Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Situácia v zariadeniach sociálnych služieb v Banskobystrickom kraji je stabilizovaná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Situácia v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je stabilizovaná. Riaditelia i personál zariadení robí všetko pre to, aby pandémia čo najmenej zasiahla do životov klientov. Povedala to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Nový koronavírus sa už objavil takmer vo všetkých z 30 krajských zariadení sociálnych služieb, čo kopíruje aj celospoločenský vývoj. Závažný problém s nedostatkom personálu sme nezaznamenali, riaditeľom sa situáciu vždy podarilo vyriešiť,“ informovala Štepáneková. Zariadenia majú podľa nej spracované krízové plány, podľa ktorých v prípade objavenia sa nákazy postupujú. Svoj postup koordinujú aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. „Personál dodržiava prísne protiepidemické opatrenia, používa všetky ochranné prostriedky. Zvýšená je dezinfekcia a sanitácia priestorov i pozornosť venovaná zdravotnému stavu klientov aj zamestnancov,“ konkretizovala Štepáneková.

Doplnila, že vo všetkých zariadeniach sa uskutočňuje na pravidelnej týždennej báze, teda nad rámec nariadenia ministerstva, testovanie zamestnancov, aj vďaka ktorému sa darí prípadnú nákazu v zariadení včas odhaliť a podchytiť. Ako ďalej spomenula, tento týždeň začal BBSK s očkovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb a do piatka (15. 1.) bude zaočkovaných prvých 500 pracovníkov. „Očkovanie bude v spolupráci s Rooseveltovou nemocnicou a od budúceho týždňa aj s vakcinačným centrom v nemocnici v Žiari nad Hronom pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. Zaočkovaní budú všetci zamestnanci, ktorí o to prejavia záujem,“ avizovala Štepáneková s tým, že ich celkový počet v zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK je 1752.

„Čo sa týka toho, ako bude prebiehať očkovanie klientov, čakáme na usmernenie ministerstva zdravotníctva a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. V jednotlivých zariadeniach už zisťujú predbežný záujem o vakcínu u klientov a podľa našich informácií je vysoký,“ zakončila hovorkyňa.

Prešovský kraj aktuálne eviduje prípady ochorenia COVID-19 celkovo v 16 ZSS

Aktuálna situácia v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v súvislosti s ochorením COVID-19 je primeraná celkovej epidemiologickej situácii v jednotlivých okresoch. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová. Aktuálne evidujú pozitívne prípady ochorenia COVID-19 v celkovo 16 ZSS. "Najvypuklejšia situácia je v Centre sociálnych služieb (CSS) Dúbrava, kde je infikovaných 24 prijímateľov a sedem zamestnancov. V Domove sociálnych služieb (DSS) v Giraltovciach je 11 pozitívnych prijímateľov sociálnej služby a päť zamestnancov a v CSS Zátišie v Snine sú nakazení siedmi klienti a štyria zamestnanci," spresnila Jeleňová.

Situáciu v jednotlivých zariadeniach podľa jej slov ich štatutári monitorujú s hygienikmi. Prijímatelia sú izolovaní a starostlivosť je zabezpečená stálym personálom za prísnych protiepidemických opatrení. Bez výskytu prípadu ochorenia COVID-19 je deväť zariadení sociálnych služieb. Antigénové testovanie vykonávajú pravidelne v dvojtýždňových intervaloch. "Okrem toho na dennej báze je vykonávané aj testovanie príznakových klientov alebo zamestnancov, eventuálne testovanie osôb, ktoré prišli do kontaktu s infikovaným prípadom. Týmto spôsobom sa nám podarilo zachytiť pozitivitu hlavne u zamestnancov, čím sa eliminovalo rozšírenie ochorenia do zariadení," vysvetlila Jeleňová s tým, že antigénové testy na priebežné testovanie majú k dispozícii, avšak na plánované celoplošné testovanie budú potrebovať ďalšie testy zo Správy štátnych hmotných rezerv SR.

"Čo sa týka očkovania, jeho autorom a garantom je Ministerstvo zdravotníctva SR. Má prebiehať v štyroch vlnách. Rezort si manažuje aj samotné vakcinačné centrá vzhľadom na špecifické podmienky transportu a uskladnenia vakcín. Očkovanie zamestnancov ZSS je zakomponované v prvej vlne vakcinácie. PSK v celom procese poskytuje súčinnosť, kontaktuje oficiálne vakcinačné centrá – nemocnice v Prešove, Poprade a v Humennom, kde majú možnosť zamestnanci dať sa individuálne očkovať," povedala Jeleňová.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ako ďalej uviedla, vďaka iniciatíve Ľubovnianskej nemocnice, ktorej zakladateľom je aj PSK, sa podarilo v stredu (13. 1.) a vo štvrtok (14. 1.) zrealizovať vakcináciu u dvoch verejných a troch neverejných poskytovateľov sociálnych služieb na území Staroľubovnianskeho okresu. "Zo zariadení sociálnych služieb PSK tak možnosť očkovania využilo spolu 77 zamestnancov Domova pre seniorov (DPS) v Starej Ľubovni a DSS v Legnave. Prostredníctvom tohto zdravotníckeho zariadenia by v nasledujúcich dňoch malo prebehnúť očkovanie zamestnancov aj ďalších zariadení sociálnych služieb v kraji," dodala hovorkyňa kraja.

Viac o téme: SituáciaPandémiaBanská BystricaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu