Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdý pozdrav pre Krajniaka z EÚ: Jeho automat minimálnej mzdy je v ohrození, bude ho musieť upraviť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Maarty, Getty Images)

BRATISLAVA/BRUSEL - Ešte len v októbri bol schválený návrh zákona o minimálnej mzde, ktorý do parlamentu predložil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), no vyzerá to tak, že jeho koniec príde skôr, ako poriadne začal svoju cestu. Prehovoril totiž Brusel.

Informoval o tom denník Pravda. Podľa neho si viaceré členské štáty EÚ našli vo svojich pomyselných "schránkach" odkaz o tom, ako by mala vyzerať minimálna mzda podľa návrhu novej eurosmernice. Eurokomisia vraj chce, aby bola spravodlivejšia. Má prísť na viacero parametrov vo vývoji domácej ekonomiky a ďalšou podmienkou má byť aspoň 70-percentné pokrytie kolektívnymi zmluvami medzi firmami a odborármi.

Slovensko podmienky v týchto dňoch nespĺňa

Stanovené podmienky vyššie Slovensko v týchto dňoch vôbec nespĺňa. To predstavuje problém aj pre Krajniakov rezort práce, ktorého automat sa nebude môcť používať ak táto smernica prejde. Dokonca to priznáva samo ministerstvo. „Pri súčasnom nastavení smernice bude potrebné vstúpiť do slovenskej právnej úpravy vo vzťahu k opätovnému zavedeniu povinného súboru štyroch kritérií,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa rezortu Veronika Pazičová.

Slovenský systém totiž v týchto dňoch rieši len parameter rastu priemernej mzdy v krajine. To sa podarilo Krajniakovi presadiť len v októbri, keď cez parlament prešiel nový automat, sťa by kompromis medzi návrhmi odborárov a zamestnávateľov. Jeho platnosť začala len januárom. Minimálna mzda je z neho určená ako 57 percent priemernej mzdy pred 2 rokmi.

Tvrdý pozdrav pre Krajniaka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výmena automatov a povinnosti z Bruselu

Týmto krokom došlo len k výmene automatu starej vlády za automat terajšej. V bývalom sa ešte rátalo so 60 percentami. Suma minimálnej mzdy tak poskočila zo sumy 580 eur na 623 eur. Brusel však píše o povinnosti zavedenia súboru štyroch ekonomických kritérií pri určovaní tejto minimálnej mzdy.

To bude pravdepodobne znamenať, že Krajniak si bude musieť opäť vyhrnúť rukávy a novelu prekopať. Brusel však tvrdí, že krajinám nebude nič diktovať a nebude ani určovať výšku takejto mzdy. Únii vraj ide len o postavenie akýchsi mantinelov, podľa ktorých by malo byť takéto určovanie najnižších miezd spravodlivejšie.

Viac o téme: AutomatMinimálna mzdaMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu