Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Primátor Bystrice reaguje na kritiku Remišovej ministerstva: Rozhodnutiam nepredchádza diskusia

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BANSKÁ BYSTRICA - Ak sa neuskutoční korektná diskusia a vysvetlenie si vzájomných postojov, mesto Banská Bystrica a ani mesto Zvolen nebudú mať záujem o "bezprecedentne vnútený, neodkonzultovaný a nepripravený model" navrhnutého spoločného územia udržateľného mestského rozvoja (UMR) Banská Bystrica – Zvolen. V tomto zmysle adresoval banskobystrický primátor Ján Nosko otvorený list podpredsedníčke vlády a ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronike Remišovej (Za ľudí).

"Vstupné správy predložili všetky samosprávy, ktoré chcú vytvoriť UMR. Problematickým ostáva jeden s jadrovým mestom Banská Bystrica. Ide o územie Banská Bystrica – Zvolen s potenciálnym pripojením ďalších obcí. Mesto Banská Bystrica dlhodobo odmieta spoluprácu na rozvoji územia so Zvolenom a okolitými obcami, hoci zmysel zmeny filozofie v čerpaní eurofondov na regionálny rozvoj stojí práve na dohode všetkých aktérov v území. Možnosť predložiť spoločnú správu za určitých podmienok pre tento región stále existuje, no keď sa tak nestane v najbližších týždňoch, územie bude vyradené zo systému UMR, čím príde o jeden zo zdrojov financovania rozvoja prostredníctvom nástroja UMR," uvádza úrad podpredsedníčky s tým, že ministerstvo dlhodobo s mestom Banská Bystrica komunikuje, keďže Banská Bystrica – Zvolen patrí medzi najperspektívnejšie a najvhodnejšie rozvojové územia na Slovensku.

"Šesť mesiacov je naozaj dlhý čas na to, aby sa bežný človek domohol svojho práva na odpoveď od orgánov štátnej správy či samosprávy. Mrzí ma, že za šesť mesiacov, aj napriek mojej opakovanej snahe, som nedostal príležitosť osobne sa vami stretnúť. Hoci pandémia nového koronavírusu nám 'darovala' aj nové komunikačné možnosti, nenašiel sa ani niekoľkominútový priestor na zodpovedanie principiálnych otázok, ktoré ako dotknutá samospráva máme v súvislosti s pripravovaným novým programovým obdobím. Rovnako ma mrzí, že rozhodnutiam prezentovaným z úrovne vášho ministerstva nepredchádza odborná diskusia s dotknutými samosprávami," reagoval primátor Nosko.

Ako zdôraznil, nenachádza racionálny dôvod v rozhodnutí, na základe ktorého je mestu Banská Bystrica a Zvolen, bezprecedentne vnucovaný model UMR, hoci obe mestá sú schopné a kompetentné prijať svoj vlastný.

"Ak rezort trvá na svojom rozhodnutí o modeli spoločného UMR Banská Bystrica – Zvolen, považujeme za nevyhnutné a zároveň korektné, aby nám boli predložené argumenty, ktoré správnosť takého rozhodnutia jednoznačne preukážu a zdôvodnia. V súčasnosti absentuje odpoveď na elementárnu otázku, prečo má vzniknúť model spoločného UMR Banská Bystrica - Zvolen," pripomenul Nosko s tým, že tomu musí predchádzať široká odborná a politická diskusia. Ďalšie informácie by mali byť známe 19. januára popoludní, nakedy je plánované online stretnutie kompetentných.

Viac o téme: SlovenskoBanská BystricaJán NoskoVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu