Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mnohí infikovaní Slováci o svojej novej povinnosti nevedia! Blízke kontakty si musia obvolať sami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Tí, ktorí sa infikovali novým koronavírusom, si majú už niekoľko týždňov vyhľadávať svoje kontakty po vlastnej linke. Mnohí ľudia však o tejto povinnosti nevedia. Takzvané trasovanie dovtedy robili regionálni hygienici.

Šéf hygienikov Ján Mikas pred viac ako mesiacom vydal vyhlášku, ktorou nariadil pozitívne testovaným ľuďom, aby si sami vyhľadávali svoje blízke kontakty a oboznámili ich o svojej pozitivite na covid-19. Informoval o tom portál tvnoviny.sk

KORONAVÍRUS Nariadenie platné oddnes: V TÝCHTO okresoch treba na vstup do zariadení negatívny test

Mikas danou vyhláškou síce odbremenil preťažených hygienikov, no niektorí infikovaní nemusia byť takí zodpovední, aby o svojej pozitivite informovali svoje kontakty.

Dátový analytik Ivan Bošňák pritom zdôrazňuje, že dohľadávanie kontaktov je jeden z kľúčových nástrojov na boj proti pandémii. Regionálni hygienici zas tvrdia, že ich práca počas pandémie nie je len o trasovaní. Musia totiž zaevidovať každý prípad koronavírusu, aby boli štatistiky pripravené na ďalšie analýzy, a tiež musia sledovať situáciu, pripravovať opatrenia v DSS-kách či škôlkach. Hygienici sa súčasne okrem covidu-19 musia venovať aj iným prenosným chorobám vo svojom regióne.

Mnohí infikovaní Slováci o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach sa však snaží skontaktovať s každým pozitívne testovaným človekom. Nie vždy to ale stihnú v deň, keď sa o jeho pozitivite dozvedia. „Máme vysoký počet pozitívnych kontaktov a trvá dlhú dobu, kým sa k nim všetkým telefonicky dostaneme. Pomáhajú nám aj príslušníci ozbrojených síl, ale našou prácou nie je len vyhľadávanie. Naša práca nemá byť založená len na trasovaní,“ citoval portál Veroniku Tarkovskú z odboru epidemiológie RÚVZ v Košiciach.

Jej slová potvrdila aj hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová. „My sme jediný úrad v celom Bratislavskom kraji a máme stále veľmi veľa prípadov nákazy. Keď sa v nejakej škôlke vyskytne pozitívny prípad, musíme to riešiť, obvolať všetkých, ktorí do škôlky chodia a zabezpečiť opatrenia. Tak isto postupujeme v prípade domovov sociálnych služieb. Práce je stále veľmi veľa,“ uviedla pre portál Nosálová.

Ako postupovať, keď vám vyšiel pozitívny koronavírusový test?

Pozitívne testovaná osoba je podľa aktuálnej vyhlášky hlavného hygienika povinná ostať v 10-dňovej domácej izolácii. Karanténu môže ukončiť po desiatich dňoch len v prípade, ak posledné tri dni nemala nijaké klinické príznaky respiračného ochorenia. Povinnosťou pozitívne testovanej osoby je aj kontaktovať svojho všeobecného lekára, ktorý môže vypísať PN-ku. Infikovaný človek je tiež povinný informovať všetkých ľudí, s ktorými bol v kontakte posledné dva dni odo dňa vykonania testu.

Viac o téme: SlovenskoCovid-19KoronavírusTrasovanieVyhláškaKontakty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu