Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister zdravotníctva mal negatívny test na koronavírus: Dostali sme sa nad kritickú hranicu, odkázal

Minister zdravotníctva Marek Krajčí Zobraziť galériu (2)
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) mal negatívny test na nový koronavírus. Je však stále chorý a potrebuje sa doliečiť. Informoval o tom na sociálnej sieti. V izolácii ostal po tom, čo mal pracovné stretnutie s pozitívnou osobou.

Krajčí vo svojom statuse zhodnotil aj súčasnú situáciu okolo kornavírusu. Podľa jeho slov sme sa dostali nad kritickú hranicu. „Tou je na základe našich pozorovaní úroveň 40 nových prípadov za 14 dní na 100.000 obyvateľov. Tú Slovensko prekonalo pred pár dňami a po niekoľkých týždňoch konštantného reprodukčného čísla 1,156 nám stúplo na 1,206. Dostali sme sa do exponencionálnej fázy rastu. Trvá zhruba 30 dní, keď na tieto čísla zareagujú aj počty chorých v nemocniciach. Tie nám neustále pozvoľna rastú, niektoré nemocnice už reprofilizujú ďalšie lôžka na infekčný profil. Žiaľ, vymklo sa nám to z rúk,“ skonštatoval. „V pondelok zasadá krízový štáb, verím, že prídu rázne opatrenia, hoci teraz sa to už bude zastavovať oveľa ťažšie a bude to trvať dlhšie. Ale stále ešte nie je prineskoro,“ dodal.

Minister zdravotníctva mal negatívny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister pripomína zásady, ktoré by mal človek v čase nákazy dodržiavať

Podľa Krajčího by sa človek mal vyhnúť dlhodobým kontaktom, rozhovorom, zábavám, oslavám či posedeniam pri jedle s ľuďmi. Hlavne s tými, ktorí nepatria do jeho bezprostredného okolia. Ak je stretnutie nevyhnutné, malo by byť podľa ministra čo najkratšie a s dodržaním odstupu. V interiéri by sa mali ľudia pohybovať výhradne s rúškom na tvári, podotkol Krajčí. Dodal, že podľa možností si veci možno vybaviť telefonicky alebo online stretnutiami.

"Vo voľnom čase chodím s blízkymi do prírody, športujem, konzumujem pestrú stravu plnú vitamínov. V žiadnom prípade sa nestretávam so seniormi, chronicky chorými, ľuďmi s veľkou nadváhou, ak to nie je absolútne nevyhnutné," radí šéf rezortu zdravotníctva.

Osoba, ktorá sa cíti chorá, má zostať doma, až kým úplne nevyzdravie. "Radšej deň, dva naviac," podotkol Krajčí. Ak sa pridruží aj horúčka, potom by sa mala osoba objednať na test na webovej stránke korona.gov.sk.

Viac o téme: Test Minister zdravotníctvaPandémiaKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu