Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chorobnosť na respiračné ochorenia klesla: Menej bolo aj prípadov chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas 49. týždňa klesla o 1,6 percenta oproti týždňu predtým. Lekári celkom nahlásili 12.290 prípadov. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Žilinskom kraji. Informoval o tom odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia klesla o 1,2 percenta. Úrad eviduje 651 prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji," priblížil ÚVZ. Choré na chrípku a rovnako aj na ARO boli najmä deti do piatich rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo hlásené v desiatich výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o desať materských škôl v Košickom kraji. V 49. kalendárnom týždni nebol hlásený prípad SARI. Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Viac o téme: PandémiaChorobnosťKoronavírusAkútne respiračné ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu