Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo prijalo nové ponuky na 3D radary: Obstarávať sa dá aj inak, tvrdí Naď

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR prijalo nové ponuky na dodanie 3D radarov od všetkých desiatich oslovených krajín. Rezort deklaruje, že v upravenej súťaži vo výbere zaváži aj miera zapojenia slovenského obranného priemyslu. Ponuky vyhodnotí projektový tím 42 odborníkov na protivzdušnú obranu a rádiolokačnú techniku, pričom tri najlepšie predloží ministrovi obrany. Finálne rozhodnutie prijme na základe jeho návrhu vláda. Informovala o tom hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Fakt, že na našu výzvu s novými, transparentnejšími a pre Slovensko výhodnejšími súťažnými podmienkami reagovalo všetkých desať oslovených vlád, dokazuje, že obstarávať sa dá aj inak, ako to bolo doteraz – transparentnou, ekonomicky výhodnejšou a zároveň kvalitatívne plne vyhovujúcou cestou tak pre vojakov, ako aj Slovensko a náš domáci priemysel,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ministerstvo prijalo ponuky od vlád Francúzska, Holandska, Izraela, Maďarska, Poľska, Spojeného kráľovstva, USA, Španielska, Talianska a Turecka.

„Počítame s obstaraním 17 kusov 3D rádiolokátorov v predpokladanej sume 155.090.000 eur s DPH, pričom súčasťou obstarania má byť aj dovybavenie palebných systémov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR potrebnou rádiolokačnou technikou,“ priblížil generálny riaditeľ sekcie modernizácie MO SR a národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Jozef Zekucia. Ako uviedol, Slovensko požadovalo komplexné ponuky na obmenu všetkých typov 3D rádiolokátorov, teda šesť kusov stredného, päť kusov malého a šesť kusov blízkeho dosahu, pričom požiadavkou boli tiež jednotlivé ponuky na každý typ 3D rádiolokátora samostatne.

V upravenej súťaži môžu ponuky v rámci hodnotenia získať až 20 percent podľa miery a formy deklarovaného zapojenia slovenského obranného priemyslu do procesu výroby a dodania rádiolokačnej techniky. V pôvodnej súťaži išlo len o päť percent, ako spresnila hovorkyňa.

Trojdimenzionálne (3D) rádiolokátory majú slúžiť Vzdušným silám Ozbrojených síl SR na zabezpečenie nepretržitého rádiolokačného prieskumu, riadenia letovej prevádzky a zabezpečenia neustáleho prehľadu o vzdušnej situácii Slovenska v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS). Väčšina aktuálne využívaných 3D radarov na Slovensku je už po technickej životnosti.

Viac o téme: Ministerstvo obranyObstarávanieSlovenskoJaroslav Naď3D radary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu