Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Hrozivé čísla z hlavného mesta: Britská mutácia tu má nebezpečnú koncentráciu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Ani po príchode vakcinácie strach z koronavírusu nezmizol. Hlavne nie vtedy, ak sa na "scéne" objavil nový, nákazlivejší, britský variant ochorenia, ktorý je ešte väčšou hrozbou. Keďže slovenské testy vedia tento typ vírusu odhaliť, začali sa robiť aj tieto výskumy. Čísla z hlavného mesta po výsledkoch naháňajú strach!

Informovalo o tom priamo mesto Bratislava. "Počas víkendového testovania v Bratislave sme zisťovali podiel britskej mutácie vírusu na pozitívne testovaných. Na všetkých odberových miestach, ktoré zabezpečoval magistrát, sme mali takmer 50 pozitívnych. Všetkým pozitívnym sme následne ponúkli možnosť pretestovať sa PCR testami. Na pretestovanie v utorok prišlo 28 ľudí. U jedného z nich PCR test nepotvrdil pozitivitu (falošne pozitívny). Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 %," varuje magistrát.

Menšia vzorka zodpovedala charakteru spoločnosti

Vzorka, ktorú mesto kontrolovalo, nebola síce veľká, no zodpovedá diverzite spoločnosti. Testovaní boli z viacerých odberových miest v rôznych mestských častiach a tiež aj rozdielneho veku. "Vyvodenie odborných záverov z prezentovaných čísel necháme na odborníkov. Vnímame však z predchádzajúcich diskusií, že vysoké percento infikovaných britskou mutáciou vírusu môže znamenať, že táto mutácia nám už svoju silu ukázala a pokiaľ nedôjde k prudkej zmene nášho správania a dodržiavania platných pravidiel, nemala by sa situácia výrazne zhoršovať," verí mesto.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Znamená to ale tiež, že pokiaľ z bezpečnosti a obozretnosti poľavíme, prítomnosť tejto mutácie môže vyvolať prudký nárast infikovaných, keďže sa šíri rýchlejšie ako podoba vírusu z minulého roku. A to je tá zlá časť správy," uzavrel magistrát.

Viac o téme: BratislavaKoronavírusBritská mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu