Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Súd uznal Marčeka vinným v prípade vraždy novinára Kuciaka: Za tri popravy 23 rokov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

PEZINOK - Senát Špecializovaného trestného súdu odsúdil Miroslava Marčeka na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd.

  • súd okrem 23-ročného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu
  • Marček dostal nižší trest aj preto, že súd vzal do úvahy jeho priznanie
  • voči rozsudku podáva odvolanie prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Miroslav Marček
Zobraziť galériu (4)
Miroslav Marček  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Aktualizované o 16:05

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký podáva odvolanie voči rozsudku nad Miroslavom Marčekom.

Aktualizované o 16:00

Na začiatku zdôvodnenia vymenovávala predsedníčka senátu okolnosti, ktoré viedli k samotnému odsúdeniu. "Zavraždil dvoch ľudí vo veku 27 rokov. Boli to ľudia hodnotní. Išlo o ľudí, ktorí mali život pred sebou," uviedla na margo zavraždenej dvojice. Pri Molnárovi nezabudla dodať, že v snahe o jeho olúpenie neurobil Miroslav Marček žiaden krok smerujúci k tomu, aby ho nezavraždil a okradol napríklad v čase, keď nebude doma.

Obzvlášť sa sudkyňa zastavila pri vražde Kušnírovej, na ktorú Miroslav Marček nedostal objednávku. "Súd videl brutálnosť, neľudskosť, chladnokrvnosť pri zavraždení Kušnírovej," konštatovala Sabová v zdôvodnení rozsudku. Doplnila, že Miroslav Marček neurobil nič preto aby pred Kušnírovou zatajil svoju identitu napríklad nasadením si kukly. "Keď sa tam vyskytla, tak chladnokrvne zavraždil aj túto ženu. Mohol predvídať, že tam bola," reagovala Sabová na priebeh skutku z Veľkej Mače.

Predsedníčka vo svojom zdôvodnení myslela aj následok, ktorý bol konaním Miroslava Marčeka spôsobený. Na margo zavraždeného novinára uviedla, že "chcel Slovensko očistiť od prevládajúcej korupcie". Miroslav Marček podľa senátu tak konal priamo, v úmysle a s vopred uváženou pohnútkou.

Na druhej strane však pri pristúpení na mimoriadne zníženie trestu myslela na to, že Miroslav Marček spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní. Doplnila tiež, že 23-ročný trest spôsobí, že bude pustený na slobodu krátko pred šesťdesiatkou. Počas znaleckého výsluchu znalec z oblasti psychológie konštatoval, že po veku 50 rokov sa agresivita u obžalovaného môže znižovať. Prihliadala aj na slová znalca o tom, že agresivita nie je dominantnou vlastnosťou Miroslava Marčeka.

Aktualizované o 14:55

Miroslava Marčeka odsúdil senát ŠTS na 23-ročný trest odňatia slobody. Súd okrem spomínaného trestu priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcom dokopy 140.000 eur, Zlatici Kušnírovej 70.000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40.000 eur.

Sabová sa počas čítania skutkovej vety plne pridržala obžalobnej verzie o objednávke vraždy zo strany Mariana Kočnera a sprostredkovania cez Alenu Zsuzsovú. Predsedníčka senátu však ostatných obžalovaných nemenovala. Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó sú z vraždy novinára naďalej obžalovaní.

Aktualizované o 14:33

Špecializovaný trestný súd uznal Miroslava Marčeka vinným z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Aktualizované o 12:20

Pojednávanie bude pokračovať o 14.30 hod. Predsedníčka senátu vyhlásila prestávku.

Aktualizované o 12:08

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký navrhuje Miroslavovi M. 25-ročný trest odňatia slobody za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Novocký si nemyslí, že boli splnené podmienky na uloženie doživotného trestu vzhľadom na to, že znalci pripustili možnosť nápravy, aj keď je nepravdepodobná.

Aktualizované o 11:27

Podľa právneho zástupcu Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu je na mieste len jeden trest. Skonštatoval to po výpovedi znalcov z odboru psychiatrie. Na otázku, či je naďalej v hre aj možnosť doživotného trestu, odpovedal, že aktuálne sú podľa neho dva tresty, jednak maximálny možný trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

"Namieste je iba jeden trest, dovoľte, aby som ho nepovedal," podotkol Kvasnica. Dokazovanie považuje za mimoriadne podstatné pre druh a výmeru trestu, pričom poukázal na hodnotenie resocializácie obžalovaného. "Úlohou znalca bolo vysvetľovať situáciu, myslím si, že to všetko vysvetlili," povedal Kvasnica.

Aktualizované o 10:41

Výsluch znalcov sa skončil. Predsedníčka senátu Ružena Sabová prerušila pojednávania za účelom hygienickej prestávky na 10 minút. 

Aktualizované o 10:30 

Miroslav Marćek, ktorý je obžalovaný z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, nie je duševne chorý a jeho resocializácia je nepravdepodobná. Obvinený nie je závislý od alkoholu alebo drog a v čase vykonania vraždy vedel, čo robí. Vo svojom znaleckom posudku z odboru psychiatrie to konštatovala súdna znalkyňa Ľubomíra Izáková.

„Miroslav M. vzhľadom na svoj duševný stav mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania pre spoločnosť a vedel a vie svoje konanie ovládať,“ uvádza sa v závere znaleckého posudku. Jeho resocializácia nie je podľa znaleckého posudku pravdepodobná. Motivácia obžalovaného na vraždu bola podľa posudku s najvyššou pravdepodobnosťou zištná.

Výsluch znalkyne Izákovej bol veľmi krátky vzhľadom na to, že k jej posudku nemali otázky žiadne z procesných strán ani súd. Pred súdom momentálne vypovedá psychológ Robert Máthé. Znalecký posudok z odborov psychiatrie a psychológie je podľa právnej praxe nevyhnutnosťou pri zvažovaní doživotného trestu odňatia slobody.

Obmedzenia na súde pre koronavírus

Miroslav Marček požiadal o konanie v neprítomnosti. Pre šíriaci sa koronavírus platia na súde obmedzenia pre verejnosť. Sudkyňa Sabová povolila vstup len vybraným médiám - verejnoprávnej RTVS, TASR a portálu Aktuality, pretože tam zavraždený novinár pracoval. RTVS prináša zvukový prenos naživo.

RTVS prináša NAŽIVO zvukový záznam z pojednávania s Miroslavom Marčekom, ktorý sa priznal, že zastrelil novinára Jána Kuciaka. Očakáva sa, že na pojednávaní mu súd vyrúbi trest.

Uverejnil používateľ Správy RTVS Pondelok 6. apríla 2020

Na súde je prítomná znalkyňa z odboru psychiatrie. V súvislosti s obžalovaným sa už nebudú vykonávať dôkazy okrem tých, ktoré súvisia s určením trestu a náhrady škody.

MIMORIADNE Súd uznal Marčeka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Takýmto dôkazom bude psychologický a psychiatrický posudok. Ten je podmienkou pri tom, keď súd zvažuje doživotný trest odňatia slobody. Znalci sa budú vyjadrovať k možnosti resocializácie obžalovaného. Miroslav Marček sa už počas vyšetrovania priznal, že zastrelil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa vlastných slov tak urobil spolu s Tomášom Szabóom, ktorý vinu naďalej popiera, a na objednávku Zoltána Andruskóa.

Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó, Marian Kočner
Zobraziť galériu (4)
Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó, Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ten bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest. Okrem toho sa Miroslav Marček priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára. Toho mal zavraždiť s úmyslom lúpeže. Z objednávky vraždy novinára sú obžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac o téme: VraždaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMiroslav Marček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu