Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vrahovi Kuciaka súd sprísnil trest: Živého človeka zastrelil ako bezcennú bytosť! Zabíjal s prevahou

Odsúdený Miroslav Marček Zobraziť galériu (7)
Odsúdený Miroslav Marček (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

PEZINOK - Za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Miroslava Marčeka. Ten sa k skutku priznal. Marček si odpykáva úhrnný 25-ročný trest.

Je 25-ročný trest pre človeka, ktorý zabil minimálne troch ľudí dostatočný? Senát Najvyššieho súdu v rozsudku vysvetľuje, prečo Miroslavovi Marčekovi sprísnil trest z 23. rokov na 25. Marček mal vo februári 2018 zavraždiť novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Priznal sa aj k vražde podnikateľa z Kolárova. Počas vyšetrovania Miroslav Marček spolupracoval. Špecializovaný trestný súd v Pezinku mu najskôr vymeral trest 23 rokov. Voči tomuro rozsudku sa odvolal prokurátor. Najvyšší súd nakoniec rozhodol o sprísnení Marčekovho trestu.

EXKLUZÍVNE Prehovorila matka muža, ktorý sa priznáva k vražde Kuciaka: Jej spoveď nie je ani v spise!

Aj napriek tomu, že prvostupňový súd najskôr konštatoval možnosť nápravy u odsúdeného Marčeka, odvolací súd to videl inak. Odvolával sa pritom na znalecké posudky odborníkov, ktorí skúmali Marčeka. 

"Je schopný chladnej, cieľavedomej regulácie svojho správania a realizácie svojich plánov a ašpirácií. Je egocentrický, menej prispôsobivý, so sklonom k nedostatočne konformným, problematickým prejavom. Svoje agresívne tendencie potláča, v prípade potreby ich však dokáže pohotovo aktivovať a uplatniť podľa vlastného uváženia aj v priamom, navonok orientovanom agresívnom konaní, ktoré môže byť chladnokrvné, bez prejavov emócií, ako aj bez dodatočného prežívania pocitov viny, či úzkosti a strachu," píše sa v rozsudku. 

Nadviazal vzťah

Prvostupňový súd v rozsudku konštatoval, že v prípade Marčeka môže prísť k náprave vplyvom pozitívnych faktorov. Jedným z takých mal byť aj vzťah so ženou, ktorý Marček nadviazal pred jeho zadržaním. Najvyšší súd však tvrdí, že to bol krátky čas a za ten nie je možné dospieť k záveru, že by mala Marčekova priateľka naňho pozitívny vplyv. 

MIMORIADNE Súd uznal Marčeka vinným v prípade vraždy novinára Kuciaka: Za tri popravy 23 rokov

"Podľa názoru odvolacieho súdu je tento záver predčasný a nemožno ho odvodzovať od existencie krátkodobého partnerského vzťahu obžalovaného," uvádza Najvyšší súd. V hre bol aj doživotný trest, no v tomto bode Najvyšší súd súhlasil s prvostupňovým súdom a teda, že Marčekova spolupráca s políciou a vyšetrovateľmi je poľahčujúcou okolnosťou na to, aby neskončil vo väzení doživotne. 

Vraždil s citovým chladom

Aj napriek tomu, že Najvyšší súd súhlasil s tým, že existujú poľahčujúce okolnosti na to, aby Marčekovi nebol uložený doživotný trest, zo znaleckých posudkov podľa neho vyplýva, že je dôvod na sprísnenie trestu. 

Miroslav Marček
Zobraziť galériu (7)
Miroslav Marček  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

"Vraždil s citovým chladom a profesionalitou nájomného vraha. Zabíjal s absolútnou prevahou, poškodených našiel v stave absolútnej nepripravenosti na danú situáciu. Živého človeka zastrelil ako bezcennú bytosť, a to len s vidinou osobného finančného profitu. Obžalovaný obchodoval so životom iného, čo svedčí o jeho bezcitnosti, bezohľadnom sebectve a pohŕdavom postoji k základným ľudským hodnotám - k ľudskému životu," konštatuje sa v rozsudku. Aj na základe týchto znaleckých posudkov dospel Najvyšší súd k záveru, že Miroslavovi Marčekovi sprísnil trest na 25 rokov. 

Vražda Jána Kuciaka 

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú našli zavraždených koncom februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Dôvodom mala byť novinárova práca. Vyšetrovatelia zistili, že vraždu si mal objednať Marian Kočner spolu s Alenou Zsuzsovou. Strieľať mal Miroslav Marček a na miesto činu ho mal odviezť jeho bratranec Tomáš Szabó. Sprostredkovať to mal Zoltán Andruskó. 

Novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová
Zobraziť galériu (7)
Novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová  (Zdroj: FB/Jozef Kuciak)

Andruskó bol prvý odsúdený a prvý, ktorý spolupravoval s políciou. Za sprostredkovanie vraždy dostal 15 rokov. Neskôr odsúdili Miroslava Marčeka, ktorý počas vyšetrovania tiež začal spolupracovať s políciou. V septembri 2020 súd neprávoplatne rozhodol o nevine Aleny Zsuzsovej a Mariana Kočnera. Tomášovi Szabóovi Špecializovaný trestný súd v Pezinku vymeral 25 rokov. Všetkých troch čaká ešte odvolací súd. 

Obžalovaná Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (7)
Obžalovaná Alena Zsuzsová  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Tomáš Szabó
Zobraziť galériu (7)
Tomáš Szabó  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (7)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: TASR)

Alena Zsuzsová je momentálne stále vo väzbe pre inú trestnú vec. Marian Kočner si odpykáva 19-ročný trest spolu s Pavlom Ruskom, o ktorom rozhodol Najvyšší súd v kauze zmenky. Rozsudok je teda právoplatný. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (7)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VraždaJán KuciakMiroslav Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu