. Potvrdil to minister zdravotníctva s tým, že by sa to týkalo červených a ružových regiónov. Test by naďalej potrebovali ľudia pracujúci v službách. Podľa Krajčího ide o reakciu na požiadavku ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorá sa má odzrkadliť v uznesení vlády o predĺžení núdzového stavu. "Chcel, aby sa v lepších okresoch, to znamená červené a ružové, postupovalo regionálne podľa COVID automatu. Je tam podmienka testu pre všetkých, ktorí poskytujú služby, teda prichádzajú do styku s inými obyvateľmi," povedal. Ústupok podľa neho uznali, aby vláda postupovala jednotne.

V spomínaných regiónoch tak nebudú musieť zamestnanci ukazovať v práci test s výnimkou služieb. Šéf rezortu zdravotníctva však testovanie zamestnancov odporúča. Ako poznamenal, je to aj ochrana zamestnávateľa pred vznikom epidémie na pracovisku. Krajčí bude každý utorok informovať o najnovších dátach, aby sa regióny mohli pripraviť na to, v akej fáze budú od ďalšieho pondelka. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po stredajšom rokovaní vlády, ktorá odobrila nový COVID automat, avizoval potrebu pravidelného testovania v čiernej a bordovej fáze COVID automatu s tým, že certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý.

Právna úprava zákazu vychádzania a výnimiek bude od budúceho týždňa totožná s tou, ktorá platí v súčasnosti, priblížila po stredajšom rokovaní vlády ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zachované majú byť aj súčasné výnimky pre deti, zdravotne postihnuté osoby či starších ľudí. Po doobednom rokovaní vlády sa avizovalo, že by sa o uznesení vlády o predĺžení núdzového stavu mohlo rokovať ešte v stredu.

Viac o téme: SituáciaSlovenskoKoronavírusMarek KrajčíInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu