Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo zemetrasenie, prvou obeťou je dieťa! Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku

Kým otrasy u nás spôsobovali menšie škody v bytoch, v chorvátskom Záhrebe kolabovali budovy. Zobraziť galériu (17)
Kým otrasy u nás spôsobovali menšie škody v bytoch, v chorvátskom Záhrebe kolabovali budovy. (Zdroj: SITA/AP Photo, www.emsc-csem.org, Gettyimages.com)

BRATISLAVA/ZÁHREB - Ľudia na západnom a strednom Slovensku sa dnes krátko po 12. hodine na obed nestačili čudovať. V spomínaných regiónoch totiž bolo cítiť silné zemetrasenie, ktoré viacerí ľudia zaregistrovali chvením sa lustrov či ozdôb na vianočných stromčekoch. Tieto otrasy potvrdili aj následné dáta od seizmológov. Epicentrum sa však podľa všetkého nenachádzalo na Slovensku.

  • západné a stredné Slovensko a zrejme aj ďalšie európske krajiny približne o 12:19 zasiahli silné otrasy, ktoré trvali asi 20 sekúnd
  • silu zemetrasenia seizmológovia určili na 6,3 magnitúdy podľa Richterovej stupnice
  • epicentrum otrasov by malo pochádzať z chorvátskeho mesta Petrinja
  • situácia v chorvátskom Záhrebe a v Petrinji je mimoriadne vážna, z druhého spomínaného mesta hlásia prvú obeť, ktorou je len 13-ročné dievča
  • centrum Petrinje je zničené, do mesta smeruje chorvátsky premiér
  • katastrofa v Chorvátsku na fotografiách

NAŽIVO Situácia v Chorvátsku je mimoriadne vážna:


ONLINE

18:46 Najmenej šesť obetí na životoch a 20 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo strednú časť Chorvátska. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

15:56 Meteorologická stanica v Stupave na sociálnej sieti zverejnila zábery obedných otrasov z bratislavskej Petržalky.

15:35 Chvenie v dôsledku silného zemetrasenia v Chorvátsku dnes pocítili aj ľudia na území Česka, vrátane Prahy. Podľa odborníkov nemohlo ohroziť statiku budov. Dôsledky chorvátskeho zemetrasenia zaznamenali aj obyvatelia južných Čiech, ktoré sú epicentre najbližšie, Karlových Varov a Plzne. Ústav na web umiestnil dotazník, v ktorom môžu ľudia opísať svoju skúsenosť. (čtk)

15:00 "V súvislosti s dnešným zemetrasením sme na tiesňovej linke 155 nezaznamenali žiadne volania pre zdravotné ťažkosti. O 12:23 hod. sme prijali len telefonát od ženy z Nitrianskeho kraja, v ktorom ho nahlásila," informovalo na sociálnej sieti Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.


Katastrofické FOTO z Chorvátska: Mesto Petrinja zrovnané so zemou, zničené ulice a všadeprítomný strach


14:42 Malé dievča, ktoré počas zemetrasenia zomrelo vraj istý svedok oživoval viac ako 40 minút. Ukázalo sa ale aj to, že už pred 5 dňami mala dvŕšiť vek 13 rokov. Plačúci muž jej po tom, ako skonala, položil na krk ruženec. Informuje o tom web 24sata.hr.

14:34 O zemetrasení informuje aj náš minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). "S kolegyňou sme bežali po schodisku, boli sme na 7. poschodí, keď to zrazu prestalo," popisuje Krajniak s tým, že otrasy na vyššom poschodí ministerstva boli intenzívne.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Milan Krajniak)

14:30 Po obrovskom nešťastí sa občanom prihovoril aj starosta obce Petrinja „Ďakujem všetkým. Je zlé, že sa všetci musíme dostať do nejakého obrovského problému, aby sme mohli prísť s posolstvom o spolupatričnosti. Za jednu sekundu sa vaše mesto zrúti. Máme veľké problémy. Najdesivejšie pre mňa je, že máme jednu obeť. Istému dievčaťu niečo spadlo na hlavu a začala krvácať. Nevieme, kam skôr ísť. Boj o materské školy, o deti. Čo je teraz pod touto strechou?  Je pre mňa ťažké povedať, koľko je momentálne zranených. Poškodená bola aj škôlka, ale našťastie v nej neboli deti. V druhej boli deti, ale bola len mierne poškodená,“ uvedol starosta pre portál 24sata.hr.

14:26 Starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc priznáva, že dostáva podnety, ktoré sa týkali otrasov, vo svojom statuse preto pridáva rady, čo robiť pri prejavoch zemetrasenia.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Martin Kuruc StarostaVrakune)

14:22 Chorvátsky seizmológ Krešimir Kuk utorkové zemetrasenie označil za "mimoriadne silné". Ľudí varoval, aby sa vyhýbali nestabilným a starým budovám a presunuli sa do novších oblastí mesta.    Ľudia v Záhrebe takisto vybehli do ulíc, píše AP, a mnohí opúšťali mesto - pričom porušovali zákaz cestovania zavedený v spojitosti s koronavírusovou pandémiou.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri napísala, že v súvislosti so zemetrasením už hovorila s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom. EÚ je podľa jej slov pripravená Chorvátsku pomôcť. (tasr)

Predsedníčka EK Ursula von
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

14:20 O 14:02 boli cítiť záchvevy v severnom Taliansku, no na nižšej úrovni - 3,4 stupňa.

14:19 „Máme informácie, že jedno dievča bolo zabité. Zatiaľ nemáme žiadne ďalšie informácie o možných obetiach. Je tam armáda, našťastie sú dostupné kasárne v Petrinji, minister Beroš si najal sanitky, ktoré majú prísť. HGSS prichádzajú zo Splitu, príde polícia. Všetko zabezpečujeme. Budeme musieť nájsť náhradné ubytovanie. Budeme musieť evakuovať niektorých ľudí z Petrinje, pretože to tam teraz nie je bezpečné,“ vyhlásil premiér Andrej Plenković.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Filip Horvat)

14:13 Situácia v uliciach mesta Petrinja je vážna. V meste už nasadili na pomoc armádne zložky.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter.com/Hrvatski Crveni križ)

14:05 Podľa spravodajského portálu N1 je prvou obeťou zemetrasenia len 12-ročné dievča.

14:01 Slovinská jadrová elektráreň Krško v dôsledku zemetrasenia preventívne pozastavuje prevádzku.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter.com/Slovene press agency)

13:57 Centrum chorvátskeho mesta Petrinja je podľa servera Jutarnji zničené. Prebiehajú masívne záchranné akcie. Na miesto smeruje premiér Andrej Plenković a prezident Zoran Milanović.

13:53 Podľa aplikácie Lastquake po veľkom zemetrasení nastala v Chorvátsku ďalšia séria tých malých. O 13:34 udrelo ďalšie silnejšie zemetrasenie o sile 4,5.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: reprofoto App Lastquake)

13:44 Otrasy boli citeľné aj v Záhrebe, kde ľudia v strachu vybiehali von z budov. Okrem iného je podľa tamojších médií veľmi poškodená budova ministerstva obrany a z jednej z nemocní hlavného mesta boli evakuované deti a tiež personál. (čtk)

Zemetrasenie v Chorvátsku
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Zemetrasenie v Chorvátsku
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

13:35 Odborník Kristián Csicsay uviedol, že zatiaľ evidujú 50 hlásení o zemetrasení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Serede, Topoľčian, Veľkého Krtíša, Komárna, Nových Zámkov a Šamorína. "Hlásenia sú z vyšších poschodí," podotkol. Otrasy zo Serede už potvrdila aj polícia. 

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) žiadne škody ani zranené osoby. Potvrdili to z operačného strediska Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave. "Operačné stredisko KR HaZZ v Bratislave zaznamenalo mierne zvýšený počet volaní od občanov," spresnili. (tasr)

13:34 Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov v okolí mesta Petrinja. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra AP, ktorá pripomína, že túto istú oblasť zasiahlo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 5,2. Utorkové otrasy sa začali šíriť približne o 12.30 h miestneho času a dali sa pocítiť i v hlavnom meste Záhreb, ležiacom približne 50 kilometrov severne, a aj v susedných štátoch Srbsko a Bosna.(tasr)

13:32 Otrasy už komentujú aj občianske združenia po Slovensku.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

13:23 O zemetrasení už na sociálnej sieti Facebook informuje aj Polícia Slovenskej republiky. Na Slovensku zatiaľ žiadne škody nehlasia. Niektorí v šoku volali na núdzovú linku 158.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

13:20 Situácia v Chorvátsku je mimoriadne vážna, tamojší Červený kríž zverejnil znepokojujúce videá z epicentra v meste Petrinja.


Zemetrasenie na Slovensku bolo podľa odborníkov v dôsledku silného utorkového chvenia zeme v chorvátskom Záhrebe. Zemetrasenie malo podľa doterajších informácií od seizmológov trvať 20 sekúnd. Otrasy najskôr hlásili obyvatelia viacerých mestských častí v Bratislave ako Dúbravka, Karlova Ves, Ružinov, Rača či Petržalka.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook)


Povianočná katastrofa v Chorvátsku! Silné zemetrasenie poškodilo budovy, otrasy cítili aj v Záhrebe


MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook)

Otrasy cítili aj v Nitre či Nových Zámkoch

To však nie je všetko. Onedlho začali o zemetrasení písať aj ľudia v Trnave, Šamoríne aj Nitre. To následne potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi. Otrasy cítili aj v Leviciach či Nových Zámkoch. V Nitre sa dokonca otrasy prejavili na hojdajúcich sa lustroch či rozbitých pohároch.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: seismology.sk)

Následne tieto slová potvrdili aj čitatelia Topiek. "Z ničoho nič sa mi začala krútiť hlava. Byt sa začal triasť a hýbať sa začali aj šnúrky na žalúziách," popisuje šokujúce sekundy anonymná čitateľka. "Celkom ma to vystrašilo. Stalo sa to v Petržalke. Počas toho ako som sedel doma sa začala cela bytovka kolísať a veci sa hojdali, nebolo to nič závažné len nikdy som to nezažil a vystrašilo ma to," popisuje ďalší vystrašený človek.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: seismology.sk)

Otrasy zaznamenal aj seizmogram

Väčšie otrasy boli zaznamenané aj na webe Seismogramu. Podľa zahraničného webu Jutarnji.hr sa epicentrum zemetrasenia nachádza v chorvátskom meste Petrinja. Otrasy cítili o 12:20 aj v hlavnom meste Záhreb. Podľa webu sa mestom stále ozývajú požiadne sirény.

O otrasoch v Chorvátsku sa hovorilo už včera. Po dnešných udalostiach hlásia v Chorvátsku desiatky zranených.

Otrasy mali dosiahnuť silu 6,3 magnitúdy. V Chorvátsku je situácia o to dramatickejšia, že na uliciach je možné vidieť aj trosky z budov. Potvrdili to aj chorvátske médiá s odvolaním sa na informáciu európskeho seizmologického centra EMSC. Podľa prvých správ zemetrasenie spôsobilo materiálne škody, správy o prípadných obetiach zatiaľ nie sú. Otrasy zeme pocítili už v pondelok. V marci postihlo ničivé zemetrasenie Záhreb, ktoré malo intenzitu 5,3 stupňa.

Dráma v Záhrebe

Podľa EMSC dnešné zemetrasenie udrelo okolo 12:20 v oblasti vzdialenej 46 kilometrov od Záhrebu. Podľa chorvátskej televízie HRT chorvátski seizmológovia intenzitu určili na 6,2 stupňa. Chvíľu predtým predchádzal otras o sile 4,1 stupňa.

HRT na svojom webe oznámila, že postihnutá je oblasť v mestách Sisak, Petrinja a Glina, ktorú zasiahlo zemetrasenie už v pondelok. Poškodených je tam na 500 budov.

MIMORIADNY ONLINE Chorvátsko zasiahlo
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: reprofoto N1 TV)

VIDEO Mestom Záhreb sa ozývajú sirény:

Viac o téme: Zemetrasenie BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu