Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Vláda odvolala Lukáša Kyselicu: Šéf rezortu vnútra je presvedčený, že na OĽaNO nedonášal

Minister vnútra Roman Mikulec Zobraziť galériu (4)
Minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec je presvedčený, že štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica nedonášal počas pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve na hnutie OĽANO. Vláda dnes Kyselicu oficiálne odvolala. Návrh jeho nástupcu chce Mikulec ešte prerokovať s premiérom Igorom Matovičom.

Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády. Podľa Mikulca premiér neprezentoval zneužívanie tajnej služby ako fakt. Podozrenia podľa neho preveruje polícia. Informácie o stretávaní sa ruských agentov na území SR Mikulec bližšie nekomentoval. "Zjavne to vyhodnotili príslušné zložky tak, že ich aktivita bežná nebola," poznamenal. Hovorí, že informácie o pôsobení ruských agentov "sú tu stále".

Roman Mikulec sa vyjadruje k odchodu Lukáša Kyselicu (Zdroj: Topky/Maarty)

Kyselicu odvolali

Lukáš Kyselica v stredu oficiálne končí vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Návrh na jeho odvolanie schválila vláda. Kyselica sa rozhodol požiadať o uvoľnenie z funkcie štátneho tajomníka po zverejnení informácie, že počas volebnej kampane pred parlamentnými voľbami pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Po odchode z ministerstva sa plánuje vrátiť do Národnej rady SR ako poslanec.

AKTUÁLNE Vláda odvolala Lukáša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Svoje pôsobenie vo Vojenskom spravodajstve mal Kyselica vysvetľovať aj pred parlamentným brannobezpečnostným výborom, na otázky však neodpovedal. Viacerí poslanci namietali, že tento výbor nie je kompetentný riešiť otázky VS. Opozícia chcela preto iniciovať zvolanie Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti VS.

Podnet na generálnu prokuratúru

Podpredsedníčka výboru Zuzana Šebová (Sme rodina) uviedla, že podnet od opozície zatiaľ nedostala, poslanci by sa podľa nej mohli na kauzu pýtať na riadnom zasadnutí výboru, ktorý je naplánovaný na september. Podnet výboru v tejto súvislosti zaslala aj mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS).

AKTUÁLNE Vláda odvolala Lukáša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker podal minulý týždeň podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti s výrokmi premiéra Igora Matoviča ku kauze pôsobenia Lukáša Kyselicu (OĽANO) vo VS počas volebnej kampane. Prokuratúra by mala podľa neho preveriť, či nedošlo k viacerým trestným činom, a to zneužívanie právomocí verejného činiteľa, neprekazenie trestného činu alebo ohrozenie utajenej skutočnosti.

AKTUÁLNE Vláda odvolala Lukáša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: Roman MikulecLukáš Kyselica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu