Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Povianočná katastrofa v Chorvátsku! Silné zemetrasenie poškodilo budovy, otrasy cítili aj v Záhrebe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ZÁHREB - Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 zaznamenali v pondelok skoro ráno v strednej časti Chorvátska vrátane tamojšieho hlavného mesta Záhreb.

Oznámilo to Európsko-stredomorské seizmologické centrum (ESMC) s tým, že podľa prvotných správ si otrasy obete nevyžiadali. Zemetrasenie bolo podľa tlačovej agentúry AFP cítiť v Záhrebe o 06.30 h SEČ, pričom epicentrum sa nachádzalo približne 50 kilometrov južne pri mestách Sisak a Petrinja. "O škodách sme zatiaľ neboli informovaní," povedal pre miestne médiá šéf štátneho seizmologického ústavu Kresimir Kuk. Niektoré médiá informovali o miernom poškodení fasád budov v Sisaku.

Tlačová agentúra AP uvádza magnitúdu 5,0. V marci zasiahlo Záhreb zemetrasenie s magnitúdou 5,3 - najsilnejšie za niekoľko desaťročí -, ktoré v chorvátskej metropole ťažko poškodilo budovy. Živel si vyžiadal jednu obeť na živote a najmenej 27 zranených. Zemetrasenie vtedy cítili aj v susednej Bosne a Hercegovine. Táto časť Balkánskeho polostrova sa nachádza na hlavných tektonických zlomoch a otrasy zeme sa tam vyskytujú pravidelne.

Viac o téme: Zemetrasenie Chorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu