Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dráma v parlamente! Poslanci si nedali rúška: Ako na dedinskej zábave, vyhlásil Kollár a vyhodil ich

Boris Kollár Zobraziť galériu (10)
Boris Kollár (Zdroj: Topky:Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Niektorí poslanci si v pléne Národnej rady (NR) SR odmietli nasadiť rúška. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ich menovite upozornil a chcel ich vykázať zo sály. "Kto má odvahu, dajte dole rúška!" ozývalo sa rokovacou sálou. Kollár následne prerušil schôdzu a zvolal rokovanie poslaneckého grémia.

"Nie ste na dedinskej zábave, správajte sa ako poslanci," napomenul Kollár poslancov, ktorí sa začali v pléne prekrikovať po tom, ako ich upozornil, že si majú nasadiť rúška. Dodal, že keď to zvládnu deti v škole, mali by aj oni. Zdôraznil, že majú ísť celému národu príkladom. Medzi poslancami, ktorých upozornil, boli Andrej Medvecký, Milan Mazurek, Miroslav Urban, Peter Krupa (všetci ĽSNS), Štefan Kuffa a Tomáš Taraba (obaja nezaradení).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Do programu pribudla vládna novela v súvislosti s koronavírusom

Do programu mimoriadnej schôdze pribudol nový bod v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Ide o vládny návrh, aby aj medici mohli pracovať na odberných miestach a posilniť tak kapacity. Informoval o tom predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) po rokovaní poslaneckého grémia. Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách zaradili na záver aktuálneho programu schôdze. Vláda ho navrhla prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci okolo Pellegriniho nepodporia tri vrátené novely zákonov

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR zo vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia nepodporia opätovné schválenie zákonov, ktoré parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Avizovali to na stredajšom tlačovom brífingu. Národná rada o novelách rokuje od stredajšieho popoludnia. Poslanci okolo Petra Pellegriniho sa stotožnili s výhradami prezidentky voči nim. Poslanci budú zároveň žiadať doplnenie uznesenia NR SR k úmrtiu občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku. Chcú napríklad, aby NR SR vyzvala Európsky parlament na zaoberanie sa celým prípadom.

Mimoriadna schôdza je podľa Pellegriniho zbytočná, sprevádza ju zbytočný chaos. Vládna koalícia podľa neho označovala vrátené zákony za kľúčové v boji proti pandémii, ako aj v boji proti korupcii a nastoleniu väčšej dôvery v právny štát. Koaliční poslanci však podľa neho uprednostnili letné prázdniny. Ak bola novela zákona o elektronických komunikáciách dôležitá a ak išlo koalícii o zmenu na čele Generálnej prokuratúry (GP) SR, Pellegrini nerozumie, prečo sa nemohli vetom prezidentky zaoberať pred dvoma či troma týždňami.

Pri zákone o prokuratúre poslanci podporia výhrady prezidentky, pričom majú ešte stále výhrady voči ďalším častiam novely. Pri zákone o elektronických komunikáciách sa poslanci takisto stotožňujú s prezidentkou. "Poukazuje na to, že táto vláda sa neštíti porušovať ústavu a ľudské práva obyvateľom pod rúškom boja proti koronavírusu," pripomenul Pellegrini. Novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím považujú za účelovú, stotožňujú sa s názorom prezidentky. Úprava podľa poslancov slúži len na to, aby mohli z postu odvolať komisárku pre deti Vieru Tomanovú.

Dráma v parlamente! Poslanci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pellegrini chce, aby parlament podporil uznesenie k úmrtiu Chovanca

Pellegrini zároveň chce, aby parlament podporil uznesenie k úmrtiu Jozefa Chovanca, ktoré pripravilo vedenie NR SR. Podľa poslanca Petra Kmeca (nezaradený) by sa mal do diskusie zapojiť aj europarlament. Preto navrhnú doplniť uznesenie o ďalšie znenie, ktorým má NR SR vyjadriť protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a vyzvať na "vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa podieľali na zahladzovaní faktov a dôkazov". NR SR by tiež podľa Kmeca mala vyzvať europarlament, aby vyjadril politický postoj k celému prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadal na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

Pellegrini zároveň naznačil, že funkcie podpredsedu NR SR sa vzdá v úvode riadnej schôdze parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 16. septembra. Do tohto termínu sa môžu k jeho vznikajúcej strane pridať ďalší poslanci. Ak už bude strana zaregistrovaná, na riadnej schôdzi chcú poslanci požiadať o schválenie vzniku klubu. Šance na podporu vzniku klubu sú podľa Pellegriniho 50 na 50.

Grendel hovorí o hrozbe blokovania voľby šéfa GP, Dostál to vidí inak

Po vyrovnaní sa s pripomienkami prezidentky SR Zuzany Čaputovej k novele zákona o prokuratúre už nič nebráni vyhláseniu voľby generálneho prokurátora. Blokovať by ju mohlo jej obrátenie sa na Ústavný súd (ÚS) SR. V pléne Národnej rady (NR) SR to skonštatoval podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Dodal, že s jej výhradami sa nestotožňuje. Ondrej Dostál (SaS) to nevidí rovnako. Hovorí, že aj keby ÚS pozastavil účinnosť novely v bodoch, ktoré prezidentka namietala, nebránilo by to vyhláseniu voľby. Grendel ocenil, že hlava štátu napokon nenamietala otvorenie prokuratúry a možnosť kandidovať na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR aj neprokurátorom.

"To, čo vytýka pani prezidentka tomuto zákonu, vôbec nie je podstatné, podstatné je, čo mu nevytýka. Jej veto je najlepším vysvedčením tejto vlády v otázke dvoch kľúčových hlasovaní, ktoré nás čakajú v NR SR. A to je verejná voľba generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora," uviedol. Po vyrovnaní sa s pripomienkami prezidentky podľa jeho slov už nič nebude brániť šéfovi parlamentu vyhlásiť voľbu. Podotkol, že by malo ísť o prvú transparentnú voľbu šéfa prokuratúry. Dodal, že sa s pripomienkami prezidentky nestotožňuje. Negatívne vníma riziko zablokovania novely a oddialenia otvorenej a verejnej voľby generálneho prokurátora. "Slovensku to za toto riziko nestojí," poznamenal.

Dráma v parlamente! Poslanci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Dostál nemá obavu, že by nevyhovenie niektorej z námietok prezidentky mohlo spôsobiť zablokovanie voľby na ÚS. "Žiadna z pripomienok pani prezidentky sa netýka voľby generálneho prokurátora a vymenovania generálneho prokurátora," uviedol. Ak by hlava štátu rozhodla dať na ÚS podnet v bodoch, ktoré namietala, nič by podľa neho voľbe nebránilo. A to aj v prípade, že by ÚS podnet prijal na ďalšie konanie či pozastavil všetkých päť namietaných bodov. Poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) Grendel nepresvedčil svojimi argumentmi. "Nerobte ústupky. Ak ste si istý, nesúhlaste s vetom prezidentky," poznamenal v súvislosti s pripomienkami prezidentky. Namieta tiež Grendelove slová, že po schválení novely by malo ísť o prvú transparentnú voľbu generálneho prokurátora.

Smer-SD bude hlasovať za opätovné odmietnutie vetovaných noviel

Opozičný Smer-SD bude pri všetkých vetovaných novelách opätovne hlasovať za ich odmietnutie, pri novele zákona o prokuratúre podporí pripomienky prezidentky SR Zuzany Čaputovej. V prípade schválenia noviel zákonov o prokuratúre či o elektronických komunikáciách sa strana obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. V stredu to opätovne potvrdil predseda Smeru-SD Robert Fico. Za škodu označil, že koalícia neodsúhlasila návrh, aby bol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) prítomný v pléne pri rokovaní o uznesení Národnej rady (NR) SR k úmrtiu občana SR v Belgicku.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Fico pri novele zákona o prokuratúre namieta, aby generálny prokurátor po uplynutí mandátu automaticky ostal prokurátorom. Hovorí, že v prípade menovania neprokurátora do funkcie by sa obišiel náročný proces, ktorý musí čakateľ absolvovať. Návrh označil za nedemokratický a šitý na mieru ľuďom vybraným vládnou koalíciou. Smer-SD podľa jeho slov nesúhlasí ani s novelou zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Tvrdí, že bol prijatý za účelom odvolania súčasných komisárok Viery Tomanovej a Zuzany Stavrovskej. "Asi majú málo funkcií, tak potrebujú nejaké k dispozícii, aby ich mohli prevziať," poznamenal.

V súvislosti s úmrtím Jozefa Chovanca v Belgicku uviedol, že Korčok ako štátny tajomník bol v tom čase v podstate vo vedení ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ). Vtedajší šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) podľa jeho slov predsedal valnému zhromaždeniu OSN. "Nikto z MZV v tom čase neprišiel a nikto nepovedal, že v Belgicku je nejaký zásadný problém, na ktorý treba reagovať," hovorí Fico. Myslí si, že v pléne prejde koaličný návrh uznesenia, plánujú ho doplniť, aby sa zabezpečila transparentnosť vyšetrovania v Belgicku, budú vyžadovať prítomnosť pozorovateľov. Vec by mala byť podľa neho tiež predmetom záujmu príslušného komisára.

Robert Fico
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Smer sa obráti na Ústavný súd pre novelu zákona o elektronických komunikáciách, hovorí Kamenický

Opozičný Smer-SD sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s novelou zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vyhlásil to poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas diskusie v pléne k novele tohto zákona, ktorý parlamentu na opätovné prerokovanie vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Smer-SD chce podať ÚS nielen návrh na vyslovenie nesúladu s Ústavou SR, ale aj návrh na okamžité pozastavenie účinnosti zákona.

Legislatíva má Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR umožniť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Podľa Kamenického novela porušuje základné ľudské právo na súkromie. Pripomenul, že podobný zákon už na jar parlament prijímal a po tom, ako ho Smer-SD napadol na Ústavnom súde, sa pozastavila jeho účinnosť a tým nebol aplikovaný v praxi. "Máme tu nejaký reparát zákona a keď som si pozrel odôvodnenie, nedostatkov je viac ako dĺžka zákona," podotkol v pléne Kamenický.

Dráma v parlamente! Poslanci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Právo na súkromie je podľa neho veľmi delikátna vec, pričom mnohí ľudia sa hrozia toho, koľko informácií o nich sa získava. Obáva sa, že poskytované údaje by mohli byť zneužité. Problém vidí aj s určitosťou, paragrafy hovoria podľa neho všeobecne, nie je jasné, ako má štát zasahovať do práv na súkromie. Nejasné podľa neho tiež je, ako bude štát pokutovať porušenie zákona a koho konkrétne bude pokutovať.

Pri zákone o komisároch by sme mali vyhovieť výhrade prezidentky, tvrdí Dostál

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) si myslí, že parlament by mal vyhovieť výhrade prezidentky Zuzany Čaputovej a novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím pri opätovnom hlasovaní neschváliť. Skonštatoval to počas diskusie v pléne. Poslanci by podľa neho mohli na riadnej septembrovej schôdzi rokovať o poslaneckom návrhu, ktorý by sa týkal komisárov.

Ondrej Dostál
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Prezidentka podľa neho nenamieta vecný obsah, Dostál si tiež myslí, že vecný obsah legislatívy je v poriadku. Čaputová podľa neho namieta len to, že návrh šiel cez skrátené legislatívne konanie. Dostál si podľa svojich slov uvedomuje zložitosť témy, tiež mal pochybnosti, či zákon spĺňa podmienky pre skrátené konanie. "Pani prezidentka nám to vytkla, myslím si, že máme cestu, ako dať zadosť snahe upraviť predmetný zákon," dodal.

Kapacity zdravotníkov sa majú posilniť i v závažnejších fázach pandémie

Kapacity zdravotníkov sa majú posilniť aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Parlament o legislatíve rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v stredu odobril vládny kabinet a následne ho poslal do parlamentu. Úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Má ísť primárne o odber biologického materiálu na zistenie respiračného vírusového ochorenia a pokiaľ ide o študentov v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentov zapísaných na riadne denné štúdium v študijnom programe v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj o poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorú majú mať zvládnutú vzhľadom na absolvovanú teoretickú a praktickú časť vzdelávacieho procesu.

Dráma v parlamente! Poslanci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v stredu zdôraznil, že zdravotné výkony budú môcť študenti zabezpečovať iba pod dohľadom odborne spôsobilého zdravotníckeho pracovníka.

Národná rada prijala uznesenie, ktorým vyjadrila znepokojenie nad smrťou Jozefa Chovanca

Národná rada (NR) SR vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018. Zároveň odsúdila neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazala vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti. Rodine a blízkym zosnulého vyjadrilo plénum úprimnú sústrasť. Parlament tak urobil prijatím uznesenia k úmrtiu Jozefa Chovanca a zásahu belgických bezpečnostných zložiek na svojom stredajšom mimoriadnom rokovaní. Do pléna ho predložili šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a podpredsedovia Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS), Gábor Grendel (OĽANO) a Peter Pellegrini (nezaradený).

"NR SR odsudzuje neprimeraný a hrubý postup bezpečnostných zložiek Belgického kráľovstva pri zadržaní a zákroku voči pánovi Chovancovi," píše sa v uznesení. Zaviazali tiež vládu SR, aby s využitím všetkých diplomatických a právnych prostriedkov intervenovala u vlády Belgického kráľovstva za účelom riadneho vyšetrovania a vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k zákroku belgických bezpečnostných zložiek.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Špeciálne s ohľadom na primeranosť ako aj jeho intenzitu a extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície, ktorá sa na zákroku podieľala," priblížilo vedenie parlamentu. Vláda má tiež požiadať o informácie z vyšetrovania zákroku a postupu bezpečnostných zložiek a informovať NR SR.

Parlament vyjadril protest

Parlament zároveň vyjadril protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov. "Vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa na týchto nezákonných aktoch podieľali," hovorí uznesenie. Európsky parlament vyzvala NR SR, aby vzhľadom na policajnú brutalitu spojenú s použitím extrémistických a xenofóbnych prejavov vyjadril svoj politický postoj k prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadol na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

Belgické kráľovstvo má tiež podať vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávaná prezumpcia neviny, ak sa slovenskému občanovi namiesto pomoci dostalo neľudského zachádzania. Rovnako vyzýva k systematickejšiemu zápasu proti prejavom fašizmu v belgickej polícii aj proti národnostným a etnickým predsudkom voči občanom strednej a východnej Európy. Žiada tiež, aby sa komisár Európskej komisie pre spravodlivosť Didier Reynders zaoberal prípadom "neľudského zaobchádzania s občanom SR, a teda aj EÚ".

Policajtka hajlovala, zatiaľ čo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Reprofoto - Youtube/7sur7)

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia. Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

Dôvody na odvolanie komisárov pre deti a zdravotne postihnutých sa nezmenia

Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých sa meniť nebudú. Poslanci Národnej rady (NR) SR na stredajšej mimoriadnej schôdzi neschválili novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

Novela predpokladala, že by bolo možné podať návrh na odvolanie týchto komisárov aj v prípade, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušili zákon o komisároch alebo iný zákon či všeobecne záväzný právny predpis. Rovnako hovorila o odvolaní komisára, ak by nevykonával funkciu viac ako šesť mesiacov po sebe.

Pribudnúť mal aj dôvod, ak by konal "spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára". Návrh mal podávať príslušný parlamentný výbor s jasným vysvetlením. Komisárovi tiež novela navrhovala možnosť vyjadriť sa k návrhu ešte predtým, ako o ňom plénum rozhodne.

O návrhu o posilnení kapacít zdravotníkov bude plénum rokovať zrýchlene

O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve bude parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci o tom rozhodli v stredajšom hlasovaní. Úprava má umožniť posilniť kapacity zdravotníkov aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v stredu odobril vládny kabinet a následne ho poslal do parlamentu. Úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu.

Má ísť primárne o odber biologického materiálu na zistenie respiračného vírusového ochorenia a pokiaľ ide o študentov v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentov zapísaných na riadne denné štúdium v študijnom programe v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj o poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorú majú mať zvládnutú vzhľadom na absolvovanú teoretickú a praktickú časť vzdelávacieho procesu. Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší.

Viac o téme: PoslanciRúškaSchôdzaPrerušenieBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu