Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Rezort obrany určil do 7000 ľudí, ktorí by si zaslúžili odmenu za prácu v prvej línii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR určilo do 7000 profesionálnych vojakov a civilných zamestnancov, ktorí by si zaslúžili morálne i finančné ohodnotenie za prácu v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, po vypuknutí pandémie COVID-19. Počty odovzdalo rezortu práce, ktorý zriadil odbornú komisiu zaoberajúcu sa prerozdeľovaním odmien. Uviedla to hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ide o ľudí, ktorí reálne pôsobili v prvej línii v teréne alebo zabezpečovali fungovanie nevyhnutných procesov a služieb," vysvetlila hovorkyňa. Podiel jednotlivých rezortov a konkrétna výška odmeny bude podľa nej závisieť od celkových počtov všetkých rezortov.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Deväťdesiat percent z navrhnutých zamestnancov tvoria podľa Kovaľ Kakaščíkovej profesionálni vojaci a vojenskí policajti. Ide najmä o vojakov, ktorí boli nasadzovaní v rámci aktivít s Policajným zborom. Pôsobili napríklad v marginalizovaných komunitách, zabezpečovali bezpečnosť a poriadok v karanténnych zariadeniach rezortu obrany či asistovali pri odberoch vzoriek na testovanie.

Rezort navrhol odmeny tiež pre pracovníkov Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku, Centra výcviku Lešť, akadémie ozbrojených síl a ďalších rezortných zariadení vrátane Vojenského ústavu hygieny a epidemiológie a oddelenia krízového manažmentu Ministerstva obrany SR.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) 14. augusta uviedol, že pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie nového koronavírusu pracovali v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, vyčlení štát 50 miliónov eur. Peniaze majú dostať lekári, sestry, vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb. Rozhodol sa tak na základe priaznivých ekonomických aj zdravotných výsledkov. Peniaze si budú deliť ministerstvá zdravotníctva, vnútra, obrany a rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac o téme: PrácaVojaciMinisterstvo obranyZamestnanciOdmena Prvá línia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu