Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Infikovaný poslanec spôsobil chaos: Stačil status a nemocnicu zaplavil dav vystrašených ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/A.B. TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prípad nakazeného komunálneho poslanca z bratislavského Starého mesta Adama Berku vyvoláva čoraz viac pozornosti. Svedčí o tom aj záujem o jeho posledné statusy. V jednom z nich sa totiž priznal, že sa infikoval novým koronavírusom, pričom sa pohyboval po viacerých kluboch a objavil sa aj na diskotéke. Jeho slová zo statusu si však niektorí ľudia zobrali až tak k srdcu, že spôsobili komplikácie pred budovou infektológie na bratislavských Kramároch. Ľudia čakali vo veľmi dlhom rade na testy.

Sám Berka totiž v "priznávacom" statuse skonštatoval, že sa po objednaní na test a po tom, ako mu nebolp irdelený žiadny termín, rozhodol odísť na Kramáre a otestovať sa tam. "Vo štvrtok som preto išiel na test bez objednania, na Kramároch mi ho spravili zadarmo, čakal som len hodinu," popisuje v statuse Berka.

KORONAVÍRUS Infikovaný poslanec spôsobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/A.B.)

Netušil čo bude nasledovať

Poslanec zrejme po týchto slovách ani sám nevedel čo spustil. Ľudia sa totiž podľa denníka Pravda začali húfne preskupovať k zmieňovanému stanovištu testovania na nový koronavírus na Kramároch. V priebehu niekoľkých hodín sa dal pred budovou pozorovať dlhý rad čakajúcich ľudí, na čo upozornili aj niektorí ľudia na sociálnej sieti Facebook.

Tri odberové miesta

Na túto situáciu sme sa pýtali aj nemocnice. "Univerzitná nemocnica Bratislava má tri mobilné odberové miesta a to pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda (Petržalka), pred Nemocnicou Ružinov a tiež pred Infekčným pavilónom na Kramároch. Kapacitne sú tieto miesta zatiaľ postačujúce," uvádza v stanovisku hovorkyňa UNB v Bratislave Eva Kliská.

"Odber vzoriek je vykonaný všetkým osobám, ktoré sa zaregistrovali cez stránku korona.gov.sk a bol im vydaný COVID pass v ktorom mali presne určený čas a miesto vyšetrenia. Je dôležité riadiť sa inštrukciami COVID passu pretože sa tak zamedzí zbytočnému zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí pred odberovým miestom. V odberovom mieste na Kramároch sú vyšetrené aj osoby bez COVID passu, ale iba v prípade ak vykazujú jasné príznaky tohto ochorenia," upozorňuje možných čakateľov Kliská.

Nemocnica tvrdí, že Berka nepísal v statuse pravdu a spôsobil dlhé rady

Nemocnica sa však dôrazne dištancovala od Berkových tvrdení o tom, že na odberovom mieste na Kramároch sa môžu testovať všetci. "Mestský poslanec Adam Berka uviedol vo svojom statuse nepravdivé informácie na čo sme ho upozornili a požiadali o nápravu. Nie je pravda, že v odberovom mieste na Kramároch testujeme všetky osoby, ako písal pán poslanec vo svojom statuse. Na Kramároch testujeme osoby s vydaným COVID passom alebo osoby s jasnými príznakmi ochorenia. Žiaľ pán poslanec svojim statusom spôsobil to, že pred mobilným odberovým miestom na Kramároch sa včera zhromaždili stovky ľudí, čo je v aktuálnej epidemiologickej situácii neprípustné," dodáva Kliská.

Svoje stanovisko neskôr poupravil

Poslanec sa zrejme aj po týchto správach rozhodol upraviť svoj status, pričom hneď v prvých riadkoch upresnil situáciu na Kramároch. "Kramáre sú jediné miesto v Bratislave, kde v súčasnosti môže dôjsť k otestovaniu "pacienta" bez COVID PASSu. Táto možnosť je však vyhradená pre kritické stavy pacientov a preto je veľmi dôležité, aby ste sa všetci registrovali cez web korona.gov.sk. a neprišli na odbery neobjednaní," píše poslanec s tým, že v hlavnom meste je podľa neho urgentný nedostatok odberných miest.

KORONAVÍRUS Infikovaný poslanec spôsobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Adam Berka)

Dodal tiež že Kramáre sú na pokraji kapacít. "V prípade, aks a pôjdu testovať ľudia s podozrením na COVID, bez akútnych príznakov, je veľmi pravdepodobné, že to Nemocnica kapacitne nezvládne," upozornil Berka v statuse.

Na magistráte vraj nebol

Poslanec Berka, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, v pondelok (24. 8.) informoval o svojej nákaze aj hlavné mesto. Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Poslanec podľa nej deklaroval, že počas posledných dvoch týždňov na bratislavskom magistráte nebol.

"Nemáme tiež vedomosť, žeby s niektorým zamestnancom magistrátu bol v pracovnom či osobnom kontakte mimo nášho úradu," poznamenala hovorkyňa. Protiepidemické opatrenia na septembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva či mestských komisií po letnej prestávke bude bratislavská samospráva nastavovať podľa aktuálnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom a po konzultácii s mestským epidemiológom, ako aj hygienikmi Úradu verejného zdravotníctva SR.

So zamestnancami sa podľa hovorcu stretnúť nemal

Mestská časť Staré Mesto k Berkovi uviedla, že nepovažuje za vhodné hodnotiť jeho správanie. Na mimoriadnom miestnom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 5. augusta, sa podľa staromestskej samosprávy nezúčastnil a prítomný nebol ani na zasadnutí komisie pre územné plánovanie, miestny rozvoj a životné prostredie, ktoré sa konalo deň predtým 4. augusta. "Takisto sa ospravedlnil zo zasadnutia správnej rady Fondu architekta Weinwurma, ktoré sa konalo 8. augusta. Žiadne iné stretnutia s poslancami neboli mestskou časťou v tomto období organizované a ani nemáme informácie, že by sa poslanec Berka stretol v tomto období so zamestnancami úradu," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Prípad individuálne riešiť nebudú

Mestská časť tento podľa nej individuálny prípad infikovania riešiť nebude, apeluje však na všetkých, aby sa správali zodpovedne a vyhýbali sa stretávaniu s ľuďmi v uzatvorených priestoroch bez nasadenia rúška. "Rúško je jedno z najdôležitejších opatrení, je dokázané, že funguje a naozaj bráni prenosu vírusov, preto opäť pripomíname jeho dôležitosť," podotkol Števove. V prípade protiepidemických opatrení Staré Mesto situáciu monitoruje a ďalšie kroky zváži v prípade jej zmeny. Zatiaľ podľa hovorcu platia zavedené pravidlá, a to dištanc, rúška či hygiena. "Od septembra zvažujeme povinné meranie teploty návštevníkov úradu," poznamenal.

Viac o téme: TestovanieKramáreKoronavírusAdam Berka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu