Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V dôsledku otravy plynom zomrelo v Bosne počas novoročných osláv osem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SARAJEVO - Osem mladých ľudí zomrelo v noci na piatok v juhozápadnej časti Bosny a Hercegoviny pravdepodobne v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Polícia oznámila, že jej príslušníci v piatok ráno našli v dedine Tribistovo na juhu krajiny "niekoľko mŕtvych ľudí". Bosnianske a chorvátske médiá uviedli, že osem ľudí, vrátane tínedžerov a študentov, zomrelo po úniku jedovatého plynu, ktorý zrejme spôsobil generátor elektrickej energie používaný na vykurovanie rekreačnej chaty, v ktorej oslavovali príchod Nového roka.

Oxid uhoľnatý je bezfarebný plyn bez zápachu, ktorý sa vytvára počas horenia fosílnych palív, ako sú zemný plyn, ropa, drevo alebo uhlie. Plyn je škodlivý, pretože po vdýchnutí v organizme vytláča kyslík z červených krviniek, čo môže vyústiť do vážneho poškodenia viacerých orgánov. Príznaky otravy oxidom uhoľnatým môžu zahŕňať bolesti hlavy, dýchacie problémy, závraty, nevoľnosť, podráždenie očí, nosa a hrdla. V krajnom prípade môže byť inhalovanie tohto plynu smrteľné.

Viac o téme: SmrťúnikBosna a HercegovinaOxid uhoľnatýNový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu