Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Premiér si našiel ďalších obetných baránkov: SaS a Za ľudí chcú všetko nasilu uvoľňovať!

Matovič hádže otváranie škôl na zodpovednosť koaličným SaS a Za ľudí. Zobraziť galériu (7)
Matovič hádže otváranie škôl na zodpovednosť koaličným SaS a Za ľudí. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Po tom, ako bol premiér na pracovnej ceste vo francúzskom Paríži za prezidentom Emmanuelom Macronom si našiel čas aj na slovenských poslucháčov politických diskusií. V jednej z nich na rádiu Expres u Branislava Závodského dnes vystúpil a opäť prekvapil vyjadrením. Tentokrát v súvislosti s Covid automatom a otváraním škôl. On by to vraj vôbec neurobil a nápad sa vraj zrodil v hlavách koaličných strán, ktoré by vraj chceli "všetko uvoľňovať"!

Aktualizované 17:32 - Reakcia Veroniky Remišovej 

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová nerozumie postupu predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO). Ten vo štvrtok skonštatoval, že by školy a škôlky v tejto pandemickej situácii neotváral a neplánuje sa zúčastňovať na rokovaniach o tejto téme. Premiér chce, aby sa pod to podpísali SaS a Za ľudí, ktoré označil za populistické strany. Remišová zároveň uviedla, že na premiérovom mieste by sa sústredila na celkovú koordináciu procesov.

KORONAVÍRUS Premiér si našiel
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Neviem, prečo takto pán premiér postupuje. Riešenie súčasnej krízy je v celej Európe najväčšou výzvou za dlhé desaťročia a najdôležitejšou úlohou vlády. Keby som bola na jeho mieste, sústredila by som sa na celkovú koordináciu procesov, čo samotný minister zdravotníctva nemá kompetenciu robiť. Stále napríklad nie je dostatočne zabezpečená spolupráca so zamestnávateľmi a samosprávou, ani predvídateľné prijímanie rozhodnutí. Rovnako je dôležité očkovanie, vďaka ktorému by sme mali do konca marca zabezpečiť ochranu najzraniteľnejších obyvateľov," uviedla Remišová. 

Aktualizované 15:44 - Reakcia Branislava Gröhlinga

Školy sa od pondelka (8. 2.) budú otvárať tak, ako to bolo dohodnuté s epidemiológmi i ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) počas Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR. Dodal, že sa na tom dohodli zástupcovia všetkých koaličných strán. Uviedol to v reakcii na premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý hovorí, že by školy a škôlky v tejto pandemickej situácii neotváral. Premiér chce, aby sa pod to podpísali SaS a Za ľudí, ktoré označil za populistické strany. Minister zároveň skonštatoval, že sa spustí školský semafor, teda otváranie škôl podľa situácie v okresoch.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Rozhodnutie týkajúce sa otvorenia škôl je reálne rozhodnutie ministerstva školstva cez moju osobu," vyhlásil minister v pléne Národnej rady SR. Povedal, že postupné otváranie škôl sa dohodlo na mimoriadnom zasadnutí vlády v utorok (2. 2.) večer, kde boli zástupcovia všetkých strán. "Bolo dohodnuté, že školstvo, zamestnanie a ekonomika budú priority tejto vlády. Takže od pondelka budeme otvárať celý proces vzdelávania, tak ako to bolo dohodnuté, odsúhlasené s epidemiológmi s tým, že súčasne budeme púšťať aj školský semafor, takže naozaj sa môže stať, že v pondelok, utorok alebo nasledujúce dni budú niektoré okresy, niektoré školy zatvorené. To je presne to, čo sme chceli, aby sme išli konečne aspoň v školstve na regionálne otváranie jednotlivých škôl a jednotlivých sektorov," pripomenul Gröhling.

Aktualizované 15:01 - Reakcia Richarda Sulíka

Strana SaS bude s koaličnými partnermi konštruktívne hľadať riešenia bez ohľadu na to, ktoré osoby sa na týchto rokovaniach zúčastnia. Uviedol to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na to, že premiér Igor Matovič (OĽANO) sa neplánuje zúčastniť na rokovaniach o otváraní škôl a škôlok. Matovič vo štvrtok povedal, že by ich v tejto pandemickej situácii neotváral. Chce, aby sa pod to podpísali SaS a Za ľudí, ktoré označil za populistické strany.

KORONAVÍRUS Premiér si našiel
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Ako obvykle, budeme spoločne s koaličnými partnermi konštruktívne hľadať riešenia, bez ohľadu na to, ktoré osoby sa na týchto rokovaniach zúčastnia," skonštatoval Sulík v reakcii, ktorú poskytla jeho hovorkyňa Katarína Matejková.

Matovič teraz školy otvárať nechce, ale brániť tomu nebude

Ten na margo škôl povedal, že by konal úplne opačne. "Ak by to malo byť o mne, ja by som to v žiadnom prípade za tejto situácie nerobil. Ja by som sa v čase, keď nám výrazne naberá na obrátkach britská mutácia obával, aby sme čokoľvek nejako uvoľňovali, lebo sa nám to môže vypomstiť v tom, že v ilúzii väčšej slobody o tú slobodu za pár týždňov prídeme," vysvetľuje premiér.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Považujem za veľmi dôležitý bod v čase pandémie práve prechod na Covid automat a chcem, aby to bolo zodpovedné rozhodnutie všetkých štyroch koaličných strán. (..) Ja som čakal, že sa dohodnú už včera, len stále sú tu politické strany, ktoré by chceli viac a viac uvoľňovať. Nebol som toho súčasťou a nebudem tých rokovaní naschvál súčasťou ani dnes, lebo chcem, aby to bolo rozhodnutie strán SaS a Za ľudí, ktorí by chceli čo najviac uvoľňovať," kritizuje Matovič. 

"Ja to dnes nepovažujem za zodpovedné, ale keď už to príjmu, nech sa za to vedia postaviť. (..) V tejto veci som to nechal tak, aby to išlo mimo mňa, chcem aby sa, by som povedal v tejto veci populistické strany, ktoré by chceli najviac otvárať, aby sa pod to podpísali a potom odkomunikovali," povedal premiér, čim dáva zodpovednosť za otváranie škôl počas rastúcej britskej mutácie na koaličné SaS a Za ľudí.

Otváranie od pondelka

Od pondelka 8. februára sa majú otvoriť materské školy (MŠ), špeciálne školy a prvý stupeň základných škôl (ZŠ). Do škôl sa od tohto dátumu budú môcť vrátiť aj žiaci končiacich ročníkov stredných škôl (SŠ).

Marek Krajčí, Milan Krajniak
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Otvorené majú byť aj základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty. Informovali o tom v stredu minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Minister Gröhling detailne popísal, ktorých škôl sa bude týkať opätovné otvorenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál SŠ.

Sulíka by som najradšej poslal do kelu, ale nechcem návrat mafie, hovorí Matovič

Keď sa na Richarda pozriem, pripomenie mi to, čo urobil,povedal Matovič vo vysielaní. Vylúčil však, že by ho z vlády chcel odstrániť. „Richard Sulík spáchal čo spáchal a mal by som ho poslať do kelu. Ale nechcem, aby sa mafia vrátila. Ak by sa aj zmenila politická mapa, aby neovládla štát,“ prekvapil ďalším vyjadrením premiér. Reagoval tak na svoje slová z konca minulého roka, kde ho v rovnakej relácii v návale emócií nazval idiotom. V tom dnešnom vydaní sa za to ospravedlnil.

Premiér SR Igor Matovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Na špeciálnom prokurátorovi by chcel dohodu

Matovič by chcel, aby sa koalícia dohodla na kandidátovi na špeciálneho prokurátora. Vo štvrtok večer má prísť Matovič na poslanecký klub OĽANO a s poslancami prebrať túto tému. Po tom, ako sa stretnú aj ostatné kluby, sa majú v koalícii rozprávať o spoločnom mene. Skonštatoval, že všetci štyria kandidáti na špeciálneho prokurátora sú kvalitní.

"Keď sme koalícia, treba sa k voľbe postaviť zodpovedne a nenaťahovať čas. Poďme sa pokúsiť dohodnúť," odpovedal premiér na otázku, či bude v koalícii dohoda na jednom mene. Kto bude zo štyroch mien favoritom OĽANO, necháva Matovič na klub. Poslanec za OĽANO Milan Vetrák už avizoval, že za šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) preferuje Daniela Lipšica a Petra Kysela. Uviedol, že sa bude snažiť o svojom názore presvedčiť aj kolegov na klube.

Podľa Matoviča sú kandidáti Vasiľ Špirko, Ján Šanta i Kysel mimoriadne odvážni ľudia s veľmi dobrou históriou a mimoriadne dobrý je aj Lipšic. Parlament má voliť špeciálneho prokurátora v závere aktuálnej schôdze. V úvode tohto týždňa štyroch kandidátov vypočúval parlamentný ústavnoprávny výbor, ktorému šéfuje Vetrák.

Viac o téme: Igor MatovičSaSOĽaNOKoronavírusZa ľudíOtváranie škôlCovid automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu