Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pilotné testovanie dáva možnosť vylepšiť chyby, zhodli sa Petrák a Krúpa

Ľubomír Petrák Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Petrák (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Pilotné testovanie najdotknutejších okresov na Orave a v Bardejove pred celoplošným testovaním Slovenska bol dobrý nápad, možno tak odsledovať chyby a nedostatky. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy sa na tom zhodli predseda brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Juraj Krúpa (OĽANO) a podpredseda školského výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD).

Zhodujú sa tiež, že kombinácia mierneho lockdownu s pretestovaním obyvateľov je najlepšia možnosť. Petrák podotkol, že zo všetkých zlých riešení je toto najmenej zlé. "Vždy v prvom dni bývajú problémy a tieto problémy sa zvládli," pripustil Petrák s tým, že chce byť objektívny. Hovorí však o zlyhaniach pri zabezpečení dostatku zdravotníckeho materiálu. Tvrdí, že v mnohých prípadoch museli samosprávy suplovať úlohy štátu. Nemyslí si, že plošné testovanie bude možné v každej obci vzhľadom na potrebné priestory. Poukázal aj na zhoršujúce sa počasie, čo môže klásť nároky na trpezlivosť ľudí. Pri plošnom testovaní má však problém s antigénovými testami. Tie podľa neho nie sú dostatočne presné.

Krúpa reagoval tým, že nebolo možné nakúpiť na tento účel PCR testy, preto sa bude testovať dvakrát. Petrák pripustil že s použitím antigénových testov je dvojkolové celoplošné testovanie jediná možnosť. Obaja považujú za lepšie zachytiť tých najinfekčnejších občanov a izolovať ich. Krúpa verí, že zníženie mobility s testovaním prispejú k čo najskoršiemu návratu k normálnemu životu. "Tento obmedzený lockdown je ďaleko lepší, ako keby sa vypla komplet celá ekonomika," doplnil Petrák. Zároveň apeloval na občanov, že je zodpovedné dať sa testovať a starať sa aj o bezpečnosť a zdravie svojho okolia. "Epidémia sa šíri dnes extrémnym spôsobom," uviedol a upozornil na možný kolaps zdravotníctva.

Juraj Krúpa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

V súvislosti s pilotným testovaním Krúpa skonštatoval, že bude dôležité ho vyhodnotiť, pozrieť sa na chyby a zamerať sa na ich odstránenie. Pripustil, že nie je dostatok zdravotníkov, no verí, že pri plošnom testovaní sa nájdu. Podotkol, že po 12 rokoch vlády Smeru-SD je zdravotníctvo na kolenách. Problémy vidí aj v tom, pod koho ktoré nemocnice spadajú a na ktorých zdravotníkov má štát dosah. Petrák reagoval tým, že vláda má pol roka k dispozícii štátne hmotné rezervy a nemôže sa stále vyhovárať na predchádzajúce vlády. "Chýba zdravý rozum," uviedol s tým, že štát mal operatívne zapojiť všetky svoje orgány. Kritizoval, že na niektorých miestach už na začiatku testovania chýbal základný materiál.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Obaja ocenili zapojenie sa samospráv do testovania. Petrák pripomenul problémy pri ich dotovaní vzhľadom na dôsledky koronakrízy a opatrení. Poukázal na výpadky na daniach z príjmov fyzických osôb a ich nedostatočné krytie zo strany štátu. Hovorí, že ak sa na samosprávy presúva ťarcha, mali by byť dofinancované. Za nedostatočnú označil i pomoc podnikateľom spojenú aj s administratívnymi problémami. Krúpa deklaroval, že samosprávy určite dostanú pomoc. Kritika je podľa neho "ako cez kopirák" naprieč viacerými krajinami. Dodal, že vo vláde často narážali na legislatívne a byrokratické problémy.

Viac o téme: OpatreniaTestovanieĽubomír PetrákKoronavírusJuraj Krúpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu